Zakonca Jelenc sta se na kolesarjenje po Češki dobro pripravila.

Kolesarjenje v dežju in mrazu

V nedeljo smo spremljali zaključek svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Na zadnjem, 261 kilometrov dolgem tekmovanju so se v zelo težkih vremenskih pogojih pomerili moški. Pri temperaturah okrog 12 stopinj Celzija in dežju so po angleški pokrajini Yorkshire kolesarili celih sedem ur. Deževalo je skoraj vso pot in ponekod je voda zastajala po celotnem cestišču. Kolesarjenje v takšnih razmerah ni prav nič lepo in je načelo tudi profesionalne tekmovalce. Od naših osmih kolesarjev je dirko zaključil le Tadej Pogačar. Med spremljanjem sem večkrat pomislil, kako dobro je, da nam, rekreativcem, ni treba na kolo v vsakem vremenu in smo lahko doma na toplem.

Včasih pa le ne gre drugače, kot da kolesarimo tudi v dežju ali vetru in nizkih temperaturah. V letošnji sezoni se nam je to zgodilo na potovanju po Češki, kjer smo prva dva dneva doživeli res megleno, mrzlo in deževno vreme. Po gozdovih Šumave so bile takrat temperature okrog deset stopinj Celzija. Najbolj hladno je bilo na spustih, ko veter premočena oblačila še dodatno ohladi. Nase smo »navlekli« prav vsa oblačila, ki smo jih takrat imeli s seboj. Tako smo spoznali tudi kolesarjenje v takšnih pogojih.

Sicer prebivalci severnejših krajev pravijo, da ni slabega vremena, ampak je vse odvisno od tega, kako dobra ali slaba oblačila imamo.

Ob deževnem vremenu je pomembno, da kolesarja veter ne prepiha. Dež in veter sta najslabša kombinacija. Dež oblačila zmoči, veter jih sproti suši, in ko se oblačila sušijo, tudi dodatno hladijo. Zato so anorak in topla oblačila pomemben del kolesarske opreme. Ob manjšem dežju je dovolj anorak. Obstajajo tudi dvodelni kompleti za dež, sestavljeni iz hlač in anoraka.

V dežju in mrazu kolesarje pogosto zebe v stopala in glavo. Kolesarski čevlji in čelada so namreč oblikovani tako, da se v toplem vremenu preveč ne znojimo, zato moramo ob dežju stopala in glavo dodatno zaščititi. Na stopala nadenemo prevleko, ki jo imenujemo galoše, pod čelado damo kapo. Pri nakupu kolesarskih oblačil za slabše vreme upoštevajmo tudi na to, da nas vozniki v težkih razmerah težje opazijo. Zato naj bodo oblačila vidna, torej pisanih barv.

Po navadi so zaščitna oblačila iz nepremočljivih materialov in jih veter ne prepiha. Ker niso zračna, se v njih hitreje preznojimo. Zato naj bodo oblačila, ki so v stiku s kožo, topla in narejena iz materialov, ki odvajajo vlago. Tako imamo vsaj občutek, da smo suhi.

Zgodi se, da nas veter in dež presenetita in dodatnih oblačil nimamo pri sebi. Takrat si najlažje pomagamo z navadnimi polivinilastimi vrečkami, ki jih dobimo v vsaki trgovini. Na noge obujemo manjše (tiste za sadje), čez čelado damo večjo (za čelado je idealna plavalna kapa iz polivinila), za ogrevanje telesa oblečemo vrečo za smeti. Tudi ta naj bo čim bolj živih barv. Namesto aktivnega perila uporabimo star kolesarki trik in pod majico damo časopisni papir. Videti bomo sicer kot kakšna maškara, a to je še vedno bolje, kot da nas prezebe in se potem tresemo še celoten preostanek dneva, v naslednjih dneh pa morda celo zbolimo.

Z mesecem oktobrom se začenjajo slabši pogoji za kolesarjenje. Dan bo vse krajši, temperature nižje. Zato se topleje oblecimo – in če je le mogoče, za kolesarjenje izberimo srednji del dneva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.