Premier Marjan Šarec je na prvomajskem srečanju na Ravnah na Koroškem poudaril, da prvi maj ni ideološki praznik, ampak pristen praznik ljudi, ki delajo in imajo radi svojo domovino. / Foto: Nebojša Tejić (STA)

Žurman novi poveljnik sil

Minister Karl Erjavec je za novega poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana, nekdanjega poveljnika Logistične brigade v Kranju.

Prvomajska srečanja po vsej državi

Ta teden je minil v znamenju praznovanja praznika dela, ki so ga sindikati letos posvetili delovnemu času, ki se po njihovih opozorilih pri mnogih delavcih ne konča po osmih urah dnevno in štiridesetih urah tedensko. Predsednik vlade Marjan Šarec je obiskal prvomajsko srečanje na Ravnah na Koroškem. Ocenil je, da prvi maj ni ideološki praznik, ampak pristen praznik ljudi dobre volje, ki se družijo, vsak dan delajo in ustvarjajo ter imajo radi svojo domovino. Druženja, kot je prvomajsko, so pomembna za izmenjavo mnenj in za nekaj veselja, ki ga primanjkuje v Sloveniji, je dejal. Po njegovih besedah so mnoga podjetja v zadnjih 15 ali 20 letih propadla zaradi pohlepa posameznikov, ne zato, ker ne bi imela česa ponuditi ali ker bi imela slabe delavce. Predsednik republike Borut Pahor pa se je udeležil prvomajskega praznovanja v Opatjem selu. »Če Evropa in svet v 21. stoletju ne bosta znala prav odgovoriti na vprašanje spoštovanja in vrednotenja dela in zlasti perečega vprašanja naraščajoče družbene neenakosti, nas mora skrbeti. Zato je to vprašanje za našo oblast, za evropsko oblast, za vse, ki želijo mir, varnost, stabilnost in pravičnost v svetu, eno od osnovnih vprašanj,« je med drugim povedal v slavnostnem govoru.

Kmetje protestirajo

Slovenski kmetje protestirajo zaradi neizvajanja odstrela medveda in volka, saj jim ti zveri povzročata škodo na pašni živini. Okoljsko ministrstvo je sicer odstrel volka in medveda izvzelo iz odloka o odvzemu iz narave zaradi zadnjih sodb upravnega sodišča. V Sindikatu kmetov Slovenije napovedujejo državljansko nepokorščino kmetov, ki bodo sami začeli skrbeti za svoje živali in začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati, če jim ministrstvo ne bo prisluhnilo.

Žurman novi poveljnik sil Slovenske vojske

Obrambni minister Karl Erjavec je v torek na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenke Ermenc na formacijsko dolžnost poveljnika sil SV imenoval brigadirja Milana Žurmana, do zdaj namestnika poveljnika sil v poveljstvu SV, pred tem pa tudi poveljnika Logistične brigade v Kranju. Žurman je nasledil Miho Škerbinca, ki ga je Erjavec razrešil 5. aprila. Minister je tedaj dejal, da se je za razrešitev odločil zaradi incidenta, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva, pri tem pa je šlo za neupoštevanje sklepa vlade, ki ne omogoča nočnega streljanja s kalibri 120 milimetrov. Obenem je vojaška obveščevalna služba na Erjavčev ukaz zaslišala 25 vojakov v zvezi z informacijami, da naj bi Škerbinc razlagal okoliščine glede zdravstvenega stanja Ermenčeve, zato komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zdaj ministru očita zlorabo položaja in nezakonito ravnanje, kar pa Erjavec zanika.

Odpuščanja v Gorenju

V Skupini Gorenje, ki jo je lani prevzel kitajski Hisense, ob poslovnem preoblikovanju družbe predvidevajo tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest, kar naj bi ji zagotovilo dolgoročno rast in razvoj. Kot so potrdili, bo v program presežnih delavcev predvidoma vključenih 270 delavcev velenjske družbe, kar pomeni dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 zaposlenih. V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije Gorenje bodo od vodstva podjetja zahtevali pisna zagotovila, da bodo delavci tudi z novimi pogodbami ohranili pridobljene pravice in višino plače. Sindikat tudi moti, da je glavni kriterij za določitev presežnih delavcev ocena delovne uspešnosti za letos in lani, zato se sprašujejo, zakaj po teh kriterijih ne bodo ocenjevali celotnega preteklega vodstva Gorenja, ki je podjetje pripeljalo v izgubo.

Turško vohunjenje v Sloveniji?

Turško veleposlaništvo v Ljubljani naj bi vohunilo za kritiki turške vlade in predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Sloveniji, je ta teden poročal švedski portal Nordic Monitor, ki se ukvarja predvsem z verskimi, ideološkimi in etničnimi skrajnimi gibanji in radikalnimi skupinami, še posebej pa se osredotoča na Turčijo. Portal, ki se sklicuje na tajne dokumente oziroma uradno korespondenco, ki jo je veleposlaništvo v Ljubljani pošiljalo v Ankaro, navaja, da naj bi turški diplomati zbirali informacije o dejavnosti kritikov Erdogana v Sloveniji, profilirali njihove organizacije in navajali njihova imena, kot da bi bili del kriminalne združbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci