Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je blagoslovil Romarski urad ob desetletnici delovanja.

Romarji prinašajo veselje in energijo

Na Brezjah so v sredo, na praznik Jožefa delavca, praznovali desetletnico Romarskega urada.

Na sredini slovesnosti so predstavili in blagoslovili električni avtomobil z logotipom Brezje – čista energija, ki ga bodo uporabljali zaposleni v uradu in romarji. V programu imajo ureditev polnilnice za električne avtomobile in nakup koles in skuterjev, s katerimi bodo lahko obiskovalci Brezij obiskali sosednje kraje in znamenitosti. Z nekaterimi od njih, na primer z Bledom in Avsenikovimi v Begunjah, Brezje že sodelujejo.

Brezje – Romarski urad, prvo tovrstno ustanovo v Sloveniji, je na praznik 1. maja oziroma Jožefa delavca leta 2009 odprl in blagoslovil tedanji ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, vse potrebno za odprtje pa so naredili frančiškani pod vodstvom tedanjega gvardijana samostana in rektorja Marijine bazilike patra Silvina Kranjca.

Začetki razmišljanja, da Brezje kot vedno bolj obiskan romarski kraj potrebujejo prostor, kjer bo lahko romar na enem mestu dobil vse potrebne informacije, pa segajo v leto 1999, se spominja sedanji rektor Marijine bazilike in gvardijan frančiškanskega samostana dr. Robert Bahčič. Takrat so frančiškani z Brezij na pobudo tedanjega ljubljanskega nadškofa dr. Franca Rodeta predlagali Slovenski škofovski konferenci, naj poviša Brezje v Marijino narodno svetišče. Frančiškani so to storili in Slovenska škofovska konferenca je 1. januarja leta 2000 podelila Brezjanski mali baziliki naziv Marijinega narodnega svetišča. Leta 2003 je bil storjen naslednji pomemben korak na poti Brezij med bolj znana romarska središča. Tega leta je bilo v Lurdu srečanje Marijinih svetišč in nadškof Rode je priporočil tedanjemu gvardijanu frančiškanskega samostana na Brezjah Mihi Vovku, naj se udeleži tega srečanja. Pater Vovk je šel tja in Brezje so postale znane tudi širše in bile predlanskim vključene v evropsko mrežo Marijinih svetišč.

V sredo so na Brezjah počastili deseto obletnico ustanovitve Romarskega urada. Praznovanje se je začelo z mašo, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. V pridigi je povedal, da so Brezje kraj, iz katerega odhajamo drugačni. Romarji na Brezjah predvsem po zaslugi Romarskega urada začutijo, so dobrodošli in prijazno sprejeti ter da se bo zunaj cerkve ali v njej vselej našel nekdo, ki bo razumel njihove želje. Sodelavcem urada, ki je v desetih letih storil velik korak naprej, je čestital za opravljeno delo. Po maši je bil na bližnjem vrtu drugi del praznovanja, ki ga je z nagovorom začel gvardijan samostana pater dr. Robert Bahčič. Sodelavcem rada, ki jih vodi direktorica Andreja Eržen Firšt, je izrekel zahvalo za pomoč in poudaril, da je urad primer uspešnega sodelovanja laikov v delu Cerkve. Duhovniki oziroma patri, razbremenjeni mnogih opravil, se lahko v popolnosti posvetijo svojemu poslanstvu. Zaposlenim v uradu in sodelavcem, ki jim, kot pravijo, romarji prinašajo veselje, upanje in energijo, je čestitala tudi direktorica Direktorata za turizem ministrstva za gospodarstvo Renata Martinčič. Povedala je, da se na svetu letno odpravi na romanja 330 milijonov ljudi, ki ustvarijo za 18 milijard evrov prometa. Poudarila je, da je bila leta 1986 prva uradno priznana evropska pešpot Jakobova pot in da je tudi v Sloveniji romarski turizem pomemben kamen v mozaiku slovenskega turizma. Za sklep praznovanja je direktorica Romarskega urada dr. Andreja Eržen Firšt podarila gostom in sodelavcem urada jubilejne spominke, vsi skupaj pa so razrezali jubilejno torto. Za glasbeni del praznovanja so poskrbeli violončelistka Jerca Grašič iz Lesc in glasbeni trio Gajst'n Bend, v katerem igrajo brata Primož in Domen Mirtič Dolenec iz Mojstrane in Vid Grašič iz Lesc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 16. junij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 16. junij 2019

Po ferati Daumling

GLASBA / Kropa, 16. junij 2019

Koncert v Kropi

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. junij 2019

Letni koncerti MPZ Triglav Lesce Bled

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

 

 
 

 

 
 
 

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.

Vroče poletje lahko stanje poslabša / 08:13, 14. junij

Butalsko gospodarstvo:
izvoz hlodovine, uvoz sekancev.
Vmes pa lubadar.
heheheheh

Še sama sebi politična neznanka / 20:45, 13. junij

PrimožPo poročilu Rankovića zvezne skupščine v Beogradu januarja 1951 je bilo na tleh Jugoslavije v povojnem revolucionarnem obdobju od 1945...

Še sama sebi politična neznanka / 11:00, 13. junij

Za časa rdeče zvezde je bila palica premehka, dokazano! Premalo učinkovita, kar lepo število petokolonašev se ji je izognilo, na žalost..

Anže Kopitar z ženo obiskal bolnišnico / 10:56, 13. junij

Lepa gesta, pohvalno !

Marjan Šarec: Niso krivi narodi, kriva je politika / 23:20, 12. junij

Šarec bo imel govor tudi na veselic ob 120-letnici PGD Kamna gorica. Vabljeni.