V reševanju ponesrečenih raftarjev in vodičev so sodelovali kranjski poklicni gasilci, prostovoljni gasilci z Bleda, Radovljice in Mošenj ter blejski potapljači reševalci. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

V nesreči z raftom na Savi umrla indijska turistka

Trčenje ob skalo med spustom s čolnom po reki Savi med Šobcem in Globokim je bilo v nedeljo usodno za 34-letno Indijko. Ostali potniki so se po prevrnitvi čolna oprijeli skal.

Radovljica – Gorenjski kriminalisti nadaljujejo preiskavo okoliščin nedeljske nesreče raft čolna na reki Savi med Šobcem in Globokim, v kateri se je smrtno poškodovala 34-letna Indijka. Neuradno naj bi šlo za čoln podjetja Funturist z Bleda, kjer za zdaj izjav o nesreči ne dajejo.

Po ugotovitvah kriminalistov je do prevrnitve čolna, na katerem je bilo poleg dveh slovenskih vodičev še osem turistov, prišlo po trčenju v skalo na t. i. »S« zavoju. »Postopek še ni končan, pristojni pa preverjajo vse segmente organizacije in izvedbe spusta,« je razložil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

V nedeljo okoli poldneva se je v bližini Radovljice med spustom po reki Savi prevrnil čoln slovenskega podjetja z osmimi tujimi državljani in dvema slovenskima vodičema. »Okoliščine kažejo, da se je čoln prevrnil po trčenju v skalo na tako imenovanem »S« zavoju. Iz reke se eni turistki ni uspelo rešiti in jo je tok reke odnesel naprej,« je pojasnil Kos. Nižje na reki, pri vasi Mišači, sta 34-letno Indijko neodzivno iz vode spravila dva krajana in jo do prihoda gasilcev, policije ter reševalcev oživljala. S helikopterjem so jo odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je nekaj ur kasneje umrla.

Ostale potnike, ki so se oprijeli skal, je iz struge rešilo več kot petdeset kranjskih poklicnih gasilcev ter prostovoljnih gasilcev z Bleda, Radovljice in Mošenj ter potapljačev Podvodno reševalne postaje Bled. S čolnom so jih prepeljali na breg, kjer so jih oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči iz Radovljice in z Bleda. Vodja intervencije Andrej Polajnar iz Gasilsko reševalne službe Kranj je razložil, da naj bi pomoč poklicala priča nesreče, ki je videla, kako je tok reke odnesel nesrečno Indijko. »Pri mostu v Posavcu smo vstavili čoln v vodo, dva gasilca pa sta šla ustrezno zavarovana po reki do brzic. Medtem smo dobili informacijo, da naj bi žensko že potegnili iz vode. Dva pripadnika naše enote in eden iz Radovljice smo se odpravili na lokacijo. Tam smo našli žensko in gasilce iz Radovljice, ki so izvajali temeljne postopke oživljanja. Kot smo izvedeli kasneje, naj bi jo iz vode potegnila občan in angleško govoreči gospod, ki sta sledila toku reke in prišla do lokacije, kjer sta jo ujela,« je povedal Polajnar. »Ženska ni kazala znakov življenja. Okoli dve uri smo se trudili z oživljanjem in medicinsko oskrbo, potem so jo s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. Gospa je imela na sebi neoprensko obleko in reševalni jopič. Verjetno je imela tudi čelado, a je na mestu oživljanja ob njej nisem videl,« je še dodal. Ostalih sedem potnikov na čolnu so s skal na kopno rešili blejski gasilci.

Po neuradnih podatkih naj bi bil v nesreči udeležen čoln blejskega podjetja Funturist, kjer pa nesreče niso želeli komentirati. »Za zdaj ne dajemo izjav, povemo pa, da aktivno sodelujemo z vsemi udeleženimi s poudarkom na pomoči svojcem oškodovanke,« so nam včeraj odgovorili na zastavljena vprašanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 16. junij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 16. junij 2019

Po ferati Daumling

GLASBA / Kropa, 16. junij 2019

Koncert v Kropi

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. junij 2019

Letni koncerti MPZ Triglav Lesce Bled

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

 

 
 

 

 
 
 

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.

Vroče poletje lahko stanje poslabša / 08:13, 14. junij

Butalsko gospodarstvo:
izvoz hlodovine, uvoz sekancev.
Vmes pa lubadar.
heheheheh

Še sama sebi politična neznanka / 20:45, 13. junij

PrimožPo poročilu Rankovića zvezne skupščine v Beogradu januarja 1951 je bilo na tleh Jugoslavije v povojnem revolucionarnem obdobju od 1945...

Še sama sebi politična neznanka / 11:00, 13. junij

Za časa rdeče zvezde je bila palica premehka, dokazano! Premalo učinkovita, kar lepo število petokolonašev se ji je izognilo, na žalost..

Anže Kopitar z ženo obiskal bolnišnico / 10:56, 13. junij

Lepa gesta, pohvalno !

Marjan Šarec: Niso krivi narodi, kriva je politika / 23:20, 12. junij

Šarec bo imel govor tudi na veselic ob 120-letnici PGD Kamna gorica. Vabljeni.