Avtorica razstave Biljana Ristić med jubilantoma – loškimi smučarji in glasbeno šolo.

Šest jubilejev na eni razstavi

Z nami praznujejo je naslov dokumentarne razstave, ki je na ogled v Galeriji Ivana Groharja in v ospredje postavlja šest društev, šol in klubov, ki letos praznujejo okrogle obletnice.

Škofja Loka – V letu Loškega muzeja sodelavci, ljubitelji in obiskovalci njegovo osemdesetletnico z različnimi razstavami in dogodki praznujejo že vse leto. Z dokumentarno razstavo so že obeležili tudi štiridesetletnico obstoja in delovanja Združenja umetnikov Škofja Loka, tokrat pa se spominjajo še šestih okroglih obletnic. Šolski center Škofja Loka praznuje 130-letnico poklicnega šolanja, v Škofji Loki že devetdeset let smučajo in igrajo nogomet, pred sedemdesetimi leti so bili ustanovljeni Glasbena šola, Filatelistično društvo Lovro Košir in Društvo upokojencev.

Razstavo je pripravila kustosinja Loškega muzeja za novejšo zgodovino Biljana Ristić in jo posveča svojemu mestu in vsem, ki skrbijo, da je mesto živo. In kako tako različne panoge, kot so nogomet in filatelija, glasba in smučanje, umestiti v dve galerijski sobi? »Ne le okrogle obletnice, več je rdečih niti, ki družijo vsa ta društva, klube in šole. V njih se prebivalci Škofje Loke učijo, tekmujejo, prirejajo dogodke, sodelujejo z lokalno skupnostjo in so nekakšen spiritus movens mesta. Poleg tega, da povezujejo Ločane in okoličane, tudi krepijo identiteto mesta,« pove Ristićeva, katere vodilo je bilo vse slavljence združiti v dveh sobah, na kratko povzeti njihov zgodovinski razvoj, ki jih je pripeljal do današnjega dne, in s tem prikazati tudi, s čim vse že leta in leta plemenitijo mesto.

Obrtnonadaljevalna šola je bila ustanovljena daljnega leta 1889, po 130 letih pa ima Škofja Loka sodoben šolski center. Nogomet in smučanje v Škofji Loki štejeta devetdeset let. Uspehi loških športnikov so znani tudi v svetu, naj bodo to vrhunski alpski smučarji v nedavni preteklosti ali pa ta čas eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak, katerega majica na razstavi ima seveda srečno številko. Glasbena šola bo svoj sedemdeseti jubilej proslavila s koncertom sredi novembra, nekaj utrinkov o njenem delovanju pa si lahko ogledamo tudi na razstavi. Prav toliko let šteje Filatelistično društvo Lovro Košir, ki velja za enega najbolj dejavnih v državi. Najmlajše pri sedemdesetih je tudi Društvo upokojencev. Ne bi verjeli, s čim vse se Ločanke in Ločani ukvarjajo v tretjem življenjskem obdobju.

Predstavitvam slavljencev sledimo kronološko z leve strani od najstarejšega skozi obe sobi nazaj do najmlajših. Vsak izmed njih je predstavljen s kratko zgodovino, fotografijami in nekaj predmeti, ki predstavljajo njihovo delovanje. Za lažjo predstavo časovnih razdobij so tu še časovni trakovi z dogodki, ki so zaznamovali posamezno leto s številko devet na koncu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/14

nedelja

5/12

ponedeljek

7/13

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 17. november 2019

Pohod po Vertovčevi poti

IZLETI / Šenčur, 17. november 2019

Po Vertovčevih poteh

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. november 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

 

 
 

 

 
 
 

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..