Eva Jug / Foto: Tina Dokl

Na Gorenjskem trije diamantni

V srednjih šolah so včeraj podelili letošnja maturitetna spričevala. Splošno maturo je v spomladanskem roku uspešno opravilo dobrih 95 odstotkov kandidatov, osem jih je doseglo najvišji možni uspeh.

Ljubljana – Splošno maturo je letos v spomladanskem roku na 83 šolah po Sloveniji opravljalo 6183 kandidatov, od tega se je v gorenjski regiji splošne mature udeležilo 638 kandidatov. Maturantov, ki so prejeli spričevala s pohvalo, kar pomeni, da so na splošni maturi dosegli od 30 do 34 točk, je 236 (julija lani 271), in sicer 137 deklet in 99 fantov. Najvišji možni splošni uspeh je letos doseglo osem kandidatov (julija lani deset), med njimi Eva Jug z Gimnazije Škofja Loka, Jan Krajnik z Gimnazije Kranj ter Tim Kmecl z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Vseh zlatih maturantov petindvajsete generacije je 236 in prihajajo s 46 gimnazij. Na Gimnaziji Kranj je bilo sedem zlatih maturantov, poleg že omenjenega Jana Krajnika z vsemi možnimi točkami jih je trideset in več točk doseglo še šest. Zlati maturantje so tako Blaž Erzar, Gašper Lotrič, Taja Basaj, Jaka Knific, Luka Štibelj in Rok Filipovič. Z Gimnazije Franceta Prešerna prihajajo trije zlati maturantje, to so: Andrej Jočić, Alex Cisar in David Čadež. Na Gimnaziji Škofja Loka je maturitetno spričevalo s pohvalo prejelo osem dijakov, in sicer poleg diamantne Eve Jug še: Liza Habjan, Petra Štibelj, Andraž Zrimšek, Teja Koblar, Tina Nastran, Anja Prezelj in Laura Rant. Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik so poleg diamantnega Tima Kmecla najboljši uspeh pri maturi dosegli še: Andraž Zalogar, Vitja Bizjak in Maša Kotnik. Na Gimnaziji Jesenice je pet zlatih maturantov, in sicer: Aleksander Piber, Matej Zupančič, Tjaša Prezelj, Rebeka Hudovernik in Martin Radman.

Od 5600 kandidatov, ki so uspešno zaključili četrti letnik gimnazije in so splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 5330 ali 95,18 odstotka, kar je nekoliko več kakor lani, ko je bilo uspešnih 93,67 odstotka, so pojasnili v Državnem izpitnem centru. V povprečju so kandidati dosegli 20,17 točke. Neuspešnih je bilo 270 kandidatov ali 4,82 odstotka, lani je bilo neuspešnih 6,33 odstotka kandidatov. Kandidati lahko v treh dneh po objavi rezultatov na Državni izpitni center oddajo zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo. Najkasneje naslednji dan po opravljenem vpogledu v izpitno dokumentacijo lahko vložijo obrazložen pisni ugovor na način izračuna izpitne ocene ali obrazložen pisni ugovor na oceno, državna komisija za splošno maturo pa o ugovoru odloči v šestdesetih dneh po prejemu pisne vloge. Kandidati, ki bodo vložili vlogo za vpogled, bodo lahko na spletni strani Državnega izpitnega centra pogledali datum in uro vpogleda. Prav tako bodo individualno obveščeni o tem, kdaj je bil ugovor obravnavan in ali je prišlo na podlagi podanega ugovora do spremembe ocene, so pojasnili v Državnem izpitnem centru. K jesenskemu izpitnemu roku splošne mature se kandidati v šoli lahko prijavijo še danes. Pisne izpite v jesenskem roku splošne mature bodo kandidati opravljali med 24. in 31. avgustom, do 4. septembra pa bodo šole izvajale tudi ustne izpite. Z rezultati jesenskega izpitnega roka splošne mature bodo kandidate v šolah seznanili 17. septembra.

Izpite mednarodne mature je na treh slovenskih gimnazijah opravljalo skupaj 65 dijakov iz Slovenije in 23 tujcev. Dijaki Gimnazije Kranj so mednarodno maturo letos opravljali osmič, izpitov se je udeležilo 22 dijakov, ki so v povprečju dosegli 38,1 točke. Med osmo generacijo mednarodne mature na Gimnaziji Kranj je bilo devet zlatih maturantov, to so: Tadej Rajgelj, Ana Koprivnikar, Nina Lenaršič, Špela Škof, Dan Dubokovič, Klara Gačnik, Katja Kranjec, Tinkara Krišelj in Sven Pádraig Ó Siochfhradha Prešern.

Poklicno maturo je na 140 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih letos skupaj opravljalo 8110 kandidatov, od tega 7219 dijakov in 891 ostalih. V gorenjski regiji je poklicno maturo opravljalo 647 kandidatov. Od 7715 kandidatov, ki so poklicno maturo v celoti opravljali prvič, je preizkus uspešno opravilo 7181 kandidatov ali 93,08 odstotka (lani 92,11 odstotka). Maturantov, ki so na poklicni maturi dosegli najvišji možni uspeh, je 106, med njimi: Nana Balantič, Katja Erdani, Luka Koplan, Anja Škarja, Aleš Šlibar, Brina Tič in Petja Zupan Matjan, ki so se izobraževali na eni od šol oziroma organizacij za izobraževanje odraslih v gorenjski regiji. Vseh zlatih maturantov letošnjega spomladanskega izpitnega roka je 345, prihajajo pa z 82 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

delno oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/30

ponedeljek

16/32

torek

16/33

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

GLEDALIŠČE / Šenčur, 4. avgust 2019

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

PRIREDITVE / Jesenice, 8. avgust 2019

Družabno srečanje

PRIREDITVE / Kranj, 31. avgust 2019

27. Srečanje upokojencev v Pliberku

 

 
 

 

 
 
 

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 12:08, 20. julij

En Saab, več parkiran na Brniku, kot leti! Adria leti predvsem z Airbusi in Bombardier. Vidim pa da letijo tudi z bombarderji Carpatair in L...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???

Volk še naprej napada / 11:29, 20. julij

Jaz res ne vem zakaj vsak svojo pelje, tako država, tako razni okoljski motilci, lovilci, naravoljubci in ne vem kdo vse še. Če se zgodi en ...

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 21:21, 19. julij

Ne vem, a se je men sanjalo ali kaj? Tole bogo Adrio so zafural, naj bi pa na ta letalniški trg prišel gogogogogogoopti.... ! Adria bi mora...

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...