Ministrstvu za zdravje je vlada tudi naročila, naj do konca leta pripravi predlog trajnejše rešitve za zagotovitev vzdržnega poslovanja BGP Kranj. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Na pomoč kranjski bolnišnici

Vlada je pred nedavnim s sklepom iz naslova ustanoviteljskih obveznosti zagotovila dobrih 930 tisoč evrov, s katerimi bo Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj lahko poplačala zapadle obveznosti tudi do dobaviteljev. Razloge za težko finančno stanje so pojasnili tudi v bolnišnici.

Kranj – »Z dobljenimi sredstvi smo poplačali vse obveznosti do dobaviteljev, ki so zapadle do vključno 30. maja 2019. Dobaviteljem bi se radi zahvalili, ker so pokazali veliko razumevanja za naše težave in nas tudi sedaj kljub našim problemom redno tekoče oskrbujejo,« je povedala mag. Mihela Šifrer, pomočnica direktorja BPG Kranj.

Ministrstvo naj pripravi predlog trajnejše rešitve

Ministrstvu za zdravje je vlada tudi naročila, naj do konca leta pripravi predlog trajnejše rešitve za zagotovitev vzdržega poslovanja BGP Kranj. Zakaj se bolnišnica še vedno spopada s finančnimi težavami, je pojasnila Šifrerjeva: »Glavni razlog za presežek odhodkov nad prihodki je nedoseganje zakupljenega programa. Ob stoodstotni realizaciji zakupljenega programa bi bili prihodki višji za 735.500 evrov, brez upoštevanja dejanskih stroškov, ki bi ob realizaciji programa nastali. Eden od bistvenih razlogov za izkazovanje presežka odhodkov nad prihodki je tudi neurejeno financiranje neprekinjenega zdravstvenega varstva, saj zavod nima zagotovljenega vira financiranja v ta namen. Velik vpliv na poslovanje bolnišnice imajo tudi sprejeti zakoni, ki povečujejo stroške dela, zaradi česar bi se morale povišati cene zdravstvenih storitev s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ker ZZZS tega ne prizna, mora bolnišnica sama zagotoviti sredstva.«

Ginekologija je podvrednotena

V BGP Kranj že več let opozarjajo ministrstvo in ZZZS, da je celotno področje ginekologije v sistemu SPP-jev podvrednoteno (obračunski model, imenovan SPP – skupine primerljivih primerov). »Trend sodobne oskrbe ginekoloških pacientk gre v zadnjih desetletjih v laparoskopsko kirurgijo, ki pa je na področju vrednotenja v Sloveniji izrazito podvrednotena. Laparoskopske operacije so namreč do pacientk prijaznejše, manj agresivne, po operaciji pacientke hitreje okrevajo in se hitreje vračajo na delovno mesto, po drugi strani pa omenjene operacije prinašajo višje materialne stroške (material za enkratno uporabo),« je pojasnila Mihela Šifrer.

Prvi pregled novorojenca še vedno ni plačan?

Šifrerjeva je opozorila še na nekaj: »Skladno s pravilnikom, sprejetim na ministrstvu za zdravje leta 2005, so oskrbljeni vsi novorojenčki, plačila storitev oskrbe pa ne dobimo. V letu 2016 je razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo ponovno sprejel sklep o nujnosti ureditve plačila prvega pregleda otroka, novorojenčka, saj ostaja ta pregled edini neplačani pregled otroka in stroškovno gledano ne zdrži navedb ZZZS, da je plačilo priznano znotraj poroda.« V BGP Kranj se zaradi širokega spektra lajšanja porodne bolečine in 24-urne dostopnosti za to odloči več kot petdeset odstotkov žensk, večkrat so zato že podali pobudo prek Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, da bi lajšanje porodne bolečine s pomočjo epiduralne analgezije in remifentanila vrednotili kot ločeno zaračunljiv material, ker nastanejo dodatni materialni stroški. A s tem (še) niso uspeli. »Z ureditvijo korektnega plačila za opravljene storitve, ki jih opravljamo v bolnišnici, obnovo porodnega bloka in ureditvijo sistemskih nepravilnosti pričakujemo pozitivno poslovanje v naslednjih letih,« je prepričana Šifrerjeva.

Zagotavljajo, da je obravnava kakovostna

Tudi vodstvo BGP Kranj pritrjuje, da so potrebne sistemske rešitve, kajti bolnišnica se iz težke finančne situacije sama ne bo rešila. Mihela Šifrer je še zagotovila, da je ne glede na to za porodnice, novorojenčke in pacientke na ginekološkem oddelku optimalno kakovostno in varno poskrbljeno. »V bolnišnici novo vodstvo skupaj z zaposlenimi vlaga maksimalne napore v iskanju rešitev, kako povečati obseg bolnišničnih obravnav na eni strani in kako še zmanjšati stroške poslovanja na drugi strani, poleg tega pa tudi v dialogu z ZZZS in ministrstvom iščemo rešitve za odpravo sistemskih nepravilnosti, kar bi bolnišnici zagotovilo dolgoročno vzdržno poslovanje,« je sklenila sogovornica.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/18

petek

10/19

sobota

10/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2019

Ko boš prišla na Bled

IZLETI / Šenčur, 19. oktober 2019

Krompirjeva Belica in Središče ob Dravi

OBVESTILA / Primskovo, Kranj, Žabnica, 19. oktober 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Primskovo, 19. oktober 2019

Meritve krvnega tlaka in srčnega utripa

PRIREDITVE / Sebenje, 19. oktober 2019

Odprtje obnovljenega igrišča Pod kostanjčki

PRIREDITVE / Kranj, 19. oktober 2019

Drobtinica 2019

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 07:44, 18. oktober

Ja, sem ga poslušal oz. gledal v oddaji Pričevalci, moder mož, priznam, pa tudi zelo naiven, če je računal na to, da se bodo zavezniki izkrc...

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..