Ob tabornem ognju se je s skavtskimi voditelji pogovarjal tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. / Foto: Gorazd Kavčič

Nagrada skavtom za njihovo prostovoljstvo

Minuli teden je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov na Želodniku pripravilo četrti tabor voditeljev, ki se ga je udeležilo skoraj petsto mladih iz vse Slovenije. Obiskala sta jih tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in predsednik države Borut Pahor.

Želodnik pri Domžalah – Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov srečanje (ZSKSS) voditeljev pripravlja v povprečju na vsakih šest let; za letošnjo lokacijo so izbrali travnik na Želodniku pri Domžalah, tabor od 5. do 11. avgusta pa je letos potekal pod geslom SREČAnje.

Prva dva dneva so skavtski voditelji po vsej Sloveniji sodelovali v 56 družbeno odgovornih projektih z ranljivimi skupinami, s čimer so skavti nekaj dobrega želeli narediti predvsem v svojih lokalnih okoljih. Kar 1200 pomoči potrebnih ljudi je občutilo skavtski zakon, ki govori, da skavtinja oz. skavt vsak dan naredi vsaj eno dobro delo. V svojih krajih so bili tako aktivni tudi gorenjski skavti. Dobra dela so opravljali v Ratečah pri Planici (kuharski tabor z Zvezo Sožitje), v Kranjski Gori (na taboru Zveze prijateljev mladine), v Bohinjski Bistrici (v dnevnem centru Društva Žarek), v Radovljici (v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica), v Škofji Loki (srečanje z abstinenti iz društva Projekt Človek, pomoč v bivalni enoti VDC v Škofji Loki ter v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka), v Komendi (srečanje z gluhoslepimi), v Domžalah (srečanje z otroki v Karitasovem Vrtcu Dominik Savio v Domžalah in pomoč v Društvu za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – Aspergerjev sindrom), v Kamniku (pomoč v območnem združenju Rdečega križa Slovenije) ter v Mengšu (pomoč v bivalni enoti Naša hiša varstveno-delovnega centra INCE).

»S temi projekti smo skavti želeli vrniti nazaj vsaj nekaj tistega, kar v lokalnem okolju dobimo sami. Po dveh dneh dobrodelnega dela pa smo se srečali na Želodniku, kjer smo pripravili tabor. Skavtsko življenje je taborjenje v naravi, je prižig ognja in je dvig zastave, a je tudi mnogo več od tega. Trudimo se namreč tudi z odgovorno državljansko vzgojo mladih v zdrave ljudi. Zato smo poskrbeli za različne vsebine, pogovore,« nam je povedal Gašper Govekar iz ZSKSS ter dodal, da težav z upadom članstva nimajo, tudi z voditelji ne, čeprav gre za izključno prostovoljsko delo. »V današnji družbeni klimi je mlade že kar težko motivirati za nekaj takega, gre namreč za veliko prostovoljnega dela z veliko odgovornosti, zato je takšen tabor voditeljev nekakšna nagrada za ves njihov trud in delo. Ko si enkrat skavtski voditelj, je nekaj najlepšega, da se lahko udeležiš tega tabora,« je povedal tudi iz lastne izkušnje.

Eden od vrhuncev tabora je bilo četrtkovo srečanje z različnimi gosti ob tabornih ognjih. Povabili so jih sedem, med njimi tudi ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta, nekdanjo vrhunsko plavalko, zdaj pa psihologinjo Saro Isakovič, begunko iz Bagdada Saro Bevc Jonan, nekdanjega načelnika ZSKSS Sandija Hribarja in druge. S skavti so delili svoje poglede na izbrane tematike ter skupaj soustvarjali vizijo združenja in prihodnost mladih v Sloveniji. Vzdušja ni pokvarilo niti deževno vreme, ki je zbrane izpred ognjišč v večini pregnalo pod prireditveni šotor.

V petek je skavtske voditelje obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, ki si je ogledal tabor in se z mladimi pomeril v nekaterih skavtskih veščinah. V nagovoru je med drugim omenil: »Še bolj se mi zdi pomembno, kdo in kako se ukvarja z mladim človekom v času njegovega odraščanja. Vi imate to velikansko odgovornost, da z mladim človekom delate takrat, ko si on to sam želi, na način, ki ga sprejema, v času, ko to želi početi, z ljudmi – z vami —, ki jim zelo zaupa, v katerih vidi hkrati in avtoriteto in prijatelja, kar pomeni, da vrednote, ki jih od vas dobiva, sprejema kot sveto. V tem smislu bi vam rad povedal, čeprav se tega sami najbolj zavedate, da opravljate zelo, zelo pomembno in tudi odgovorno poslanstvo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..