Ena od dveh novih zaplavnih pregrad nad vasjo; Direkcija RS za vode je v petek, na svetovni dan voda, pripravila ogled v sklopu dneva odprtih vrat.

Koroška Bela je že bolj varna

V teh dneh vodarji zaključujejo dela na hudourniku Bela. Koroško Belo zdaj varujeta dve novi zaplavni pregradi, prav tako je že zaključena sanacija regulacije Bele v vasi.

In kateri ukrepi bodo v prihodnje še izvedeni? Že v prihodnjih tednih bodo na plazu Čikla namestili sistem opazovanja s kamerami in tipali, ki bodo zaznavala premike na plazu in v strugi potoka. Denar – 40 tisoč evrov – je zagotovila Občina Jesenice. Uprava za zaščito in reševanje pa pripravlja tudi projekt vzpostavitve sistema alarmiranja.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je že bolj varna pred plazovi. Opozorila geologov, da bi milijoni kubičnih metrov materiala lahko ogrozili vas, je država vzela resno in lani začela izvajati prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Najprej so z delom začeli vodarji, avgusta lani je Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Kranj začelo sanacijo struge potoka Bela v vasi. Struga je bila zaraščena, zidovi so bili razpokani, pragovi poškodovani, v njej pa je bilo veliko skal, ostankov vejevja, dreves ... V zadnjih mesecih so regulacijo struge na dolžini enega kilometra v celoti obnovili in očistili naplavljen material, dela pa po besedah tehničnega direktorja VGP Kranj Borislava Majkića že zaključili.

Obenem je država zagotovila denar za ureditev zaplavnih pregrad nad vasjo, ki so namenjene zadrževanju materiala, ki ga hudournik prinese iz zalednih grap. Tako so prvo prodno pregrado pri vodohranu obnovili in povišali, eno obstoječo pa izpraznili. Zgradili pa so še dve novi pregradi in tudi tu se bodo dela v nekaj dneh zaključila.

Po besedah Urbana Ilca iz Direkcije RS za vode bi zaplavne pregrade teoretično zadržale pet tisoč kubičnih metrov materiala, v praksi pa še bistveno več, od 20 do 30 tisoč kubičnih metrov. Na vprašanje, ali je torej Koroška Bela zdaj varna pred plazovi, sta tako Majkić kot Ilc odgovorila, da je pojem varnosti sicer relativen, vsekakor pa je ogroženost vasi zaradi hudourniškega dogodka ali celo drobirskega toka zdaj zmanjšana.

Po besedah Urbana Ilca so dosedanji ukrepi stali več kot 700 tisoč evrov; financirala jih je država, to pa je bil tudi eden večjih projektov na tem področju v zadnjih dveh letih. Za potrebe urejanja prodnih pregrad so morali urediti tudi gozdno cesto, dela je financirala Občina Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

četrtek

14/28

petek

16/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.