Zanimiva Slovenija

Zadnjič sem končala s štorkljo. Jezersko-solčavska in bovška ovca pa naša goveda, ki jih najdemo v Bohinju in na Primorskem, so avtohtone vrste, tukaj so doma.

Tujci občudujejo našo floro. V Bohinju je festival alpskega cvetja, turistična prireditev, kjer je predstavljeno bogastvo alpskega cvetja. Če boste želeli videti triglavsko rožo, se boste morali podati v pogorje Triglava. Velikonočnica vas bo pozdravila na pobočjih Boča ali Ponikve.

Sledi izvrstna kulinarika, ki jo tujci morajo okusiti. Potica je naša jed, poznamo jo v več kot stotih okusih in odtenkih, morda je zadnji hit podbreška potica s suhim sadjem. Če bomo tujce vozili po Prekmurju, bodo seveda okušali prekmursko gibanico. In čisto nori so na slovenska vina. V katerikoli pokrajini smo, ponudimo jim domače vino. Če smo na Primorskem, refošk, na Krasu teran, na Dolenjskem cviček, v Beli krajini metliško črnino, v Vipavski dolini rebulo in merlot, v goricah na vzhodu Slovenije pa kakšno belo sorto vina. Pogosto sem doživela, da sploh ne vedo in ne pričakujejo domačega vina, pa takšna posebnost je to.

Potem bi tujcem predstavila naše čebelarjenje. Nedavno tega sem imela opravka s tujci in ena od gostij je dejala, da se ji zdi, da je čebelarstvo za Slovence zelo pomembno. Ne glede na to, da je 20. maj sedaj mednarodni dan čebel, je to posebnost, še zlasti zavedanje o pomenu čebel za naravo in človeka.

Naslednja posebnost Slovencev je prostovoljstvo. Slovenci smo narod prostovoljcev. Prednjačijo gasilci, potem so pevska društva zelo številna, pa lovci, ribiči, športna in kulturna dejavnost. Gosti so vedno navdušeni, če lahko pogledajo kakšno društvo tako od blizu, če jih peljete na vaje ali trening, jim razkažete vaše prostore ali opremo. Vedno začudeno povprašujejo, ali to delamo zastonj. Ja, zgolj za svoje veliko veselje.

Vedno omenim še dva velika umetnika. Prvi je Prešeren. Kranj je Prešernovo mesto. V njegovi hiši, kjer je preživel in delal svoja zadnja leta, imajo Zdravljico napisano v več tujih jezikih. Ko jo primerjamo z vsebino himn drugih narodov, ljudje pogosto začnejo jokati. Samo pomislimo: žive naj vsi narodi …, … le sosed bo mejak; ali pa: … korakajmo, v bataljone, naj teče kri … Lahko smo ponosni, bolj kot si mislimo. Naslednji umetnik je Plečnik. Lahko ga občudujemo v Ljubljani, kamor skoraj zagotovo zaidemo. Njegova dela lahko občudujemo kar tako na sprehodu po Ljubljani, ki jo je želel oblikovati kot antične Atene. Lahko si ogledamo njegovo hišo, kjer je živel in delal. Njegova dela lahko občudujemo v različnih krajih in pokrajinah po Sloveniji od Bogojine do Dolenje vasi, od Kamnika in Cerkelj do Preske in še drugod.

To je moj seznam dvajsetih zanimivosti Slovenije in Slovencev. Vedno pomislimo, kakšne goste imamo pred seboj, kaj jih zanima. Če imajo gosti svoje želje, je to še najlažje. Kadar jim je vseeno, kaj gledajo, tedaj jim ponudimo nekaj od priporočenega …

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

18/35

četrtek

17/28

petek

14/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Vsaka napaka lahko usodna / 14:27, 26. junij

S temi plakati samo nadaljujete velovanje, motite voznike !

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...