Slavnostna govornica županja Občine Repentabor Tanja Kosmina / Foto: Primož Pičulin

Spomin na bazoviške junake

V Prešernovem gaju je bila pri spomeniku bazoviškim junakom slovesnost v spomin zamejskim rojakom – žrtvam fašističnega režima leta 1930.

Kranj – Štirje uporniki proti fašističnemu zatiranju – Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič – so bili na gmajni pri Bazovici ustreljeni 6. septembra leta 1930. »Njihov boj je bil radikalen, ker so se zavedali nevarnosti potujčevanja in kratenja človekovih pravic. Svoje narodnozavedno delovanje so plačali z življenjem,« je na slovesnosti dejal podžupan Mestne občine Kranj Robert Nograšek in dodal, da bi si želeli, da bi po toliko desetletjih in težkih izkušnjah druge svetovne vojne v tehnološko visoko napredni družbi živeli svobodno, brez zatiranja in totalitarnih režimov. »Svet je danes globalen, enoumni režimi se množijo in mnogi se hranijo ravno na polju ekstremnih idej, ki so v preteklosti že pripeljale do vzpona fašizma in nacizma,« je poudaril podžupan.

Slavnostna govornica slovesnosti je bila županja Občine Repentabor Tanja Kosmina. »Stojimo pred obeležjem, ki so ga postavili takratni primorski izseljenci v Kranju in velja za prvi protifašistični spomenik na svetu, ki je ostal nepoškodovan vse do danes. Moramo se zahvaliti zavednim Kranjčanom, ki so za časa hudega fašističnega režima stali ob strani našim ljudem in ki še danes zvesto čuvajo spomin nanje in na njihovo poslanstvo,« je dejala Kosmina. Bazoviškim junakom so se s polaganjem vencev poklonili predstavniki Mestne občine Kranj, društva TIGR Primorske, odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu, predstavniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij ter območnega Združenja borcev za vrednote NOB Kranj. Kulturni program so obogatili združena Moški pevski zbor Vesna iz Križa in Moški pevski zbor Vasilij Mirk s Proseke in Kontovela pod vodstvom Rada Miliča, Pihalni orkester mestne občine Kranj in dijakinji Gimnazije Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.