Učenci so tokrat »jedi iz babičine kuhinje« pripravljali kar pred obiskovalci. / Foto: Gorazd Kavčič

Po receptih babic

Tradicionalne jedi, značilne za posamezno regijo, ki jih tudi letos v okviru projekta Kuhnapato osnovnošolci pripravljajo za svoje sošolce v šolskih kuhinjah, zdaj predstavljajo tudi javnosti.

Štiri ekipe iz dveh gorenjskih osnovnih šol so pretekli petek kuhale tudi v Kranju, in sicer so obiskovalcem enega od trgovskih centrov predstavili tradicionalne gorenjske jedi, prilagojene za sodobni čas. Projekt Kuhnapato po besedah Anke Peljhan iz društva Vesela kuhinja poteka že deveto leto pod okriljem nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, sofinancira ga tudi ministrstvo za zdravje, pokroviteljstvo nad projektom pa je prevzel Spar Slovenija.

Zadnja tri leta učenci ne le spoznavajo tradicionalne jedi, ampak jih v šolskih kuhinjah ali gospodinjskih učilnicah tudi sami pripravljajo. »Enkrat ali tudi večkrat na mesec za svoje sošolce pripravljajo zdrava tradicionalna kosila,« je razložila Anka Peljhan in dodala, da so s tem nadgradili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga v šolah pripravijo le enkrat letno. »V enem dnevu je namreč težko nekoga motivirati za spremembo prehranjevalnih navad.« Recepte za jedi, ki so jih mladi v petek pripravljali tudi pred širšo javnostjo v Kranju, so poiskali pri svojih starih starših in starejših sorodnikih ali znancih ter jih prilagodili današnjim potrebam telesa. »Del maščob, ki so jih včasih uporabljali v velikih količinah, nadomestijo z zelenjavo, namesto pšenične moke uporabijo kašo ali drugo vrsto moke in podobno,« je razložila Anka Peljhan in dodala, da je poudarek na sezonski in lokalni hrani, jedi prilagodijo tudi letnim časom.

Učenci iz OŠ Staneta Žagarja Lipnica in OŠ Gorje so tako v petek pred mimoidočimi v trgovskem centru pripravljali segedin s kruhovimi cmoki, zelenjavno šaro in ajdove žličnike, telečjo obaro z zdrobovimi žličniki ter slivove cmoke in govnač. »Želimo, da otroci vzljubijo te jedi in zanje navdušijo še svoje sošolce, pa tudi širšo okolico.« Za ta projekt so lani tako dobili celo priznanje Evropske komisije, saj so ga uvrstili med deset najboljših projektov v Evropi za spodbujanje zdravega in trajnostnega načina življenja pri mladostnikih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/15

nedelja

3/14

ponedeljek

3/13

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Adergas, 23. februar 2020

31. Pustni živ-žav v Adergasu

PRIREDITVE / Sveti Duh, 23. februar 2020

Dobrodelna prireditev za Aljoša

IZLETI / Kranj, 24. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2020

Predstavitev knjige Slovenski razkol

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. februar 2020

Pustni koncerti Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

V strahu pred novimi podori / 19:11, 22. februar

Upam, da se oglasijo tudi drugi. Vse ta bučman županov zakomplicira,........... in kuker da ga ni. Med prebivalce ne upa, ne upa bit človeš...

V strahu pred novimi podori / 19:02, 22. februar

V Železnikih je na oblasti SLS, s popolnoma nesposobnim županom. Ni za nobene novitete, kaj kdo 'dela' - pač mrda OU. Všeč jim je, da keš ...

Tone odpadkov se znova kopičijo / 14:43, 21. februar

Država ne deluje. Marjan, enostavno je vreči puško v koruzo.

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...