Premier Marjan Šarec je na prvomajskem srečanju na Ravnah na Koroškem poudaril, da prvi maj ni ideološki praznik, ampak pristen praznik ljudi, ki delajo in imajo radi svojo domovino. / Foto: Nebojša Tejić (STA)

Žurman novi poveljnik sil

Minister Karl Erjavec je za novega poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana, nekdanjega poveljnika Logistične brigade v Kranju.

Prvomajska srečanja po vsej državi

Ta teden je minil v znamenju praznovanja praznika dela, ki so ga sindikati letos posvetili delovnemu času, ki se po njihovih opozorilih pri mnogih delavcih ne konča po osmih urah dnevno in štiridesetih urah tedensko. Predsednik vlade Marjan Šarec je obiskal prvomajsko srečanje na Ravnah na Koroškem. Ocenil je, da prvi maj ni ideološki praznik, ampak pristen praznik ljudi dobre volje, ki se družijo, vsak dan delajo in ustvarjajo ter imajo radi svojo domovino. Druženja, kot je prvomajsko, so pomembna za izmenjavo mnenj in za nekaj veselja, ki ga primanjkuje v Sloveniji, je dejal. Po njegovih besedah so mnoga podjetja v zadnjih 15 ali 20 letih propadla zaradi pohlepa posameznikov, ne zato, ker ne bi imela česa ponuditi ali ker bi imela slabe delavce. Predsednik republike Borut Pahor pa se je udeležil prvomajskega praznovanja v Opatjem selu. »Če Evropa in svet v 21. stoletju ne bosta znala prav odgovoriti na vprašanje spoštovanja in vrednotenja dela in zlasti perečega vprašanja naraščajoče družbene neenakosti, nas mora skrbeti. Zato je to vprašanje za našo oblast, za evropsko oblast, za vse, ki želijo mir, varnost, stabilnost in pravičnost v svetu, eno od osnovnih vprašanj,« je med drugim povedal v slavnostnem govoru.

Kmetje protestirajo

Slovenski kmetje protestirajo zaradi neizvajanja odstrela medveda in volka, saj jim ti zveri povzročata škodo na pašni živini. Okoljsko ministrstvo je sicer odstrel volka in medveda izvzelo iz odloka o odvzemu iz narave zaradi zadnjih sodb upravnega sodišča. V Sindikatu kmetov Slovenije napovedujejo državljansko nepokorščino kmetov, ki bodo sami začeli skrbeti za svoje živali in začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati, če jim ministrstvo ne bo prisluhnilo.

Žurman novi poveljnik sil Slovenske vojske

Obrambni minister Karl Erjavec je v torek na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenke Ermenc na formacijsko dolžnost poveljnika sil SV imenoval brigadirja Milana Žurmana, do zdaj namestnika poveljnika sil v poveljstvu SV, pred tem pa tudi poveljnika Logistične brigade v Kranju. Žurman je nasledil Miho Škerbinca, ki ga je Erjavec razrešil 5. aprila. Minister je tedaj dejal, da se je za razrešitev odločil zaradi incidenta, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva, pri tem pa je šlo za neupoštevanje sklepa vlade, ki ne omogoča nočnega streljanja s kalibri 120 milimetrov. Obenem je vojaška obveščevalna služba na Erjavčev ukaz zaslišala 25 vojakov v zvezi z informacijami, da naj bi Škerbinc razlagal okoliščine glede zdravstvenega stanja Ermenčeve, zato komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zdaj ministru očita zlorabo položaja in nezakonito ravnanje, kar pa Erjavec zanika.

Odpuščanja v Gorenju

V Skupini Gorenje, ki jo je lani prevzel kitajski Hisense, ob poslovnem preoblikovanju družbe predvidevajo tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest, kar naj bi ji zagotovilo dolgoročno rast in razvoj. Kot so potrdili, bo v program presežnih delavcev predvidoma vključenih 270 delavcev velenjske družbe, kar pomeni dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 zaposlenih. V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije Gorenje bodo od vodstva podjetja zahtevali pisna zagotovila, da bodo delavci tudi z novimi pogodbami ohranili pridobljene pravice in višino plače. Sindikat tudi moti, da je glavni kriterij za določitev presežnih delavcev ocena delovne uspešnosti za letos in lani, zato se sprašujejo, zakaj po teh kriterijih ne bodo ocenjevali celotnega preteklega vodstva Gorenja, ki je podjetje pripeljalo v izgubo.

Turško vohunjenje v Sloveniji?

Turško veleposlaništvo v Ljubljani naj bi vohunilo za kritiki turške vlade in predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Sloveniji, je ta teden poročal švedski portal Nordic Monitor, ki se ukvarja predvsem z verskimi, ideološkimi in etničnimi skrajnimi gibanji in radikalnimi skupinami, še posebej pa se osredotoča na Turčijo. Portal, ki se sklicuje na tajne dokumente oziroma uradno korespondenco, ki jo je veleposlaništvo v Ljubljani pošiljalo v Ankaro, navaja, da naj bi turški diplomati zbirali informacije o dejavnosti kritikov Erdogana v Sloveniji, profilirali njihove organizacije in navajali njihova imena, kot da bi bili del kriminalne združbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */