Borut Gubina, dr. med., specialist urolog / Foto: Tina Dokl

Rak prostate je najpogostejše rakavo obolenje pri moških

Najnovejša enostavna metoda posebnega urinskega testa pokaže, ali je v prostati prisoten agresiven rak prostate, ali ne. Ključno je namreč ravno odkrivanje in zdravljenje agresivne, življenjsko ogrožajoče oblike raka prostate. O raku prostate in tudi o tej novi metodi smo se pogovarjali z Borutom Gubino, dr. med., specialistom urologom iz Diagnostičnega centra Bled.

Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi enostaven, poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži.

V pomoč bolnikom z rakom prostate je Društvo uroloških bolnikov Slovenije, med pobudniki za ustanovitev društva je bil tudi zdravnik urolog Borut Gubina. V društvu svojim članom nudijo številne koristne informacije in tudi psihološko podporo pri premagovanju te bolezni, saj bolniki o tem žal še vedno neradi javno govorijo. Bolnik pa mora pomoč dobiti takoj in čim manj omejeno.

Prostata je moška spolna žleza, ki leži v spodnjem urinarnem traktu tik pod mehurjem in obdaja sečnico. Zdrava prostata je velikosti večjega oreha, s starostjo se žleza počasi povečuje. Pri pojavu raka prostate se celice v prostati nenadzorovano delijo, rastejo in povzročajo nastanek tumorja oziroma več manjših tumorjev, ki se nahajajo v prostati. V začetnem stadiju rak prostate ne povzroča težav ali zelo malo in ga je zaradi tega težje odkriti. Večinoma raste relativno počasi, kar pomeni, da traja lahko več let, preden se razširi iz prostate ali v druge organe. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških. Po podatkih Registra raka v Sloveniji je v obdobju od leta 2010 do leta 2014 v Sloveniji na leto v povprečju zbolelo za rakom prostate približno 1480, umrlo pa več kot 375 moških.

Kdo najpogosteje zboli za rakom prostate?

Najpogosteje se pojavi pri tistih moških, ki že imajo raka prostate v družini. Drug pogost dejavnik je starost, saj več kot polovica bolnikov zboli v starosti od šestdeset do 74 let. Moški, mlajši od petdeset let, zbolijo redko, vendar so najbolj ranljiva skupina; so mladi, aktivni, nimajo težav, pa kljub temu lahko zbolijo za precej agresivno obliko raka prostate. Na njegov pojav, tako kot pri drugih oblikah raka, vpliva tudi nezdrav življenjski slog s kajenjem, prekomerno prehranjenostjo, premalo gibanja. Prostata je hormonsko odvisen organ in je odvisen tudi od testosterona, moškega spolnega hormona, ki se pojavi v telesu večkrat na dan in je predvsem odvisen od zadovoljstva v življenju – od zadovoljstva s seboj, spolnega življenja, občutkom uspeha ...

Na katere simptome morajo biti moški pozorni?

Trije simptomi so zelo pomembni: zastoj urina, krvavitev v urinu in bolečina v hrbtu. Ko se pridruži bolečina v hrbtu, je to že znak, da so se pojavile metastaze. Metastaze so pri tej obliki raka najpogostejše v kosti. Vendar pa večina bolnikov v njegovi začetni fazi nima nobenih težav. Največkrat raka prostate odkrijemo naključno pri preventivnih zdravstvenih pregledih ali pa nastopijo neke manjše zdravstvene težave, zaskrbljenost in se moški odloči za pregled.

Diagnozo lahko postavite z več metodami ...

Raka prostate ugotavljamo na osnovi povišanih vrednosti tumorju specifičnih substanc, t. i. biomarkerjih, ki jih izmerimo v krvi ali urinu posameznika.

Vsakemu lahko izmerimo PSA (za prostato specifičen antigen), ki pokaže na možnost pojava raka prostate; višja je njegova vrednost, večje tveganje je. A tudi to vrednost je treba interpretirati glede na splošno zdravstveno stanje bolnika, njegovo starost, velikost prostate ... Da pa raka prostate potrdimo, mora bolnik opraviti biopsijo prostate in magnetno resonanco. Biopsija se izvede ambulantno, z ultrazvočno sondo urolog pregleda prostato, ki je tik ob rektumu. Z iglo, ki je na sondi, odvzame lahko več vzorcev. Poseg se vedno dela pod antibiotikom, da ne pride do vnetja, zaradi posameznikove preobčutljivosti na bolečino se ga lahko izvede v lokalni ali splošni anesteziji ...

Najnovejša metoda, s katero urolog pogleda, ali so prisotni znaki za rast agresivnega raka prostate v izločku žleze, pa je poseben urinski test ...

S testom se pacient lahko izogne biopsiji in drugim diagnostičnim metodam, če test pokaže nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate. Metoda urinskega testa je preverjena s primerno študijo, ki ji gre verjeti. Zanesljivost je dobra, jaz testu verjamem. Mogoče bi bila ravno ta metoda v prihodnosti še najbolj primerna za presejalni test.

Urinski test je enostaven. Izvede ga urolog z dodatno masažo prostate, po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Vzorec se potem pošlje v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko, kjer so trenutno nam najbližje opremljeni z laboratoriji v ta namen.

In kar bi še rad poudaril. Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi ta poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži. Žal pa je urinski test še samoplačniški, za zdaj ga izvajamo samo v zasebnih uroloških ambulantah.

Če povzamem. Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija oziroma razširjenosti raka, od ugotovljene histološke oblike raka in od starosti ter splošnega stanja bolnika?

Pri starejših bolnikih bi lahko v nekaterih primerih z zdravljenjem povzročili celo več težav, kot bi jih omilili, zato je odločitev za zdravljenje pri vsakem posamezniku treba pretehtati.

Napredek pri zdravljenju je sicer velik, kirurško zdravljenje je boljše, z novimi tehnikami praktično ni več težav z inkontinenco oziroma so te minimalne. Po posegu so tudi veliko manjše težave z erekcijo. Napredek je pri zdravilih, ta so učinkovita in pomembno podaljšajo življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...