Pred prodajo podjetja Energetika Preddvor so spremenili odlok o gospodarski javni službi upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo. / Foto: Tina Dokl

Spremenili odlok o ogrevanju

Občinski svet v Preddvoru je na nedavni seji sprejel spremembe odloka, ki ureja upravljanje in vzdrževanje toplovodnega omrežja in oskrbo s pitno vodo, dali pa so tudi soglasje k spremembi koncesijske pogodbe z družbo Energetika Preddvor.

Preddvor – Družbo Energetika Preddvor, ki je v stoodstotni lasti Občine Preddvor, zdaj prodajajo. Že lani so izvedli prvi javni razpis za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, a je bil neuspešen. Razpis so ponovili in sprejeli odločitev, da se izvede po postopku konkurenčnega dialoga, s katerim se kandidatom da možnost natančnega skrbnega pregleda in predlaganja rešitev in pogojev, pod katerimi so pripravljeni kupiti poslovni delež. Da bi podjetje postalo zanimivo za zasebne partnerje, pa je treba prilagoditi koncesijsko razmerje med občino in Energetiko Preddvor, torej spremeniti odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo.

Na seji občinskega sveta so združili obe fazi sprejemanja sprememb tega dokumenta. Največ razprave je bilo o dveh ključnih spremembah, in sicer glede obveznega priključevanja prebivalcev na toplovodno omrežje in glede zagotavljanja drugega vira ogrevanja v poletnih mesecih, če takrat Energetika ne zagotavlja ogrevanja. Zasebni partnerji bi si želeli, da bi bil priklop na sistem obvezen za vse prebivalce, v spremenjenem odloku bi bil obvezen za novogradnje na območju, kjer toplovod že poteka, in ko ne gre za stavbe, ki energijo zagotavljajo iz drugih virov. Ob tem se je pojavil pomislek, kolikšna je lahko oddaljenost od omrežja in ali bi kazalo tistim, ki se imajo možnost priključiti na toplovodno omrežje, a se ogrevajo z drugim (ne zelenim) virom, zaračunavati višjo ekološko takso. Svetniki so razmišljali, da bi morali v občini zasledovati cilj, da bi bilo na sistem daljinskega ogrevanja priključenih čim več uporabnikov. Ugotavljajo, da se je v desetih letih odjem toplotne energije domala razpolovil, eden od razlogov so tudi opravljene energetske sanacije stavb. To morajo nadomestiti z novimi odjemniki, če naj bo sistem vzdržen. O določilu, da je treba uporabnikom zagotoviti alternativen vir ogrevanja vode v poletnem času, pa so svetniki terjali, da se zapiše, da morebitna investicija v alternativni vir ne bo obremenila uporabnikov. Ob tem pa se zavedajo, da bodo morali tudi uporabo alternativne energije plačati.

Sicer pa bo toplovodno omrežje tudi po prodaji Energetike ostalo občini, pojavlja se le vprašanje, kako urediti razmerja, če bo novi lastnik vlagal v širjenje omrežja. Svetniki so pritrdili spremenjenemu odloku in tudi spremenjeni koncesijski pogodbi. Postopki prodaje zdaj tečejo naprej. Na seji pa je svetnik Miran Zadnikar, nekdanji župan, tudi predlagal, naj občina pripravi odlok o prioritetni rabi energije. Takšnega imajo mestne občine, sprejemajo pa ga tudi druge, s čimer sledijo energetskemu zakonu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..