Samo Kavčič, Nova civilna družba, Brezkompromisno izkoreninjenje korupcije, Kulturni center, Maribor, 2019, 92 strani

Nova civilna družba

»Korupcija, če jo razumemo v skladu z njeno moderno definicijo, torej kot partikularizem, je rak rana civilizacije in slovenske družbe še posebej. V času, ko se naša država sooča z vrsto izzivov na ekonomskem in socialnem področju, se obstoječe avtoritete ne zavedajo niti vzrokov zanje, kaj šele, da bi nam lahko ponudile rešitve. Eni se delajo, da slepo verjamejo v pristope, ki jih v boju s korupcijo uporablja kaka Švedska ali Danska. Pri tem vehementno ignorirajo dejstvo, da Slovenci po svojih ključnih karakteristikah nismo primerni za enake institucionalne rešitve kot Skandinavci. Drugi se vedejo, kot da korupcija v Sloveniji ni problem in da se lahko razvijamo, ne da bi jo temeljito zmanjšali. Tretji verjamejo, da lahko menjava ljudi na oblasti in sprememba zakonodaje spreobrne trend. Pokazal sem, da so s stališč antropologije, sociologije in vedenjske ekonomije vse tri navedene pozicije nesprejemljive. Povprečni posameznik sam na sebi nikoli ni bil zadosten moralni agent. Od nekdaj je moralne okvire posamezniku določala skupnost. Ta skupnost se je zgodovinsko razvijala in preoblikovala v sodobno državo, za katero pa se izkaže, da ne predstavlja več ustreznega moralnega okvira. V moderni državi ključni evolucijski mehanizmi sodelovanja, torej direktna in indirektna povračevalnost ter skupinski izbor, ne delujejo več. Ti mehanizmi so skozi zgodovino oblikovali sodobnega človeka kot družbeno bitje. Pretežni del delovanja teh mehanizmov na posameznika poteka izven zavestnega oziroma razumskega doživljanja, na nivoju pod in nadzavesti (vesti). Ukrepi sodobne države za doseganje družbeno sprejemljivega obnašanja posameznikov pa so skoraj izključno usmerjeni na zavestno ravnanje posameznikov kot homo oeconomicusov. Predlagam, da inovativno izkoristimo zadnje razpoložljive vire v obliki 14,4 milijarde EUR vrednega državnega premoženja za to, da v boju s korupcijo in drugimi težavami, ki nas posledično pestijo, aktiviramo široke množice ljudi. Predlagam ustanovitev civilnih zadrug tako, da izkoristimo in formaliziramo obstoječo mrežo stikov vsakega posameznika …« (str. 75)

Gornji odlomek je iz knjige, ki je drobna, a zelo premišljena in morda predrzna. Ali pa socialno utopična. Korupcijo naj bi izkoreninili tako, da bi med državljane na zadružni način razdelili del preostalega državnega premoženja. »Elite«, ki so nam ukradle državo, tega seveda ne bodo dovolile. Avtorju, ki je Radovljičan, pa lahko za njegov pogum samo čestitamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...