V čakalnici dežurne ambulante v prostorih urgence ljubljanskega kliničnega centra sta se več ur zadrževala bolnika z ošpicami. / Foto: Gorazd Kavčič

Z ošpicami na urgenci

Okoli dvesto bolnikov, ki so minulo soboto in nedeljo čakali na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra, je lahko potencialno okuženih z virusom ošpic.

Z ošpicami iz tujine

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) so sporočili, da so zadnji konec tedna v dežurnih ambulantah Zdravstvenega doma Ljubljana, ki so ob dela prostih dneh v prostorih urgence, obravnavali dva bolnika z ošpicami, ki sta se nedavno mudila v Rusiji in Nemčiji. Pri obiskovalcih, ki so se takrat zadrževali v čakalnici, obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, so zato opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). S kliničnega centra so NIJZ že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki so jih o možnosti okužbe in ukrepih obvestili pisno na domači naslov. Po navedbah NIJZ gre za okoli dvesto bolnikov, ki bi bili lahko potencialno okuženi, ob tem pa so že izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960 in je verjetno, da so bolezen že preboleli. V UKC so zaradi zadnjega dogodka znova pozvali vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana, da za čas gradbenih del na urgentnem kirurškem bloku čim prej vrnejo dežurne ambulante na staro lokacijo, po morebitni vrnitvi dežurne ambulante v prostore UKC pa, da se te uredijo v prostorih, ki omogočajo izolacijo, saj v urgentnem bloku trenutno ni pogojev za izolacijo visoko kužnih bolnikov. Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Na NIJZ opozarjajo, da naj bolniki ob pojavu značilnih bolezenskih znakov, ki so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj, o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Za dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic je na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na voljo epidemiolog NIJZ.

Posvet diplomatov

Na Brdu pri Kranju je ta teden potekal tradicionalen posvet slovenske diplomacije. Predsednik republike Borut Pahor je v uvodnem nagovoru poudaril, da mora Slovenija v prihodnje utrditi vpliv in krepiti ugled v svetu. Slovenijo je treba po njegovih besedah predstaviti kot varno, politično stabilno in gospodarsko napredno državo ter verodostojno partnerico. Glede Hrvaške in arbitražne razsodbe predsednik meni, da okoliščine delajo za Slovenijo in da je spor v osnovi rešen, saj je meja določena in bo prej ali slej tudi označena. Sam svetuje, da naj Slovenija deluje modro in potrpežljivo. Diplomate je nagovoril tudi zunanji minister Miro Cerar in zagotovil, da Slovenija ostaja zavezana multilateralizmu in vladavini prava. Opozoril je, da je v današnjem svetu posredno ogrožen multilateralizem, s tem pa tudi varnost in mir. Poudaril je pomen reševanja varnostnih izzivov v sodelovanju z drugimi in v okviru mednarodnih organizacij, med temeljnimi okvirji za to je zveza Nato.

Dvakrat gorelo v sortirnici

Prebivalci Lenarta po dveh požarih v sortirnici odpadkov podjetja Salomon zahtevajo večji nadzor nad obratom in novo lokacijo zanj. Od pristojnih organov med drugim tudi zahtevajo, da takoj preverijo izdano okoljevarstveno dovoljenje, saj v njem med drugim piše, da podjetje industrijske vode odvaja v javno kanalizacijo, ki pa je Lenart nima. Sklepajo, da zato podjetje posluje nezakonito, saj se vse izcedne tekočine in vode stekajo neprečiščene v potok Velka. Občane, zbrane v civilni iniciativi, podpira tudi domači župan Janez Kramberger. Medtem so v podjetju Salomon prepričani, da je bil drugi požar v njihovem obratu za zbiranje in sortiranje nenevarnih odpadkov v Lenartu, do katerega je prišlo pred tednom dni, podtaknjen. »Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto. Prepričani smo namreč, da je bil drugi požar podtaknjen,« so sporočili. Vzrok prvega požara sicer še ni znan.

Poklicne gasilce v prostovoljce?

V Trbovljah te dni poteka polemika glede namere občine, da reorganizira delo gasilskega zavoda. Nova organizacija predvideva ukinitev poklicne enote in uvedbo prostovoljnega društva s poklicnim jedrom. To pomeni, da bodo med tednom poklicni gasilci v zavodu prisotni med 6. in 22. uro, ponoči in ob koncih tedna pa bi dežurali prostovoljni gasilci ob stalni pripravljenosti poklicnih na domu. V gasilskem sindikatu so prepričani, da napovedane spremembe pomenijo ukinitev delovanja zavoda, kar bo poslabšalo požarno varnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/18

ponedeljek

11/20

torek

9/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prej bi dobila moža kot sopotnika / 12:08, 23. september

"Nekdo si je zaželel celo fotografije v kopalkah"
----------------
Tole sem razumel kot satitiro.
Torej, tudi jaz bi žele fotografijo v kopalkah, plus, da mi vse plačate.

Spreten voznik / 10:33, 23. september

Avstrijci ali Italijani bi zgradili že pred desetletji gondolo na Vršič in predor pod Vršičem. Slovenci so bolj za planšarije in ponujanje kislega mleka in sira.

Spreten voznik / 09:30, 23. september

Če mene vprašate, je tole mrcvarjenje busa in zapiranje prometa z dolgim turističnim avtobusom ena velika bedarija. Enako tako se cjazi ARRI...

Vprašanja o volkovih / 09:13, 23. september

Gaspa, preveč vprašanj za Ljubljano. V Ljubljani so volkovi in medvedi v kletkah, veste. Hribovske vasi so pa predaleč od Ljubljane, da bi v...

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!