Po sobotni premieri na Breznici / Foto: Planet spominov

Življenje Antona Janše na odru

V Gledališču Julke Dolžan na Breznici so v soboto zvečer premierno uprizorili predstavo Čebelji roj, ki govori o življenju in delu znamenitega čebelarja Antona Janše.

»Ker je predstava sestavljena iz več krajših prizorov, povezanih v smiselno celoto, smo s posameznimi odlomki že nastopili na prireditvah ob svetovnem dnevu čebel in na dogodkih domačega čebelarskega društva Antona Janše. Tako je predstava v posameznih odlomkih primerna tudi za različne prireditve, proslave in druge svečanosti,« je dejal Aleš Jekovec.

Breznica – »V Gledališču Julke Dolžan želimo na odru predstaviti predvsem dela domačih avtorjev, prilagojena današnjemu času, ohranjati bogato kulturno dediščino naših krajev in rojakov. Tako se nam je ob praznovanju svetovnega dneva čebel porodila ideja, da bi na oder postavili uprizoritev življenja in dela Antona Janše, prvega čebelarskega učitelja,« je povedal Aleš Jekovec iz Gledališča Julke Dolžan o najnovejši predstavi Čebelji roj, ki je v soboto zvečer na odru kulturnega doma na Breznici doživela premierno uprizoritev. Scenarij, ki ga je napisal Jože Resman, je nastal na podlagi zapisanih dejstev, nekaterih pričevanj in podatkov o Antonu Janši, ki so se ohranili do danes. V predstavi so zbrani in medsebojno povezani posamezni odlomki iz življenja Antona Janše.

»Predstava se osredotoča na življenje in delo Antona Janše od njegovih prvih začetkov čebelarja, doma na Breznici, preko njegovega šolanja na slikarski akademiji na Dunaju in poučevanja na čebelarski šoli ter raziskovanja novih spoznanj o čebelarstvu do njegove prezgodnje smrti,« je o vsebini povedal Jekovec.

Režijo predstave je prevzel profesionalni režiser Jaka Andrej Vojevec, igralska zasedba pa je domača, večina igralcev prihaja iz vasi pod Stolom. »Vsi smo amaterji, zelo različnih starosti, nekateri v šolah, drugi v službah, tretji v pokoju ...«

Glavno vlogo Antona Janše igra Gašper Klinar. Poleg njega pa v predstavi nastopajo še Eva in Katarina Poklukar, Mimi Urbanc, Tanja Bergelj, Mya Prešeren Mccan, Jože Jalen, Sašo Dijak, Jože Resman, Borut Verovšek, Aleš Jekovec, Zoran Kalan, Marcel Federl, Tone Špendov, Stane Lužnik in Niko Bernard. Poleg dvanajstih igralcev v predstavi sodelujejo tudi štirje pevci moške pevske skupine Sosedje, ki prav tako deluje v okviru Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica.

Za kostume je poskrbela Andreja Stržinar Poklukar, nekaj pa so si jih izposodili v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Pri izdelavi scene je na pomoč priskočil Miha Rakar, za luči in zvok pa je poskrbel Miha Šest.

Predstava traja približno poldrugo uro. Po sobotni premieri v oktobru načrtujejo ponovitev na Breznici, zatem pa si želijo oditi tudi na gostovanja po Gorenjskem. Prijavili se bodo tudi na območno Linhartovo srečanje gledaliških skupin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/18

petek

10/19

sobota

10/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2019

Ko boš prišla na Bled

IZLETI / Šenčur, 19. oktober 2019

Krompirjeva Belica in Središče ob Dravi

OBVESTILA / Primskovo, Kranj, Žabnica, 19. oktober 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Primskovo, 19. oktober 2019

Meritve krvnega tlaka in srčnega utripa

PRIREDITVE / Sebenje, 19. oktober 2019

Odprtje obnovljenega igrišča Pod kostanjčki

PRIREDITVE / Kranj, 19. oktober 2019

Drobtinica 2019

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...