Ekipa Tržiškega muzeja, ki je postavila stalno razstavo Kolarstvo – umetnost izdelovanja koles / Foto: Tina Dokl

Odprli razstavo o kolarstvu

V Kurnikovi hiši v Tržiču je na ogled stalna razstava o kolarstvu, ki predstavlja eno nekdaj pomembnih tržiških obrti. Razstava ponuja vpogled v kolarsko delavnico in razkriva s postopki izdelave in izdelki povezane zanimivosti.

»Furmani so na poti potrebovali servis, tako za priprego konj in podkovanje konjskih kopit kot za popravilo vozov, ki so se pogosto kvarili. Slednje delo so v povezavi s kovači opravljali kolarji. V 19. stoletju je bil najbolj znan tržiški kolar Fortunat Kurnik, starejši brat Vojteha Kurnika.«

Tržič – Stalno razstavo o kolarstvu, umetnosti izdelovanja koles, so odprli prejšnjo sredo. Kot je povedala direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, so že leta 2013 začeli prenavljati vse obrtne razstave v muzeju, tudi kolarsko. Stalno mesto je kolarstvo zdaj dobilo v Kurnikovi hiši, tu je bilo kolarstvo dejansko doma in še vsebino Kurnikove hiše so obogatili z njo. »Tržič se je razvil ob prometni poti, ki je čez prelaz Ljubelj povezovala Jadran z osrednjo Evropo. Sprva tovorniško pot so v 16. stoletju razširili, da so po njej lahko potovali z vozovi. Furmani so na poti potrebovali servis, tako za priprego konj in podkovanje konjskih kopit kot za popravilo vozov, ki so se pogosto kvarili. Slednje delo so v povezavi s kovači opravljali kolarji. V 19. stoletju je bil najbolj znan tržiški kolar Fortunat Kurnik, starejši brat Vojteha Kurnika,« je orisal višji kustos dr. Bojan Knific.

Kolo sta izdelala kolar in kovač; kolar njegov leseni del, kovač kovinski. Kot je razložil Knific, je bila izdelava zahtevna in je terjala obilo znanja in natančnosti. Na razstavi je opisan postopek izdelovanja koles. Osnovo razstave sicer predstavlja več deset razstavljenih predmetov, ki govorijo zgodbe o preteklem delu kolarjev. Na ogled je nekaj maket vozov, ki so jih uporabljali v Tržiču okrog leta 1890, med njimi maketa parizarja, s kakršnim so prevažali težka bremena čez Ljubelj. Otrokom bo zanimiva raglja, ki jo lahko zavrtijo; nasploh v muzeju, ki ga obišče veliko šolskih skupin, stremijo k temu, da otroci nekdanje čase tudi interaktivno podoživijo in se na ta način z dediščino srečajo na zabaven in hkrati strokoven način. Tako kot nekdaj ljudski pesnik in kolar Vojteh Kurnik (1826–1886) bodo tudi obiskovalci lahko pisali na oblance.

V razstavo so vključene ilustracije, ki so delo ilustratorja Jureta Engelsbergerja in še dodatno oživijo to starodavno obrt. Vodja projekta je Jana Babšek, kustos je dr. Bojan Knific, v strokovni skupini so sodelovali še Boštjan Meglič, Anže Bizjak in mag. Vilja Lukan, oblikovanje razstave pa je delo Barbare Bogataj Kokalj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/11

sreda

-8/2

četrtek

-8/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

PRIREDITVE / Žiri, 23. januar 2020

Predstavitev knjige o portugalskem Caminu

GLEDALIŠČE / Cerklje, 23. januar 2020

Rokova modrina

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

 

 
 

 

 
 
 

DeSUS in Erjavec / 17:30, 22. januar

Comment after advertisement.

Polnjenje električnih vozil ne bo več brezplačno / 17:21, 22. januar

Polnjenje ne bo več brezplačno.
Še dobr, da je potem praznenje zastonj.

Na Jesenicah zahtevajo obnovo / 12:34, 22. januar

Zahtevajo? hehe.. Zahtevajo tud Radolčani, pa Krančani !! Je pa leva, srednja in desna roka ministrice Jeseničan, tko da...

Pivčeva porazila Erjavca / 18:50, 21. januar

Sicer bi šel lohk Karl za grobarja recimo... Kopanje lukenj mu ni tuje.

Pivčeva porazila Erjavca / 18:48, 21. januar

Kitty,
žalostna faca?? Poglej ti to ciničen nasmeh poltikanta, žalostna je pa faca delavca, ko dobi na račun minimalno plačo, ali upokojenca z 500 € penzije, za naslednjih 31 dni !

Pivčeva porazila Erjavca / 16:10, 21. januar

Še Janša! Aja, on nima protikandidata...

Pivčeva porazila Erjavca / 15:40, 21. januar

Ta Karlova faca je res žalostna. To je padec teh politikantov, ki očitno živijo v enem drugem svetu. Če ga ne bi poznali, bi se nam še zasmi...