Zanimiva Slovenija

Zadnjič sem končala s štorkljo. Jezersko-solčavska in bovška ovca pa naša goveda, ki jih najdemo v Bohinju in na Primorskem, so avtohtone vrste, tukaj so doma.

Tujci občudujejo našo floro. V Bohinju je festival alpskega cvetja, turistična prireditev, kjer je predstavljeno bogastvo alpskega cvetja. Če boste želeli videti triglavsko rožo, se boste morali podati v pogorje Triglava. Velikonočnica vas bo pozdravila na pobočjih Boča ali Ponikve.

Sledi izvrstna kulinarika, ki jo tujci morajo okusiti. Potica je naša jed, poznamo jo v več kot stotih okusih in odtenkih, morda je zadnji hit podbreška potica s suhim sadjem. Če bomo tujce vozili po Prekmurju, bodo seveda okušali prekmursko gibanico. In čisto nori so na slovenska vina. V katerikoli pokrajini smo, ponudimo jim domače vino. Če smo na Primorskem, refošk, na Krasu teran, na Dolenjskem cviček, v Beli krajini metliško črnino, v Vipavski dolini rebulo in merlot, v goricah na vzhodu Slovenije pa kakšno belo sorto vina. Pogosto sem doživela, da sploh ne vedo in ne pričakujejo domačega vina, pa takšna posebnost je to.

Potem bi tujcem predstavila naše čebelarjenje. Nedavno tega sem imela opravka s tujci in ena od gostij je dejala, da se ji zdi, da je čebelarstvo za Slovence zelo pomembno. Ne glede na to, da je 20. maj sedaj mednarodni dan čebel, je to posebnost, še zlasti zavedanje o pomenu čebel za naravo in človeka.

Naslednja posebnost Slovencev je prostovoljstvo. Slovenci smo narod prostovoljcev. Prednjačijo gasilci, potem so pevska društva zelo številna, pa lovci, ribiči, športna in kulturna dejavnost. Gosti so vedno navdušeni, če lahko pogledajo kakšno društvo tako od blizu, če jih peljete na vaje ali trening, jim razkažete vaše prostore ali opremo. Vedno začudeno povprašujejo, ali to delamo zastonj. Ja, zgolj za svoje veliko veselje.

Vedno omenim še dva velika umetnika. Prvi je Prešeren. Kranj je Prešernovo mesto. V njegovi hiši, kjer je preživel in delal svoja zadnja leta, imajo Zdravljico napisano v več tujih jezikih. Ko jo primerjamo z vsebino himn drugih narodov, ljudje pogosto začnejo jokati. Samo pomislimo: žive naj vsi narodi …, … le sosed bo mejak; ali pa: … korakajmo, v bataljone, naj teče kri … Lahko smo ponosni, bolj kot si mislimo. Naslednji umetnik je Plečnik. Lahko ga občudujemo v Ljubljani, kamor skoraj zagotovo zaidemo. Njegova dela lahko občudujemo kar tako na sprehodu po Ljubljani, ki jo je želel oblikovati kot antične Atene. Lahko si ogledamo njegovo hišo, kjer je živel in delal. Njegova dela lahko občudujemo v različnih krajih in pokrajinah po Sloveniji od Bogojine do Dolenje vasi, od Kamnika in Cerkelj do Preske in še drugod.

To je moj seznam dvajsetih zanimivosti Slovenije in Slovencev. Vedno pomislimo, kakšne goste imamo pred seboj, kaj jih zanima. Če imajo gosti svoje želje, je to še najlažje. Kadar jim je vseeno, kaj gledajo, tedaj jim ponudimo nekaj od priporočenega …

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */