Predsednik vlade Marjan Šarec se je odločil, da ta mesec ne bo nagovoril evropskih poslancev. / Foto: arhiv GG

Šarec ne bo govoril

Premier Marjan Šarec se je na presenečenje mnogih odločil, da ta mesec ne bo nagovoril evropskih poslancev. Raje bi jih namreč kasneje, po evropskih volitvah. Proračunski zakon drugič potrjen.

Šarec (še) ne bo nagovoril evroposlancev

Predsednik vlade Marjan Šarec je poskrbel za precejšnjo presenečenje, ker je zavrnil ponujeni termin za nagovor evropskih poslancev na marčni seji in predlagal, da bi nagovoril novi sklic evropskega parlamenta po majskih evropskih volitvah. V časniku Delo, ki je o tem prvi poročal, so ocenili, da gre za »zapravljeno priložnost«, da bi premier pred evropskimi volitvami predstavil slovenska stališča do brexita in tudi do hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe. Nosilka liste NSi-ja na evropskih volitvah Ljudmila Novak pa je na primer Šarčevo odločitev označila za nerazumno. »Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!« pa je Šarec na kritike odgovoril s tvitom.

Zdravniki odhajajo

Premier Marjan Šarec se je odločil, da po odstopu Sama Fakina in do imenovanja njegovega naslednika vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzame kar sam. Šarec je sicer v parlament že poslal kandidaturi za nova ministra za okolje in prostor (namesto Jureta Lebna) ter za zdravje Simona Zajca in Aleša Šabedra. Imenovana naj bi bila predvidoma do konca marca, v tem času pa se bo Šarec moral ukvarjati tudi z napovedanimi odpovedmi družinskih zdravnikov. Najprej je z odpovedjo s 1. aprilom zaradi preobremenjenosti zagrozilo dvajset družinskih zdravnikov v Kranju, ta teden smo izvedeli, da so trije družinski zdravniki oz. polovica vseh družinskih zdravnikov iz zdravstvenega doma Nazarje zaradi istega razloga delovno razmerje že prekinili, odpoved pa je napovedalo tudi šestnajst družinskih zdravnikov v Celju.

Če je sporazum, je tudi proračun

Potem ko je v sredo vladna koalicija tik pred zdajci z Levico podpisala sporazum o sodelovanju, je bil odpravljen še zadnji dvom, da državni zbor predvčerajšnjim ne bi še drugič potrdil novele zakona o izvrševanju državnega proračuna. Ker je ta prejela veto državnega zbora zaradi preskromno odmerjenih sredstev za občine, je bilo za vnovično potrditev v državnem zboru treba zbrati absolutno večino oziroma najmanj 46 glasov. Poleg koalicije, ki ima 43 poslancev, so nazadnje glasove za potrditev novele prispevali še poslanci Levice in SNS.

Janša o arbitražnem sporazumu

Prvak SDS Janez Janša je za hrvaški časopis Jutranji list izjavil, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, vendar pa dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje, s katerim bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot ta, ki jo določa arbitražna razsodba. Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško je Janša ocenil kot eno izmed »najbolj posebnih situacij v zgodovini«, ki je nastala po nastanku novih držav. Arbitražna razsodba je namreč po vseh realnih ocenah v prid Hrvaški in v škodo Slovenije, a jo Hrvaška zavrača, Slovenija pa pri njej vztraja, je dejal. Kritično se je odzval zunanji minister Miro Cerar, ki meni, da so Janševa stališča škodljiva in nevarna. Očital mu je, da »meša slovenski in strankarski interes«. Opozoril je, da nikomur (niti Janši) doslej ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji, zato se je to moralo zgoditi po pravni poti preko arbitraže.

Mladi protestirali

Minuli petek so v več slovenskih mestih mladi na javnih shodih od politike zahtevali takojšnje podnebne ukrepe. Ni planeta B, so glasno sporočili oblastem. Največji shod je potekal v Ljubljani, ki se ga je po oceni organizatorjev udeležilo okoli 9000 ljudi. Pridružili so se številnim mladim po vsem svetu, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. »Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti,« je nagovoril množico.

Gorščakova direktorica

Programski svet RTV Slovenija je za direktorico nacionalne televizije imenoval Natalijo Gorščak, dozdajšnjo v. d. direktorice. Kot je napovedala, se bo najprej lotila urejanja problema »nespoštljivih odnosov v sami hiši« in nove razporeditve zadolžitev med zaposlenimi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/18

četrtek

2/20

petek

2/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2019

Krščanska glasba in beseda

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 18. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

 

 
 

 

 
 
 

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.

Branja drevesom / 15:02, 17. april

Med tem ko bodo brali drevesom, bi lahko posekal kar nekaj kubikov lesa.

Najditelja znova na Mežakli / 14:03, 17. april

Še sreča, da si je meteorit izbral kraj padca Mežaklo in ne stavbo občine...
Sicer bi ga pa Jožef lahko fajn unovčil pri kašnem bogatem Rusu, itak ni blo nobenmu jasno kje točno je ta kamen!