Pred prodajo podjetja Energetika Preddvor so spremenili odlok o gospodarski javni službi upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo. / Foto: Tina Dokl

Spremenili odlok o ogrevanju

Občinski svet v Preddvoru je na nedavni seji sprejel spremembe odloka, ki ureja upravljanje in vzdrževanje toplovodnega omrežja in oskrbo s pitno vodo, dali pa so tudi soglasje k spremembi koncesijske pogodbe z družbo Energetika Preddvor.

Preddvor – Družbo Energetika Preddvor, ki je v stoodstotni lasti Občine Preddvor, zdaj prodajajo. Že lani so izvedli prvi javni razpis za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, a je bil neuspešen. Razpis so ponovili in sprejeli odločitev, da se izvede po postopku konkurenčnega dialoga, s katerim se kandidatom da možnost natančnega skrbnega pregleda in predlaganja rešitev in pogojev, pod katerimi so pripravljeni kupiti poslovni delež. Da bi podjetje postalo zanimivo za zasebne partnerje, pa je treba prilagoditi koncesijsko razmerje med občino in Energetiko Preddvor, torej spremeniti odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo.

Na seji občinskega sveta so združili obe fazi sprejemanja sprememb tega dokumenta. Največ razprave je bilo o dveh ključnih spremembah, in sicer glede obveznega priključevanja prebivalcev na toplovodno omrežje in glede zagotavljanja drugega vira ogrevanja v poletnih mesecih, če takrat Energetika ne zagotavlja ogrevanja. Zasebni partnerji bi si želeli, da bi bil priklop na sistem obvezen za vse prebivalce, v spremenjenem odloku bi bil obvezen za novogradnje na območju, kjer toplovod že poteka, in ko ne gre za stavbe, ki energijo zagotavljajo iz drugih virov. Ob tem se je pojavil pomislek, kolikšna je lahko oddaljenost od omrežja in ali bi kazalo tistim, ki se imajo možnost priključiti na toplovodno omrežje, a se ogrevajo z drugim (ne zelenim) virom, zaračunavati višjo ekološko takso. Svetniki so razmišljali, da bi morali v občini zasledovati cilj, da bi bilo na sistem daljinskega ogrevanja priključenih čim več uporabnikov. Ugotavljajo, da se je v desetih letih odjem toplotne energije domala razpolovil, eden od razlogov so tudi opravljene energetske sanacije stavb. To morajo nadomestiti z novimi odjemniki, če naj bo sistem vzdržen. O določilu, da je treba uporabnikom zagotoviti alternativen vir ogrevanja vode v poletnem času, pa so svetniki terjali, da se zapiše, da morebitna investicija v alternativni vir ne bo obremenila uporabnikov. Ob tem pa se zavedajo, da bodo morali tudi uporabo alternativne energije plačati.

Sicer pa bo toplovodno omrežje tudi po prodaji Energetike ostalo občini, pojavlja se le vprašanje, kako urediti razmerja, če bo novi lastnik vlagal v širjenje omrežja. Svetniki so pritrdili spremenjenemu odloku in tudi spremenjeni koncesijski pogodbi. Postopki prodaje zdaj tečejo naprej. Na seji pa je svetnik Miran Zadnikar, nekdanji župan, tudi predlagal, naj občina pripravi odlok o prioritetni rabi energije. Takšnega imajo mestne občine, sprejemajo pa ga tudi druge, s čimer sledijo energetskemu zakonu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?