Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je gozdove na Jelovici ogledala skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije.

Vroče poletje lahko stanje poslabša

Ministrica Aleksandra Pivec si je ogledala gozdove na Jelovici, ki so zelo prizadeti zaradi obsežnega napada podlubnikov. Lastnike gozdov je pozvala k pravočasnemu ukrepanju in sanaciji, hkrati pa je obljubila sistemske spremembe za zmanjšanje birokratskih ovir in skrajšanje postopkov.

Radovljica – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je v sredo spet ogledala stanje gozdov na Zgornjem Gorenjskem. "Prišli smo, da bi si ogledali trenutno stanje zgornjegorenjskih gozdov, glede na to, da se bo v njih zaradi zelo toplega vremena verjetno zelo hitro začel razmnoževati podlubnik,« je razlog za obisk pojasnila ministrica. »Z obiskom in tudi z vsemi prihodnjimi aktivnostmi želim opozarjati predvsem lastnike zasebnih gozdov, ki jih je na tem območju veliko, naj bodo zelo pozorni na to, kaj se v gozdu dogaja, ter naj pravilno in pravočasno ukrepajo v primeru, da se tudi v njihove gozdove naseli podlubnik.«

Vodja blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Andrej Avsenek je izpostavil, da so razmere v jelovških zasebnih gozdovih problematične tudi zato, ker gre za manjše razdrobljene posesti, katerih lastniki so zelo različni in pogosto neodzivni. To pomeni, da se na odločbe zavoda niso pravočasno odzvali in sanirali svojih gozdov, zato je lubadar uhajal naprej v zdrave gozdove.

Z ministrico so se zato pogovarjali tudi o tem, kako na državnem nivoju spremeniti sistem, da bodo tako gozdarji kot lastniki pri sanaciji lahko učinkovitejši. »Za to je potrebna sistemska sprememba zakona, predvsem da se najde pot, kako brez birokratskih postopkov doseči lastnika in ga zadolžiti za sanacijo,« je povedal Avsenek.

Hkrati je treba najti tudi mehanizme, da bomo gozdarji sami lahko izvedli sanacijo s svojo operativo in delovno silo,« je še opozoril.

Ministrica je po pogovoru o okoliščinah, ki otežujejo sanacijo, zagotovila, da se bodo lotili spreminjanja oziroma prenove zakona o gozdovih. »Pri tem bomo v največji možni meri upoštevali te predloge, saj ugotavljamo, da zaradi predpisov postopki resnično trajajo dlje in so bolj komplicirani, kar otežuje sanacijo oziroma jo podaljša,« je dejala.

V zvezi z urejanjem gozdnih vlak in cest, ki so bile v zadnjih letih zaradi velike obremenitve ob odstranjevanju lubadark močno poškodovane, je ministrica poudarila, da je od konca maja na ministrstvu v okviru programa razvoja podeželja odprt razpis, na katerega se lahko lastniki gozdov prijavljajo za sredstva za prenovo in vzpostavitve gozdnih vlak ter cest.

Pojasnila je, da se z naslova povišanja katastrskega dohodka v proračun zliva več denarja, več pa ga prispeva tudi ministrstvo, tako so letos uspeli zvišati sredstva občinam za sanacijo cest. Teh sredstev sicer še vedno ni toliko, kot bi si želeli, vendar gre, kot je poudarila ministrica, za znatno zvišanje, ki bo prispevalo k lažji prenovi cest.

Sicer pa je Avsenek še napovedal, da bodo gozdarji v prihodnjih tednih že lahko povedali, kakšno bo stanje glede podlubnikov letos. »Tudi lani spomladi je še kazalo razmeroma dobro, v vročem poletju pa se je lubadar razvil in razbohotil preko vseh meja.« Računa, da bo letos vendarle nekaj bolje, ker je na najbolj kritičnih območjih smreka praktično že izginila. »Zdaj so tereni in razmere drugačne in upamo, da lubadar ne bo šel višje. Če bo poletje vroče, dolgo in sušno, pa se lahko lubadar naseli tudi v višje ležeče gozdove, kjer bi bilo lahko zelo hudo,« je opozoril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/26

torek

11/28

sreda

16/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Turistični izlet v Čebelji raj Noč

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Šenčur, 16. julij 2019

Brezjanska Pot miru

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Nočni pohod na Jamnik

FILM / Jesenice, 16. julij 2019

Projekcija filma Bojevnica

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

 

 
 

 

 
 
 

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 17:19, 15. julij

Dragi Django! Morebitni tvoj dolg za par centov pa ne bo nikoli zastaral. Usedli se bodo na dediščino in nabili obresti. Vse zastara, tudi...

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 20:26, 14. julij

Kako lahko nekaj takega zastara? To je možno samo v Sloveniji, vsak dan gledam poročila na Slo1,saj v Nemčiji drugega nedobim,pa še es je ma...

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 14:51, 14. julij

Primož, meni je dedek, ki ma vnukinjo v naročju, sumljiv.
A teb ne?

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 08:51, 14. julij

Je bil že kdaj kateri pri nas pravnomočno obsojen? Denar sveta vladar, ne razumem pa staršev, da svoje otroke porivajo v naročja tem farškim kiklam..

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 06:59, 14. julij

OPOZORILO VSEM DEDKOM

Pazite kako govorite in kaj počnete z vnukinjami !

Bolnišnici tudi druga pravda / 16:21, 13. julij

Kje je tu kmečka pamet? Kje je kdo, ki bi udaril po mizi!? Plačljiva parkirišča pred bolnišnicami?? V LJ celo reševalnim voziom zatikajo ka...

Več ukrepov za kolesarje / 07:22, 13. julij

V naši državi je najenostavnejša rešitev, da se namesto izgradnje kolesarske steze, le to kar nariše na cesto, zbriše sredinsko črto in navi...