Avtorica razstave Biljana Ristić med jubilantoma – loškimi smučarji in glasbeno šolo.

Šest jubilejev na eni razstavi

Z nami praznujejo je naslov dokumentarne razstave, ki je na ogled v Galeriji Ivana Groharja in v ospredje postavlja šest društev, šol in klubov, ki letos praznujejo okrogle obletnice.

Škofja Loka – V letu Loškega muzeja sodelavci, ljubitelji in obiskovalci njegovo osemdesetletnico z različnimi razstavami in dogodki praznujejo že vse leto. Z dokumentarno razstavo so že obeležili tudi štiridesetletnico obstoja in delovanja Združenja umetnikov Škofja Loka, tokrat pa se spominjajo še šestih okroglih obletnic. Šolski center Škofja Loka praznuje 130-letnico poklicnega šolanja, v Škofji Loki že devetdeset let smučajo in igrajo nogomet, pred sedemdesetimi leti so bili ustanovljeni Glasbena šola, Filatelistično društvo Lovro Košir in Društvo upokojencev.

Razstavo je pripravila kustosinja Loškega muzeja za novejšo zgodovino Biljana Ristić in jo posveča svojemu mestu in vsem, ki skrbijo, da je mesto živo. In kako tako različne panoge, kot so nogomet in filatelija, glasba in smučanje, umestiti v dve galerijski sobi? »Ne le okrogle obletnice, več je rdečih niti, ki družijo vsa ta društva, klube in šole. V njih se prebivalci Škofje Loke učijo, tekmujejo, prirejajo dogodke, sodelujejo z lokalno skupnostjo in so nekakšen spiritus movens mesta. Poleg tega, da povezujejo Ločane in okoličane, tudi krepijo identiteto mesta,« pove Ristićeva, katere vodilo je bilo vse slavljence združiti v dveh sobah, na kratko povzeti njihov zgodovinski razvoj, ki jih je pripeljal do današnjega dne, in s tem prikazati tudi, s čim vse že leta in leta plemenitijo mesto.

Obrtnonadaljevalna šola je bila ustanovljena daljnega leta 1889, po 130 letih pa ima Škofja Loka sodoben šolski center. Nogomet in smučanje v Škofji Loki štejeta devetdeset let. Uspehi loških športnikov so znani tudi v svetu, naj bodo to vrhunski alpski smučarji v nedavni preteklosti ali pa ta čas eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak, katerega majica na razstavi ima seveda srečno številko. Glasbena šola bo svoj sedemdeseti jubilej proslavila s koncertom sredi novembra, nekaj utrinkov o njenem delovanju pa si lahko ogledamo tudi na razstavi. Prav toliko let šteje Filatelistično društvo Lovro Košir, ki velja za enega najbolj dejavnih v državi. Najmlajše pri sedemdesetih je tudi Društvo upokojencev. Ne bi verjeli, s čim vse se Ločanke in Ločani ukvarjajo v tretjem življenjskem obdobju.

Predstavitvam slavljencev sledimo kronološko z leve strani od najstarejšega skozi obe sobi nazaj do najmlajših. Vsak izmed njih je predstavljen s kratko zgodovino, fotografijami in nekaj predmeti, ki predstavljajo njihovo delovanje. Za lažjo predstavo časovnih razdobij so tu še časovni trakovi z dogodki, ki so zaznamovali posamezno leto s številko devet na koncu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?