Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je gozdove na Jelovici ogledala skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije.

Vroče poletje lahko stanje poslabša

Ministrica Aleksandra Pivec si je ogledala gozdove na Jelovici, ki so zelo prizadeti zaradi obsežnega napada podlubnikov. Lastnike gozdov je pozvala k pravočasnemu ukrepanju in sanaciji, hkrati pa je obljubila sistemske spremembe za zmanjšanje birokratskih ovir in skrajšanje postopkov.

Radovljica – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je v sredo spet ogledala stanje gozdov na Zgornjem Gorenjskem. "Prišli smo, da bi si ogledali trenutno stanje zgornjegorenjskih gozdov, glede na to, da se bo v njih zaradi zelo toplega vremena verjetno zelo hitro začel razmnoževati podlubnik,« je razlog za obisk pojasnila ministrica. »Z obiskom in tudi z vsemi prihodnjimi aktivnostmi želim opozarjati predvsem lastnike zasebnih gozdov, ki jih je na tem območju veliko, naj bodo zelo pozorni na to, kaj se v gozdu dogaja, ter naj pravilno in pravočasno ukrepajo v primeru, da se tudi v njihove gozdove naseli podlubnik.«

Vodja blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Andrej Avsenek je izpostavil, da so razmere v jelovških zasebnih gozdovih problematične tudi zato, ker gre za manjše razdrobljene posesti, katerih lastniki so zelo različni in pogosto neodzivni. To pomeni, da se na odločbe zavoda niso pravočasno odzvali in sanirali svojih gozdov, zato je lubadar uhajal naprej v zdrave gozdove.

Z ministrico so se zato pogovarjali tudi o tem, kako na državnem nivoju spremeniti sistem, da bodo tako gozdarji kot lastniki pri sanaciji lahko učinkovitejši. »Za to je potrebna sistemska sprememba zakona, predvsem da se najde pot, kako brez birokratskih postopkov doseči lastnika in ga zadolžiti za sanacijo,« je povedal Avsenek.

Hkrati je treba najti tudi mehanizme, da bomo gozdarji sami lahko izvedli sanacijo s svojo operativo in delovno silo,« je še opozoril.

Ministrica je po pogovoru o okoliščinah, ki otežujejo sanacijo, zagotovila, da se bodo lotili spreminjanja oziroma prenove zakona o gozdovih. »Pri tem bomo v največji možni meri upoštevali te predloge, saj ugotavljamo, da zaradi predpisov postopki resnično trajajo dlje in so bolj komplicirani, kar otežuje sanacijo oziroma jo podaljša,« je dejala.

V zvezi z urejanjem gozdnih vlak in cest, ki so bile v zadnjih letih zaradi velike obremenitve ob odstranjevanju lubadark močno poškodovane, je ministrica poudarila, da je od konca maja na ministrstvu v okviru programa razvoja podeželja odprt razpis, na katerega se lahko lastniki gozdov prijavljajo za sredstva za prenovo in vzpostavitve gozdnih vlak ter cest.

Pojasnila je, da se z naslova povišanja katastrskega dohodka v proračun zliva več denarja, več pa ga prispeva tudi ministrstvo, tako so letos uspeli zvišati sredstva občinam za sanacijo cest. Teh sredstev sicer še vedno ni toliko, kot bi si želeli, vendar gre, kot je poudarila ministrica, za znatno zvišanje, ki bo prispevalo k lažji prenovi cest.

Sicer pa je Avsenek še napovedal, da bodo gozdarji v prihodnjih tednih že lahko povedali, kakšno bo stanje glede podlubnikov letos. »Tudi lani spomladi je še kazalo razmeroma dobro, v vročem poletju pa se je lubadar razvil in razbohotil preko vseh meja.« Računa, da bo letos vendarle nekaj bolje, ker je na najbolj kritičnih območjih smreka praktično že izginila. »Zdaj so tereni in razmere drugačne in upamo, da lubadar ne bo šel višje. Če bo poletje vroče, dolgo in sušno, pa se lahko lubadar naseli tudi v višje ležeče gozdove, kjer bi bilo lahko zelo hudo,« je opozoril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...