Finančni minister Andrej Bertoncelj je zaradi znižanja napovedi gospodarske rasti v Sloveniji ministre pozval k intenzivnemu varčevanju. / Foto: Gorazd Kavčič

Nižja gospodarska rast

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je v jesenski gospodarski napovedi realno rast BDP znižal na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotka manj od spomladanske napovedi.

Brez dogovora o povprečnini

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v torek po neuspelih pogajanjih med vlado in predstavniki občinskih združenj sporočil, da bo povprečnina v prihodnjih dveh letih znašala toliko, kot jo je izračunala vlada. To pomeni 589,11 evra v letu 2020 in 588,3 evra v letu 2021. Po ministrovih besedah gre za najvišjo možno povprečnino, ki jo je ministrstvo za finance izračunalo na podlagi veljavne metodologije, torej na podlagi povprečja stroškov občin v zadnjih štirih letih. Predstavniki občinskih združenj so na drugi strani želeli, da bi se povprečnina določila na podlagi izračuna dejanskih stroškov občin v lanskem letu. Določena povprečnina je sicer daleč najvišja doslej, je poudaril tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki sicer razume potrebo občin po precej višji povprečnini, saj so precej višji tudi njihovi stroški – okoli 630 evrov. Medved je obžaloval, da ni prišlo do dogovora, in napovedal, da bodo nadaljevali prizadevanja za zmanjševanje stroškov občin, prav tako pa tudi za spremembo metodologije za izračun povprečnine. V prihodnje si namreč želijo takšno financiranje občin, da ne bo razkoraka med povprečnino in dejanskimi stroški.

Bertoncelj ministre pozval k varčevanju

Ker je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v jesenski gospodarski napovedi realno rast BDP ocenil na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi, napoved za prihodnje leto (triodstotna rast) pa je nižja za 0,1 odstotne točke, je finančni minister Andrej Bertoncelj pred dnevi ministre pozval k intenzivnemu varčevanju pri nenujnih ukrepih. Vlada je tudi zamrznila izvrševanje proračuna, tako da bo vse večje nenačrtovane izdatke ministrstev do konca leta potrjevalo ministrstvo za finance. Bertoncelj je še napovedal, da bodo za prihodnje leto načrtovano višino odhodkov državnega proračuna linearno znižali za 100 milijonov evrov na 10,35 milijarde evrov. »Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom,« je zagotovil in poudaril, da je gospodarska rast v Sloveniji sicer še vedno solidna in je več kot dvakrat višja od povprečne rasti v območju evra. Po besedah direktorice Umarja Maje Bednaš je slabša napoved posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah in obetov do konca leta, ki vplivajo na izvoz in investicije izvoznega sektorja. K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bodo na drugi strani pomembno prispevali domača potrošnja, razmeroma ugodna gibanja na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih. V primeru uresničitve negativnih tveganj v mednarodnem okolju pa bi bila lahko gospodarska rast še nižja, in sicer 1,7-odstotna rast BDP letos, prihodnje leto pa dvoodstotna, je razložila Bednaševa in poudarila, da smo še vedno daleč od negativnih gibanj iz časa krize.

Levica in koalicija zbližali stališča

Po sredinem usklajevanju koalicije in Levice o predlogu zakona o zdravstvenem zavarovanju in ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec razložil, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa v obvezno zavarovanje. Finančna konstrukcija še vedno ostaja odprta, o njej se bodo spet usklajevali v petek (danes), je dodal. Po izračunih vlade bi zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenosa v obvezno zavarovanje nastal primanjkljaj v višini 13,7 milijona evrov, Levica pa je izračunala nižji primanjkljaj.

Za referendum o financiranju zasebnih šol

V stranki SAB so v sredo napovedali, da bodo vprašanje financiranja zasebnih šol skušali razrešiti s pomočjo posvetovalnega referenduma, na katerem bi volivce vprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. Podpise v podporo referendumu bodo v začeli zbirati konec meseca, najprej v Ljubljani. Ustavni pravnik Igor Kaučič je sicer za Radio Slovenija ocenil, da je odločitev SAB nenavadna, saj državni zbor v tem primeru referendumskega izida ni dolžan upoštevati. Kot je dejal, bi bilo racionalneje zbrati 30 tisoč overovljenih podpisov volivcev pod zahtevo za spremembo ustave, saj bi jo bil državni zbor dolžan obravnavati in jo tudi sprejeti, če je sprememba ustrezna. Ministrstvo za izobraževanje sicer razmišlja o oblikovanju delovne skupine, ki bi prišla do strokovnega in političnega konsenza glede financiranja zasebnih šol.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/18

sreda

10/20

četrtek

8/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !