Mlada domžalska podjetnica Iza Vrtačnik

Pomoč starejšim kot posel

Iza Vrtačnik, mlada študentka podjetništva, je za svoj poslovni projekt Home Help prejela mednarodno nagrado evropske komisije za najbolj družbeno koristno idejo.

Vir pri Domžalah – Devetnajstletna Iza Vrtačnik je s podjetništvom povezana že vse življenje, saj je imel podjetje najprej doma njen oče, njena mama pa je direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale. »Že ko sem bila mlajša, me je podjetništvo zelo zanimalo, tudi v povsem vsakdanjem življenju sem tako razmišljala, saj so me starši vzgajali v smislu, da se je v življenju pač treba znajti. Tako vedno povsod vidim priložnosti in vsako situacijo skušam obrniti na dobro in sebi v prid. Pri podjetništvu me najbolj navdušuje to, da skušaš iz ideje narediti projekt, ki bo zares deloval in bo tudi dobičkonosen,« nam je povedala študentka podjetništva, ko smo jo obiskali v zvezi s projektom, ki je nedavno požel veliko pozornosti tudi zunaj naših meja.

Osnovala in predstavila je projekt Home Help. Kot pove, gre za storitev, namenjeno starejšim ljudem. Ti bi, če bi potrebovali kakršno koli pomoč, denimo pri menjavi žarnice, obisku trgovine, košnji trave, prevozu k zdravniku in podobno, 24 ur na dan lahko poklicali na enotno telefonsko številko, ekipa na drugi strani pa bi na dom poslala človeka, ki zna rešiti problem oziroma je pripravljen priskočiti na pomoč. »Starejša populacija se mi zdi segment, ki še ni povsem raziskan in temu se bo v podjetništvu lahko še zelo veliko posvečalo. Do leta 2030 bo že vsak tretji starejši od 65 let. Sem se pa – tudi na podlagi raziskave trga – odločila, da bom pri tem projektu še posebej veliko pozornost namenila zaupanju oziroma varnosti. Izkazalo se je namreč, da pri starejših ni težava, da takšne storitve ne bi zmogli plačati, je pa problem, ker si v hišo ne upajo spustiti tujega človeka, tudi obrtnika. Zato želim, da se naši uporabniki v prvi vrsti počutijo varne.«

Ker se zaveda, da je Slovenija zelo majhen trg, se je v posel že zdaj podala z mislijo na tujino, zato je tudi izbrala angleško ime. Projekt je v fazi pogovorov z investitorji; Izi je namreč uspelo prepričati enega od slovenskih investitorjev, ki je v projekt pripravljen vložiti sto tisočakov. Zagonski kapital potrebuje za marketing, za razvoj platforme in za vzpostavitev klicnega centra. V pripravi je tudi finančni načrt, spletno stran je izdelala sama, v začetku pa se bo usmerila na osrednjo Slovenijo, saj bi sedež podjetja za začetek imela v Domžalah.

Mlada podjetnica, ki si želi projekt zagnati septembra, pričakuje, da bi se prvo leto v program vpisalo okoli tisoč ljudi, potrebnih pomoči, kar bi prineslo okoli šestdeset tisoč evrov prihodkov, prihodnje leto pa bi bilo uporabnikov že tri tisoč in dobička več kot 180 tisoč evrov.

Da je na pravi poti, dokazuje mednarodna nagrada evropske komisije za najbolj družbeno koristno idejo, ki jo je nedavno prejela v Bolgariji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???