O spornem dogajanju v policijskem kombiju 11. julija lani namerava delovno sodišče v Ljubljani zaslišati še dekle, ki se je s policisti tisto noč prevažalo. / Foto: Gorazd Kavčič

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo

Odpuščeni vodja kranjske policijske patrulje, ki je julija lani v službeno vozilo vzela mladoletno dekle in mu celo pustila voziti, v vozilu pa naj bi tudi popivali, skuša na sodišču doseči vrnitev v službo.

Ljubljana – Ljubljansko delovno in socialno sodišče še vedno obravnava pravdo, ki jo je nekdanji kranjski policist Žiga Valjavec vložil zoper notranje ministrstvo oziroma policijo kot nekdanjega delodajalca, z njo pa zahteva nazaj službo, ki jo je izgubil zaradi razvpite afere Marica. Oktobra lani mu je namreč tedanji generalni direktor policije Simon Velički podal izredno odpoved delovnega razmerja zaradi hujših kršitev iz delovnega razmerja, ker je kot vodja policijske patrulje, v kateri sta bila še policist Nejc Bizant in kandidat za policista Mario Mlinar, julija lani med nočno izmeno dovolil, da so v službenem vozilu po Kranju in okolici vozili mladoletno dekle, ji dovolili voziti, poleg tega pa naj bi tudi uživali alkohol. Izredna odpoved delovnega razmerja je pred slabim letom doletela tudi Bizanta, medtem ko je Mlinar izgubil možnost postati policist.

Tako Valjavec kot Bizant sta na sodišče vložila tožbi, ker je bila odpustitev po njunem mnenju prestrog ukrep. Bizant je pravdo v Kranju izgubil, a sodba še ni pravnomočna, medtem ko ljubljansko delovno sodišče obravnave še ni končalo, saj mora zaslišati še kronsko pričo, zdaj že polnoletno Kajo Stojanovo, ki se je tisto noč prevažala s policisti, celotno dogajanja pa kasneje objavila na družbenem omrežju, je poročal časnik Večer. Ker je priča že večkrat tik pred zdajci odpovedala pričanje na sodišču, se je sodišče odločilo za prisilno privedbo na naslednji narok, ki bo v začetku novembra, v časniku povzemajo dogajanje na sodišču.

Valjavec v pravdi zahteva razveljavitev izredne odpovedi o zaposlitvi in vrnitev na nekdanje delovno mesto ter izplačilo plač za nazaj, je za Večer pojasnil njegov odvetnik Boris Kanduti. Tožnik je med drugim na sodišču dejal, da njegova vloga v spornem dogodku ni bila tako velika, kot trdijo na policiji. Stojanovo da je v avtomobil povabil Mlinar, prav tako da ni on priskrbel alkohola in ga niti ni užival, zato bi si po njegovem mnenju zaslužil milejši ukrep, in ne najhujšega.

Kot smo že poročali, je v Kranju 11. julija lani policijska patrulja, ki jo je vodil policist Žiga Valjavec, v njej pa sta bila še policist Nejc Bizant in kandidat za policista Mario Mlinar, nekaj po polnoči v policijski kombi na predlog Mlinarja vzela tedaj mladoletno Kajo Stojanov. Pobrali so jo blizu njenega doma v Stražišču pri Kranju in peljali naokrog. Dekle naj bi bilo v vozilu tudi, ko je patrulja nekega voznika ustavljala z modrimi lučmi, poleg tega naj bi ji za krajši čas celo dovolili voziti policijski kombi po avtocesti, v vozilu pa naj bi tudi kadili in pili alkohol. Njihovo druženje, ki je trajalo do pol šestih zjutraj, je dekle tudi posnelo in objavilo na svojem Instagram profilu. Med drugim je objavila tudi dokaz, da so jo policisti preizkusili z alkotestom, ki je pokazal 0,07 mg/l alkohola. »Na delovnem mestu vsi malo preveč pijani, samo jaz pridna,« je ob tem zapisala. Njeno objavo je opazil neki policist in na to opozoril vodstvo Policijske uprave Kranj, kjer so v kasnejšem postopku ugotovili hude kršitve navedenih policistov. Poleg tega so še ugotovili, da naj bi Valjavec in Bizant v poročilu o delu tisto noč lažno zapisala, da sta ustavila nekega voznika in ga preizkusila z alkotestom. V poročilu sta navedla, da je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal zgornjo dovoljeno mejo – 0,22 mg/l. A kot so kasneje ugotovili, policista pri omenjenem vozniku sploh nista opravila preizkusa alkoholiziranosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...