Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran, nagrajeni koordinatorki zdravstvene obravnave

Najboljša praksa v zdravstvu

Delo koordinatorja zdravstvene obravnave v Splošni bolnišnici Jesenice je dobilo priznanje za zmagovalno prakso v zdravstvu 2019.

Koordinatorke vodijo tudi čakalne vrste in v primeru, da kak pacient odpove operacijo, takoj pokličejo drugega. Tudi na ta način skrbijo za skrajševanje čakalnih vrst: v petih operacijskih dvoranah tako z isto kadrovsko zasedbo opravijo vsaj dvesto operacij več na leto.

V Splošni bolnišnici Jesenice so se razveselili priznanja za najboljše prakse v zdravstvu za leto 2019, ki so ga prejeli za delo koordinatorja zdravstvene obravnave. Na tem področju je jeseniška bolnišnica zgled ostalim bolnišnicam v Sloveniji, v slovenskem prostoru so tovrstno prakso uvedli kot prva bolnišnica, svoje znanje in izkušnje pa prenašajo tudi na druge prek vsakoletne šole koordinatorstva.

A kaj konkretno počne koordinator zdravstvene obravnave? V središču je človek, pacient, poudarjata koordinatorki Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran. Prva koordinira zdravstveno obravnavo na kirurškem, druga na internem oddelku. Na kirurškem oddelku je koordinatorka prvi stik s pacientom, ki se pripravlja na operacijo; vodi ga skozi celoten postopek obravnave, od določitve termina operacije prek vseh potrebnih postopkov priprave na operacijo in same operacije do varnega odpusta domov. Poskrbi tudi za medicinsko-tehnične pripomočke in vso ostalo podporo. "Pacienti na dan operacije pridejo pripravljeni in točno vedo, kaj jih čaka, kako dolgo bodo ostali v bolnišnici. Če so dobro pripravljeni, jih je tudi manj strah, obenem pa natanko vedo, na koga se lahko obrnejo (damo jih številko našega mobilnega telefona), če so v stiski ali imajo težave. Operacija je stres za vsakogar in tudi po vrnitvi domov vsakdo potrebuje pomoč, zato je pomembno, da že vnaprej vemo, kako bo po odpustu poskrbljeno zanje," je povedala Mulalićeva. Zelo pomembna je koordinacija tudi v primeru nujnih operativnih posegov, denimo poškodb starejših pacientov, kjer je zelo pomembno, da gredo ti po odpustu v varno domačo ali domsko oskrbo.

Koordinatorka na internem oddelku Dubravka Karadžić Šmitran pa je povedala, da gre na internem oddelku večinoma za starejše paciente s kroničnimi težavami, mnogi živijo sami, zato je zelo pomembno, da se že vnaprej ve, kam bodo odšli po odpustu iz bolnišnice. Če ni možnosti, da bi zanje poskrbeli domači, vključijo socialno službo in skupaj najdejo namestitev na bolnišničnem negovalnem oddelku, v domu starostnikov ... Statistični podatki kažejo, da so se tudi po zaslugi dobre koordinacije skrajšale ležalne dobe, manj pa je tudi ponovnih sprejemov pacientov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

15/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.