Borut Gubina, dr. med., specialist urolog / Foto: Tina Dokl

Rak prostate je najpogostejše rakavo obolenje pri moških

Najnovejša enostavna metoda posebnega urinskega testa pokaže, ali je v prostati prisoten agresiven rak prostate, ali ne. Ključno je namreč ravno odkrivanje in zdravljenje agresivne, življenjsko ogrožajoče oblike raka prostate. O raku prostate in tudi o tej novi metodi smo se pogovarjali z Borutom Gubino, dr. med., specialistom urologom iz Diagnostičnega centra Bled.

Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi enostaven, poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži.

V pomoč bolnikom z rakom prostate je Društvo uroloških bolnikov Slovenije, med pobudniki za ustanovitev društva je bil tudi zdravnik urolog Borut Gubina. V društvu svojim članom nudijo številne koristne informacije in tudi psihološko podporo pri premagovanju te bolezni, saj bolniki o tem žal še vedno neradi javno govorijo. Bolnik pa mora pomoč dobiti takoj in čim manj omejeno.

Prostata je moška spolna žleza, ki leži v spodnjem urinarnem traktu tik pod mehurjem in obdaja sečnico. Zdrava prostata je velikosti večjega oreha, s starostjo se žleza počasi povečuje. Pri pojavu raka prostate se celice v prostati nenadzorovano delijo, rastejo in povzročajo nastanek tumorja oziroma več manjših tumorjev, ki se nahajajo v prostati. V začetnem stadiju rak prostate ne povzroča težav ali zelo malo in ga je zaradi tega težje odkriti. Večinoma raste relativno počasi, kar pomeni, da traja lahko več let, preden se razširi iz prostate ali v druge organe. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških. Po podatkih Registra raka v Sloveniji je v obdobju od leta 2010 do leta 2014 v Sloveniji na leto v povprečju zbolelo za rakom prostate približno 1480, umrlo pa več kot 375 moških.

Kdo najpogosteje zboli za rakom prostate?

Najpogosteje se pojavi pri tistih moških, ki že imajo raka prostate v družini. Drug pogost dejavnik je starost, saj več kot polovica bolnikov zboli v starosti od šestdeset do 74 let. Moški, mlajši od petdeset let, zbolijo redko, vendar so najbolj ranljiva skupina; so mladi, aktivni, nimajo težav, pa kljub temu lahko zbolijo za precej agresivno obliko raka prostate. Na njegov pojav, tako kot pri drugih oblikah raka, vpliva tudi nezdrav življenjski slog s kajenjem, prekomerno prehranjenostjo, premalo gibanja. Prostata je hormonsko odvisen organ in je odvisen tudi od testosterona, moškega spolnega hormona, ki se pojavi v telesu večkrat na dan in je predvsem odvisen od zadovoljstva v življenju – od zadovoljstva s seboj, spolnega življenja, občutkom uspeha ...

Na katere simptome morajo biti moški pozorni?

Trije simptomi so zelo pomembni: zastoj urina, krvavitev v urinu in bolečina v hrbtu. Ko se pridruži bolečina v hrbtu, je to že znak, da so se pojavile metastaze. Metastaze so pri tej obliki raka najpogostejše v kosti. Vendar pa večina bolnikov v njegovi začetni fazi nima nobenih težav. Največkrat raka prostate odkrijemo naključno pri preventivnih zdravstvenih pregledih ali pa nastopijo neke manjše zdravstvene težave, zaskrbljenost in se moški odloči za pregled.

Diagnozo lahko postavite z več metodami ...

Raka prostate ugotavljamo na osnovi povišanih vrednosti tumorju specifičnih substanc, t. i. biomarkerjih, ki jih izmerimo v krvi ali urinu posameznika.

Vsakemu lahko izmerimo PSA (za prostato specifičen antigen), ki pokaže na možnost pojava raka prostate; višja je njegova vrednost, večje tveganje je. A tudi to vrednost je treba interpretirati glede na splošno zdravstveno stanje bolnika, njegovo starost, velikost prostate ... Da pa raka prostate potrdimo, mora bolnik opraviti biopsijo prostate in magnetno resonanco. Biopsija se izvede ambulantno, z ultrazvočno sondo urolog pregleda prostato, ki je tik ob rektumu. Z iglo, ki je na sondi, odvzame lahko več vzorcev. Poseg se vedno dela pod antibiotikom, da ne pride do vnetja, zaradi posameznikove preobčutljivosti na bolečino se ga lahko izvede v lokalni ali splošni anesteziji ...

Najnovejša metoda, s katero urolog pogleda, ali so prisotni znaki za rast agresivnega raka prostate v izločku žleze, pa je poseben urinski test ...

S testom se pacient lahko izogne biopsiji in drugim diagnostičnim metodam, če test pokaže nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate. Metoda urinskega testa je preverjena s primerno študijo, ki ji gre verjeti. Zanesljivost je dobra, jaz testu verjamem. Mogoče bi bila ravno ta metoda v prihodnosti še najbolj primerna za presejalni test.

Urinski test je enostaven. Izvede ga urolog z dodatno masažo prostate, po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Vzorec se potem pošlje v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko, kjer so trenutno nam najbližje opremljeni z laboratoriji v ta namen.

In kar bi še rad poudaril. Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi ta poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži. Žal pa je urinski test še samoplačniški, za zdaj ga izvajamo samo v zasebnih uroloških ambulantah.

Če povzamem. Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija oziroma razširjenosti raka, od ugotovljene histološke oblike raka in od starosti ter splošnega stanja bolnika?

Pri starejših bolnikih bi lahko v nekaterih primerih z zdravljenjem povzročili celo več težav, kot bi jih omilili, zato je odločitev za zdravljenje pri vsakem posamezniku treba pretehtati.

Napredek pri zdravljenju je sicer velik, kirurško zdravljenje je boljše, z novimi tehnikami praktično ni več težav z inkontinenco oziroma so te minimalne. Po posegu so tudi veliko manjše težave z erekcijo. Napredek je pri zdravilih, ta so učinkovita in pomembno podaljšajo življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */