Ob dnevu državnosti je v predsedniški palači kot običajno potekal tudi dan odprtih vrat. / Foto: Daniel Novakovič (STA)

Z državo smo dejavnik

»S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven,« je poudaril predsednik Borut Pahor.

Lastna država vrednost sama po sebi

V torek smo praznovali dan državnosti, s katerim se spominjamo 25. junija 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Že naslednji dan po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti se je začela desetdnevna osamosvojitvena vojna. Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji državni proslavi poudaril, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. »S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven,« je dejal. Zgodovinske okoliščine nam tudi nalagajo odgovornost, da svojim otrokom po najboljših močeh omogočimo prihodnost, o kateri sanjajo, je še dejal. To po njegovem pomeni, da »oblikujemo strpno družbo, v kateri je vsakomur mogoče izraziti svoje misli, ki pa morajo spoštovati dostojanstvo in svobodo drugega«, in da »oblikujemo gospodarsko in socialno močno in povezano družbo, ki je hkrati dovolj tekmovalna in solidarna, da pošteno ustvarja ter pravično deli«. Premier Marjan Šarec pa je ob dnevu državnosti preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih misijah in pohvalil njihovo delo in prispevek. »Na misije in na vse pripadnike in pripadnice na misijah smo lahko izjemno ponosni, zlasti na predvečer praznika dneva državnosti, ko smo pred 28 leti praktično sami bili območje, kjer bi se lahko zgodilo, da bi imeli kakšno takšno misijo,« je poudaril na kasnejši novinarski konferenci.

V naravo iztekel kerozin

V torek popoldne je v predoru v Dolu pri Hrastovljah iztirila kompozicija 18 vagonov tovornega vlaka, pri tem se je šest vagonov nagnilo na steno predora. Iz ene cisterne je steklo okoli 10 tisoč litrov kerozina, medtem ko so gasilci iz ostalih petih vagonov gorivo za letala izčrpali. Progo naj bi znova odprli predvidoma danes, še pomembnejše vprašanje pa je, ali bo izliti kerozin odtekel tudi v podtalnico, saj se je nesreča zgodila na vodovarstvenem območju, zato je hitra sanacija območja ta trenutek najpomembnejša naloga. Za zdaj v Rižanskem vodovodu zagotavljajo, da je vsa voda v njihovem sistemu vodooskrbe pitna in varna, se pa pripravljajo na možnost, da bodo morali izločiti vodni vir. V tem primeru bodo morali povečati nakup vode iz sosednjih Kraškega in Istrskega vodovoda, uvesti pa bodo morda morali tudi dnevne redukcije vode.

Lenarčič na novi misiji

Letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič se je v sredo z letališča v Slovenskih Konjicah odpravil na novo misijo Green Liht World Flight. Potem ko je lani na 23 tisoč dolgi poti prek Azije zbiral podatke o onesnaženosti zraka, bo tokrat nad Ciprom in severovzhodno Španijo v okolici Barcelone meril onesnaženost s puščavskim peskom, ki ga veter prinaša iz Sahare. Lenarčiču se je v ultralahkem letalu pridružil pilot Domen Grauf. S tokratno misijo sta se pridružila mednarodnemu okoljskemu projektu DNAAP, namenjenemu ugotavljanju, meritvam in preučevanju onesnaževanja, ki ga ne povzroča človek.

Poskusa umora sodnice osumljen njen partner

Prvi izsledki preiskave mariborskih kriminalistov nakazujejo, da naj bi mariborsko sodnico Danielo Ružič 16. junija malo po polnoči pred njenim domom surovo pretepel njen partner. Motiv za napad naj bi bil torej zasebne, in ne službene narave. Kriminalisti so zoper osumljenca, ki je trenutno na prostosti, podali kazensko ovadbo zaradi poskusa umora, sodišču pa predlagali tudi ukrep prepovedi približevanja njegovi partnerici, ki še vedno okreva v bolnišnici, kar pa je sodišče zavrnilo. Izkazan motiv brutalnega napada je bil po ugotovitvah mariborskih kriminalistov razhod sodnice s partnerjem, ob čemer naj bi zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja.

Prepoved Thompsonovega koncerta nezakonita

Upravno sodišče je razsodilo, da je bila prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkoviča Thompsona pred dvema letoma v Mariboru nezakonita. Dovoljenje za izvedbo koncerta kontroverznega glasbenika, ki ga pogosto obtožujejo poveličevanja ustaštva, je tedaj mariborska upravna enota iz varnostnih razlogov preklicala na predlog policije. Odločitev sodišča je ta teden sporočil organizator koncerta Milan Trol in napovedal, da bo zdaj organiziral nov koncert.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/23

sreda

15/28

četrtek

14/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

 

 
 

 

 
 
 

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...