Nagrajeni avtorji: (od leve) Natalya Gorza, Jože Šterk, France Bešter, Katja Bednařik Sudec, Mira Uršič, Valerija Sever, Andreja Završnik in Tina Kraljič; manjka Branka Pirc / Foto: Igor Kavčič

Črna luknja in jezero

Z razstavo likovnih del udeležencev in podelitvijo nagrad so v soboto v Festivalni dvorani pripravili osrednji dogodek četrtega Ex tempora Bled. Do konca meseca odprto glasovanje za najboljše delo po izboru občinstva.

Bled – Preddverje Festivalne dvorane na Bledu bodo mesec dni bogatila likovna dela, nastala na letošnjem četrtem Ex temporu Bled, ki ga skupaj s pokrovitelji zdaj že tradicionalno pripravlja Slikarsko društvo Atelje Bled. Obiskovalcev polno razstavišče kaže na dvoje: da se je Ex tempore odlično prijel in da so razstavljena dela kakovostna in zanimiva, kar je ob avtorjih samih privabilo tudi veliko ljubiteljev likovne umetnosti.

»Letos smo stopili korak naprej, saj smo žigosanje platen in papirja, na katera so udeleženci teden dni ustvarjali, organizirali tako na Bledu kot v prodajalnah s slikarskimi potrebščinami v Ljubljani in Kopru. Da je bila odločitev prava, pove dober odziv zunaj Bleda. Letošnja udeležba je sicer enaka lanski, 82 udeležencev pa je oddalo 99 del,« je povedala predsednica društva Atelje Bled Zora Završnik Črnologar. Med razstavljavci so likovniki različnih generacij, tako ljubiteljski slikarji kot avtorji z akademsko izobrazbo.

Letos so prijavljeni lahko izbirali med tremi temami. »Vedno imamo eno blejsko temo, tokrat je ta bila Jezero, stalnica vsakega Ex tempora je Prosta tema, prav posebna tema pa je bila letos Črna luknja. Ob misli na posnetek, ki so ga letos objavili znanstveniki, jo je predlagala ena naših članic,« pojasnjuje Završnik Črnologarjeva. Kot smo videli na razstavi, se je kar veliko udeležencev odločilo prav za Črno luknjo – in nastale so zelo samosvoje stvaritve.

Strokovno žirijo, ki je izbrala letošnje nagrajence, so tvorili akademski slikar Matjaž Arnol, oblikovalec Huberto Široka in umetnostna zgodovinarja Ana Marija Kunstelj ter ddr. Damir Globočnik kot njen predsednik. Žirija je na podlagi pravilnika podelila devet nagrad. »Pri tem smo bili pozorni na izvirne pristope do motivne interpretacije, zahtevnejšo formalno izvedbo, težnjo po povezavi tematike z aktualnimi vsebinskimi izhodišči in domiselno souporabo različnih likovnih postopkov,« je povedal Globočnik. »Ker je slik, ki ustrezajo tem opredelitvam, tudi letos več kot devet in ker vsako likovno delo, ki je nastalo za predstavitev na naši razstavi, prinaša svojo zgodbo, avtorjevo likovno izpoved in samosvoj pogled na motiv ali temo, velja čestitati prav vsem udeležencem Ex tempora.«

Nagrado za najboljšega mladega ustvarjalca do 35 let je prejela Tina Kraljič za sliko Planet leče, posebno priznanje žirije pa prav tako mlada avtorica Andreja Završnik za delo Digitalna luknja. Med likovniki, ki so oddali dela v kategoriji Prosta tema, je žirija nagradila deli Flora I. Nataliye Gorza in Forma viva Prisank Janeza Šterka. Dve nagradi v kategoriji Črna luknja sta šli Francu Beštru za sliko Črno sonce, črna jajca in bele sončnice ter Branki Pirc za delo Onkraj noči. Tu je še kategorija Jezero, v kateri je žirija za najboljši prepoznala deli Mire Uršič Skozi zeleno oko in Valeriji Sever za sliko Jezero v megli.

Veliko nagrado (grand prix) Bleda je prejela akademska slikarka Katja Bednařik Sudec za delo Dragulji jezera ali rojstvo pravljic. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, gre za slikovni objekt, pri katerem skorajda ne zasledimo tradicionalnih slikarskih pristopov. Avtorica je plastične rastline, cvetje in druge motivne elemente vložila med temno zeleno slikovno podlago in zgornjo plastično opno, pri tem pa je nastal vtis, da se motivni svet skriva pod jezersko gladino. Tovrsten pristop je podkrepil skrivnostnost motivike.

»To je likovna tehnika, ki jo uporabljam že od akademije naprej, torej veliko epoksi smole in avtomobilske pigmente, ki se prelivajo na platno in na različne druge materiale, saj me zanima transparentnost. Za črno luknjo sem se odločila zato, ker me je iritirala sama tema,« je povedala Katja Bednařik Sudec, po rodu Prlekinja, zdaj pa živi in dela v Ljubljani. »Rada pridem na Bled, ker mi cerkvica na otoku nikoli ne da miru. Nekajkrat na leto vztrajno zvončkljam na zvonček želja.« Razstava del vseh udeležencev Ex tempora Bled 2019 bo v Festivalni dvorani na ogled do 26. oktobra, in sicer vsak dan od 16. do 18. ure. Delu, ki mu bodo obiskovalci razstave namenili največ glasov, bo pripadlo častno priznanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/9

petek

-6/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.