Predsednik vlade Marjan Šarec se je odločil, da ta mesec ne bo nagovoril evropskih poslancev. / Foto: arhiv GG

Šarec ne bo govoril

Premier Marjan Šarec se je na presenečenje mnogih odločil, da ta mesec ne bo nagovoril evropskih poslancev. Raje bi jih namreč kasneje, po evropskih volitvah. Proračunski zakon drugič potrjen.

Šarec (še) ne bo nagovoril evroposlancev

Predsednik vlade Marjan Šarec je poskrbel za precejšnjo presenečenje, ker je zavrnil ponujeni termin za nagovor evropskih poslancev na marčni seji in predlagal, da bi nagovoril novi sklic evropskega parlamenta po majskih evropskih volitvah. V časniku Delo, ki je o tem prvi poročal, so ocenili, da gre za »zapravljeno priložnost«, da bi premier pred evropskimi volitvami predstavil slovenska stališča do brexita in tudi do hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe. Nosilka liste NSi-ja na evropskih volitvah Ljudmila Novak pa je na primer Šarčevo odločitev označila za nerazumno. »Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!« pa je Šarec na kritike odgovoril s tvitom.

Zdravniki odhajajo

Premier Marjan Šarec se je odločil, da po odstopu Sama Fakina in do imenovanja njegovega naslednika vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzame kar sam. Šarec je sicer v parlament že poslal kandidaturi za nova ministra za okolje in prostor (namesto Jureta Lebna) ter za zdravje Simona Zajca in Aleša Šabedra. Imenovana naj bi bila predvidoma do konca marca, v tem času pa se bo Šarec moral ukvarjati tudi z napovedanimi odpovedmi družinskih zdravnikov. Najprej je z odpovedjo s 1. aprilom zaradi preobremenjenosti zagrozilo dvajset družinskih zdravnikov v Kranju, ta teden smo izvedeli, da so trije družinski zdravniki oz. polovica vseh družinskih zdravnikov iz zdravstvenega doma Nazarje zaradi istega razloga delovno razmerje že prekinili, odpoved pa je napovedalo tudi šestnajst družinskih zdravnikov v Celju.

Če je sporazum, je tudi proračun

Potem ko je v sredo vladna koalicija tik pred zdajci z Levico podpisala sporazum o sodelovanju, je bil odpravljen še zadnji dvom, da državni zbor predvčerajšnjim ne bi še drugič potrdil novele zakona o izvrševanju državnega proračuna. Ker je ta prejela veto državnega zbora zaradi preskromno odmerjenih sredstev za občine, je bilo za vnovično potrditev v državnem zboru treba zbrati absolutno večino oziroma najmanj 46 glasov. Poleg koalicije, ki ima 43 poslancev, so nazadnje glasove za potrditev novele prispevali še poslanci Levice in SNS.

Janša o arbitražnem sporazumu

Prvak SDS Janez Janša je za hrvaški časopis Jutranji list izjavil, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, vendar pa dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje, s katerim bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot ta, ki jo določa arbitražna razsodba. Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško je Janša ocenil kot eno izmed »najbolj posebnih situacij v zgodovini«, ki je nastala po nastanku novih držav. Arbitražna razsodba je namreč po vseh realnih ocenah v prid Hrvaški in v škodo Slovenije, a jo Hrvaška zavrača, Slovenija pa pri njej vztraja, je dejal. Kritično se je odzval zunanji minister Miro Cerar, ki meni, da so Janševa stališča škodljiva in nevarna. Očital mu je, da »meša slovenski in strankarski interes«. Opozoril je, da nikomur (niti Janši) doslej ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji, zato se je to moralo zgoditi po pravni poti preko arbitraže.

Mladi protestirali

Minuli petek so v več slovenskih mestih mladi na javnih shodih od politike zahtevali takojšnje podnebne ukrepe. Ni planeta B, so glasno sporočili oblastem. Največji shod je potekal v Ljubljani, ki se ga je po oceni organizatorjev udeležilo okoli 9000 ljudi. Pridružili so se številnim mladim po vsem svetu, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. »Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti,« je nagovoril množico.

Gorščakova direktorica

Programski svet RTV Slovenija je za direktorico nacionalne televizije imenoval Natalijo Gorščak, dozdajšnjo v. d. direktorice. Kot je napovedala, se bo najprej lotila urejanja problema »nespoštljivih odnosov v sami hiši« in nove razporeditve zadolžitev med zaposlenimi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???