Kranjski podžupan Janez Černe je simbolično odprl novo sezono sistema KRsKOLESOM. / Foto: Gorazd Kavčič

Nove postaje, cene in kazni

Sedaj že uveljavljen sistem KRsKOLESOM v novi sezoni, ki se je začela minulo sredo, prinaša več novosti, predvsem pa sedem dodatnih postaj za izposojo. Na Planini se obeta Center trajnostne mobilnosti.

Kranj – Kot je ob začetku nove sezone povedal podžupan Janez Černe, kranjski sistem izposoje koles, ki velja za največji elektrificiran tovrsten sistem v državi, v novo sezono vstopa s sedmimi dodatnimi postajami. Tako po novem sistem obsega 25 postaj in 87 običajnih ter 58 električnih koles. Sedanji sistem bodo v prihodnosti še širili, kmalu pa bodo med uporabniki izvedli tudi anketo, s katero bodo preverili želje po novih postajah.

Po zaključku promocijskega obdobja sistem KRsKOLESOM prinaša nekaj novosti. Cena letne naročnine za paket, ki vsebuje izposojo običajnih koles, je 25 evrov, medtem ko je cena paketa, ki vključuje izposojo tudi električnih koles, petdeset evrov. Registracija novih uporabnikov in podaljšanje članarin je mogoča na spletu, in sicer na naslovu www.krskolesom.si, in v Kranjski hiši na Glavnem trgu v starem Kranju, kjer so uporabnikom na voljo tudi dodatne informacije o uporabi sistema. Novost so tudi kazni za kršitve pri uporabi sistema, saj so v promocijskem obdobju imeli nekaj negativnih izkušenj. Tako bodo zaračunavali kazni za posojanje uporabniške kartice drugemu, za nezaklepanje kolesa in za poškodovanje kolesa. »S temi ukrepi želimo uporabnike pozvati k odgovornejši uporabi sistema,« je poudaril vodja urada za gospodarstvo in GJS na kranjski občini Marko Čehovin.

Predsednik Komisije varno kolesarim Andrej Zalokar je ob naštetih novostih povedal, da so se v minulih letih posvečali predvsem izboljšanju kolesarske infrastrukture, sedaj pa se bodo bolj posvetili kolesarski kulturi in varnosti.

Kranj bo namreč letos in v prihodnjem letu dobil skoraj devet kilometrov novih kolesarskih stez in Center trajnostne mobilnosti, ki ga bodo zgradili na Planini. Center bo namenjen ozaveščanju prebivalstva o trajnostni mobilnosti in njeni promociji. V centru bodo prebivalci lahko najeli mesta za hrambo koles, opravili pregled stanja kolesa in se seznanili z uporabnimi informacijami.

Kot je pojasnil Simon Sušanj s Policijske uprave Kranj, so bili na območju Gorenjske kolesarji lani udeleženi v 155 prometnih nesrečah, od tega so jih sami povzročili približno polovico. Umrl ni noben kolesar, leto prej sta umrla dva, prvo žrtev med kolesarji pa so zabeležili tudi letos. Največ nesreč kolesarjev, okoli štirideset odstotkov, se je lani zgodilo v Kranju, razlog pa je v velikosti Kranja in v tem, da prebivalci za vožnjo po mestu vse več uporabljajo kolo.

»Kar se prometa na Delavskem mostu tiče, pa zdajšnja opažanja kažejo, da stvari – kar se tiče pešcev in kolesarjev – potekajo nemoteno. Prijav prometnih nesreč od zaprtja nismo imeli, niti sami nismo ugotovili nobenih posebnosti. Zato naj še naprej velja, naj oboji površino uporabljajo varno in odgovorno«, je še povedal Simon Sušanj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci