Francoz Sebastien Petit je novi junak Lučin. Dosegel je prvo zmago in krepko izboljšal rekord proge. / Foto: Gorazd Kavčič

Rekordni časi proti Lučinam

Na Gorsko hitrostni dirki Lučine nov zmagovalec, to je Francoz Sebastien Petit, ki je ob tem postavil še rekord proge. Ta je padel tudi med turnimi vozili.

Lučine – Petkova povorka vozil skozi Gorenjo vas, sobotni trije treningi in nedeljske tri vožnje za skupni seštevek so minuli konec tedna v Poljansko dolino privabili več tisoč gledalcev. Organizatorji iz AMD Zvezda so v sodelovanju z lokalno skupnos­tjo uspešno izvedli 18. Gorsko hitrostno dirko (GHD) Lučine.

Rekordnih več kot sto trideset voznikov na startni listi je napovedovalo nov avtomobilistični spektakel, ki se je tudi uresničil. Najbolj je navdušil Francoz Sebastien Petit.

Med vozili na GHD Lučine je bilo kar 22 formul in prototipov ter več kot dvajset starodobnikov. Rekordna je bila dirka letos tudi po doseženih časih, na vrhu pa novo ime. Francoz Sebastien Petit je s svojo Normo M20FC že na sobotnem treningu izboljšal rekord proge, v nedeljo pa premoč pokazal še enkrat in bil najhitrejši v vseh treh vožnjah. S časom 1:56,436 je še izboljšal rekord na 3950 metrov dolgi progi med Todražem in Lučinami. Drugi v skupni razvrstitvi je bil Avstrijec Herman Waldy jr., tretji pa Italijan Mirko Venturato. Dosedanji rekorder Italijan Federico Liber je s svojo formulo že v prvi vožnji končal v ograji in odstopil.

»Zelo sem vesel. To je bil zame uspešen konec tedna. Organizacija je odlična, proga je zanimiva in mi je všeč. Danes je bilo na cestišču tudi nekaj olja, tako da je bilo težko. Kljub temu mi je uspelo izboljšati rekord s treninga. Tega sem si zelo želel. Vedno je še lepše zmagati, če ob tem postaviš rekord proge. Vesel sem tudi, da sem bil toliko boljši od konkurence. Še bom prišel v Lučine in mislim, da sem lahko na tej progi še hitrejši,« je po tretji nedeljski vožnji v cilju v Lučinah povedal Sebastien Petit, ki je na GHD Lučine nastopil prvič. Lanski rekord Liberja je izboljšal za skoraj tri sekunde. Z izjemo prve vožnje za trening je bil najhitrejši v vseh drugih in v teh v cilju vselej s časom pod dvema minutama. Kdor se je že kdaj peljal proti Lučinam, ve, kako hitro je to. V najhitrejši vožnji je to pomenilo, da je drvel s povprečno hitrostjo več kot 122 kilometrov na uro.

Rekord je padel tudi med turnimi vozili. Svojega izpred dveh let je izboljšal Avstrijec Karl Schagerl (VW Golf Rallye TFSI-R). Nov najhitrejši čas je 2:09,039. »Dobra dirka. Rad sem tukaj. Počutim se zelo dobrodošlega. Žal sem imel v zadnji, tretji vožnji, tehnične težave. Najhitrejši čas sem želel še izboljšati. Kljub temu sem zadovoljen. Na progi moraš biti ves čas zbran. Ob takšnih hitrostih je tanka črta med odstopom in prihodom v cilj,« je povedal Avstrijec. V razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva je slavil Janko Čebron, drugi je bil Aleš Prek in tretji Matevž Čuden.

Organizatorji so bili zadovoljni. »Organizacija GHD Lučine je bila znova na visokem nivoju, kar so potrjevali tako vozniki kot njihove spremljevalne ekipe ter tudi nekaj tisoč gledalcev ob progi. Navdušeni smo tudi nad rekordom proge. Takšnega časa nismo pričakovali,« je dejal Žirovec Primož Tavčar, predsednik organizacijskega odbora.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/27

sobota

16/28

nedelja

17/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Krvavec, 15. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

PREDAVANJA / Kranj, 15. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Hodiše ob Vrbskem jezeru, 15. avgust 2020

Romarska sveta maša pri Mariji na otoku

PRIREDITVE / Krvavec, 16. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

FILM / Jesenice, 18. avgust 2020

Torkova kinoteka: Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2020

Kopalni izlet v Terme Zreče

 

 
 

 

 
 
 

Gluhi stregli v Pogačnikovem domu / 19:49, 14. avgust

sem bil enkrat v koči, kjer so stregli gluhi...kaj naj rečem, veliko truda, da smo se sporazumeli, potem sva dobila kar pač sva, ko mi je pr...

Izrazili trdno prijateljstvo / 15:42, 14. avgust

A to mu je povedal, da je bila ata domobranec, član ss tolpe, ki je ameriške letalce dosledno izročala nacistom?

Pozivi za odstop Pivčeve / 14:13, 14. avgust

Aleksandra; na žalost ste politična amaterka. Novinarji in rdeča falanga v DeSUS so vas dobili pri nečemu kar je potrebno delati bolj previd...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:58, 14. avgust

Ovca, se spoznaš na koze, ti že veš...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:14, 14. avgust

Ej, trček iz SD-ja, če ne bi bilo Američanov bi ti danes koze frtrajbov na Zatrniku al pa na Črnem vrhu, ne vem točen.

Ob prazniku podelili priznanja / 09:52, 14. avgust

Verstehst du?

Izrazili trdno prijateljstvo / 09:50, 14. avgust

Dober zgled državljanom, glede na prisotnost smrtonosnega virusa, oblast brez predpisane razdalje, brez mask itd.. Mogoče so jih pa Rusi pre...