Ena od dveh novih zaplavnih pregrad nad vasjo; Direkcija RS za vode je v petek, na svetovni dan voda, pripravila ogled v sklopu dneva odprtih vrat.

Koroška Bela je že bolj varna

V teh dneh vodarji zaključujejo dela na hudourniku Bela. Koroško Belo zdaj varujeta dve novi zaplavni pregradi, prav tako je že zaključena sanacija regulacije Bele v vasi.

In kateri ukrepi bodo v prihodnje še izvedeni? Že v prihodnjih tednih bodo na plazu Čikla namestili sistem opazovanja s kamerami in tipali, ki bodo zaznavala premike na plazu in v strugi potoka. Denar – 40 tisoč evrov – je zagotovila Občina Jesenice. Uprava za zaščito in reševanje pa pripravlja tudi projekt vzpostavitve sistema alarmiranja.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je že bolj varna pred plazovi. Opozorila geologov, da bi milijoni kubičnih metrov materiala lahko ogrozili vas, je država vzela resno in lani začela izvajati prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Najprej so z delom začeli vodarji, avgusta lani je Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Kranj začelo sanacijo struge potoka Bela v vasi. Struga je bila zaraščena, zidovi so bili razpokani, pragovi poškodovani, v njej pa je bilo veliko skal, ostankov vejevja, dreves ... V zadnjih mesecih so regulacijo struge na dolžini enega kilometra v celoti obnovili in očistili naplavljen material, dela pa po besedah tehničnega direktorja VGP Kranj Borislava Majkića že zaključili.

Obenem je država zagotovila denar za ureditev zaplavnih pregrad nad vasjo, ki so namenjene zadrževanju materiala, ki ga hudournik prinese iz zalednih grap. Tako so prvo prodno pregrado pri vodohranu obnovili in povišali, eno obstoječo pa izpraznili. Zgradili pa so še dve novi pregradi in tudi tu se bodo dela v nekaj dneh zaključila.

Po besedah Urbana Ilca iz Direkcije RS za vode bi zaplavne pregrade teoretično zadržale pet tisoč kubičnih metrov materiala, v praksi pa še bistveno več, od 20 do 30 tisoč kubičnih metrov. Na vprašanje, ali je torej Koroška Bela zdaj varna pred plazovi, sta tako Majkić kot Ilc odgovorila, da je pojem varnosti sicer relativen, vsekakor pa je ogroženost vasi zaradi hudourniškega dogodka ali celo drobirskega toka zdaj zmanjšana.

Po besedah Urbana Ilca so dosedanji ukrepi stali več kot 700 tisoč evrov; financirala jih je država, to pa je bil tudi eden večjih projektov na tem področju v zadnjih dveh letih. Za potrebe urejanja prodnih pregrad so morali urediti tudi gozdno cesto, dela je financirala Občina Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/26

ponedeljek

14/26

torek

15/17

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PREDAVANJA / Kranj, 16. september 2019

Srečanje z atlasologom

PRIREDITVE / Radovljica, Kranj, 16. september 2019

Ex/Odus radosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 17. september 2019

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

S šolo ni nihče povsem zadovoljen / 14:41, 14. september

"David Rupnik: biti mora dobro načrtovan, dobro narejen in z ljubeznijo vzdrževan!"-------------------Jesenske počitnice (krompirjeve) 28. 1...

V spomin na padle borce / 11:15, 14. september

Hudo je biti simpatizer domobranstva, brez dvoma. Nihče te ne mara. Nič ne zavidam Janezu Novaku..

Milijonska naložba v logistiko / 20:55, 13. september

Meni je pa čudno, da so se špedicijske firme naselile okoli potniškega letališča in Šenčurja. A to ne bi bilo bolj logično, da bi se okoli M...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */