V čakalnici dežurne ambulante v prostorih urgence ljubljanskega kliničnega centra sta se več ur zadrževala bolnika z ošpicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Z ošpicami na urgenci

Okoli dvesto bolnikov, ki so minulo soboto in nedeljo čakali na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra, je lahko potencialno okuženih z virusom ošpic.

Z ošpicami iz tujine

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) so sporočili, da so zadnji konec tedna v dežurnih ambulantah Zdravstvenega doma Ljubljana, ki so ob dela prostih dneh v prostorih urgence, obravnavali dva bolnika z ošpicami, ki sta se nedavno mudila v Rusiji in Nemčiji. Pri obiskovalcih, ki so se takrat zadrževali v čakalnici, obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, so zato opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). S kliničnega centra so NIJZ že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki so jih o možnosti okužbe in ukrepih obvestili pisno na domači naslov. Po navedbah NIJZ gre za okoli dvesto bolnikov, ki bi bili lahko potencialno okuženi, ob tem pa so že izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960 in je verjetno, da so bolezen že preboleli. V UKC so zaradi zadnjega dogodka znova pozvali vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana, da za čas gradbenih del na urgentnem kirurškem bloku čim prej vrnejo dežurne ambulante na staro lokacijo, po morebitni vrnitvi dežurne ambulante v prostore UKC pa, da se te uredijo v prostorih, ki omogočajo izolacijo, saj v urgentnem bloku trenutno ni pogojev za izolacijo visoko kužnih bolnikov. Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Na NIJZ opozarjajo, da naj bolniki ob pojavu značilnih bolezenskih znakov, ki so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj, o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Za dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic je na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na voljo epidemiolog NIJZ.

Posvet diplomatov

Na Brdu pri Kranju je ta teden potekal tradicionalen posvet slovenske diplomacije. Predsednik republike Borut Pahor je v uvodnem nagovoru poudaril, da mora Slovenija v prihodnje utrditi vpliv in krepiti ugled v svetu. Slovenijo je treba po njegovih besedah predstaviti kot varno, politično stabilno in gospodarsko napredno državo ter verodostojno partnerico. Glede Hrvaške in arbitražne razsodbe predsednik meni, da okoliščine delajo za Slovenijo in da je spor v osnovi rešen, saj je meja določena in bo prej ali slej tudi označena. Sam svetuje, da naj Slovenija deluje modro in potrpežljivo. Diplomate je nagovoril tudi zunanji minister Miro Cerar in zagotovil, da Slovenija ostaja zavezana multilateralizmu in vladavini prava. Opozoril je, da je v današnjem svetu posredno ogrožen multilateralizem, s tem pa tudi varnost in mir. Poudaril je pomen reševanja varnostnih izzivov v sodelovanju z drugimi in v okviru mednarodnih organizacij, med temeljnimi okvirji za to je zveza Nato.

Dvakrat gorelo v sortirnici

Prebivalci Lenarta po dveh požarih v sortirnici odpadkov podjetja Salomon zahtevajo večji nadzor nad obratom in novo lokacijo zanj. Od pristojnih organov med drugim tudi zahtevajo, da takoj preverijo izdano okoljevarstveno dovoljenje, saj v njem med drugim piše, da podjetje industrijske vode odvaja v javno kanalizacijo, ki pa je Lenart nima. Sklepajo, da zato podjetje posluje nezakonito, saj se vse izcedne tekočine in vode stekajo neprečiščene v potok Velka. Občane, zbrane v civilni iniciativi, podpira tudi domači župan Janez Kramberger. Medtem so v podjetju Salomon prepričani, da je bil drugi požar v njihovem obratu za zbiranje in sortiranje nenevarnih odpadkov v Lenartu, do katerega je prišlo pred tednom dni, podtaknjen. »Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto. Prepričani smo namreč, da je bil drugi požar podtaknjen,« so sporočili. Vzrok prvega požara sicer še ni znan.

Poklicne gasilce v prostovoljce?

V Trbovljah te dni poteka polemika glede namere občine, da reorganizira delo gasilskega zavoda. Nova organizacija predvideva ukinitev poklicne enote in uvedbo prostovoljnega društva s poklicnim jedrom. To pomeni, da bodo med tednom poklicni gasilci v zavodu prisotni med 6. in 22. uro, ponoči in ob koncih tedna pa bi dežurali prostovoljni gasilci ob stalni pripravljenosti poklicnih na domu. V gasilskem sindikatu so prepričani, da napovedane spremembe pomenijo ukinitev delovanja zavoda, kar bo poslabšalo požarno varnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.