Kranjčanka Kaja Sekne je svoj koktajl povezala z Botticellijevim Rojstvom Venere. / Foto: Tina Dokl

Koktajle navdihnile slike

Na 14. evropskem študentskem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled so tekmovalci pokazali veliko izvirnosti in kreativnosti, saj so svoje koktajle morali povezati z umetninami znanih slikarjev. Najbolj se je izkazal Kamničan Luka Strajn.

Na Šobcu, ki je gostil tekmova­lni del letošnjega, že 14. evropskega študentskega barmanskega tekmovanja G&T Cup Bled, se je minulo sredo zbralo 25 tekmovalcev in tekmovalk iz osmih držav. Poleg deveterice, ki je zastopala Slovenijo, so nastopili še mladi barmani iz Avstrije, Hrvaške, Črne gore, Češke, Slovaške, Latvije in Nizozemske. Tekmovanje, ki ga prirejajo študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, udeležencem postreže z zanimivim izzivom. Letošnja tematika je bila Koktajl in umetnost, zato so se srečali z umetninami znanih slikarjev, kot so Dali, Picasso, Da Vinci ... Vsak tekmovalec je moral pripraviti inovativen koktajl, povezan z umetnino, ki mu je bila dodeljena ob prijavi, avtorjem in časom nastanka. Pri snovanju koktajlov s pridihom umetnosti so skušali pokazati čim več izvirnosti in kreativnosti. Njihove kreacije so ocenjevale različne strokovne žirije, ki so se osredotočale na strokovno delo in okus, videz ter aromo, poleg tega pa so žiranti ocenjevali še nastop, predstavitev in avtentičnost zgodbe ter jezik, saj je predstavitev potekala v angleščini. Med njimi je bila celo umetnostna zgodovinarka, ki je ocenjevala ujemanje koktajla in umetnine. Vsa tri prva mesta so osvojili študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana Luka Strajn, Marko Bizjak in Gal Mavretič.

»Na tem tekmovanju moraš poleg smisla za mešanje pijač imeti tudi domišljijo,« je povedal zmagovalec Luka Strajn iz Kamnika, ki je navdih za koktajl poiskal v sliki Splav meduze, ki jo je ustvaril francoski slikar Théodore Géricault. Na tekmovanje se je pripravljal dobra dva meseca. »Koktajl sem poimenoval Argus, po ladji, ki je rešila deset preživelih na splavu. Glede na to, da ima slika bolj temačno ozadje in kaže prizor na morju, sem za osnovni sestavini izbral viski in rum. Piko na i je zagotovo dodal sirup iz flambiranih pomaranč, ki sem ga pripravil sam,« je prepričan Luka. Tudi okrasitev je bila povezana z morjem, saj so jo sestavljali sol, naravna spužva, zataknjena znotraj lupine morskega ježka, in ostriga. Na barmanskih tekmovanjih je osvojil že več nagrad, njegova poklicna pot pa bo, kot pravi, zagotovo povezana z mešanjem pijač.

Tekmovala sta še dva Gorenjca, oba študenta blejske višje šole za gostinstvo, velnes in turizem. Kajo Sekne z Jame pri Kranju je navdihnilo Rojstvo Venere italijanskega umetnika Sandra Botticellija. »Lahko bi bilo boljše, a sem pokazala tisto, kar sem hotela,« je povedala po nastopu. V koktajl je vključila italijansko penino, z zeleno barvo limete se je približala svežini jutra. Postregla ga je na slikarski paleti, okrasitev pa dopolnila s školjko, ki je upodobljena tudi na Botticellijevi sliki ... »Tudi sama zelo rada slikam in mi ni bilo težko povezati svežine koktajla z umetnostjo,« je dodala.

Nejc Pančur iz Gorij pa je svoj koktajl povezal s Krikom norveškega ekspresionista Edvarda Muncha. »Najprej zakriči že sama rdeča barva koktajla, potem pa svoje doda še vse ostalo,« je razložil Pančur. Povezovati slikarska dela z mešanjem koktajlov ni enostavno, a mu je tovrstno tekmovanje zelo všeč. »Na klasičnih tekmovanjih po navadi ocenjujejo tehniko priprave, okus, aromo, tu pa je treba dodati še zgodbo. Treba je razmišljati na drugačen način, da sestaviš unikaten izdelek,« je povedal.

»Barman ni samo poklic tistega, ki gostom v baru meša pijače. Je nekaj več. Vsak odličen barman ponuja tudi edinstveno zgodbo in doživetja,« je ob tekmovanju mladih barmanov poudaril direktor blejske višje strokovne šole Peter Mihelčič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno oblačno
vlažnost: 53 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/14

petek

2/10

sobota

-1/13

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. april 2024

Nepal – dežela himalajskih velikanov

PRIREDITVE / Medvode, 19. april 2024

Evropski teden mladih

PRIREDITVE / Adergas, 19. april 2024

Večer otroškega kamišibaja

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...