Boris Pahor, Darka Zvonar Predan in Ivo Jevnikar na predstavitvi knjige Boris Pahor – najini pogovori pretekli teden v Celovcu / Foto: Neža Rozman

Moja zgodba je tudi zgodba naroda

Tržaški slovenski pisatelj Boris Pahor, ki bo avgusta star 106 let, svari pred pojavi fašizma, ki ga Italija ščiti, in nas roti, da bodimo ponosni Slovenci.

»Ljudje se bojijo fašizma. Tudi sam se ga. Vendar ga Italija ščiti. Sprejela je zakon, po katerem je 10. februar dan spomina, sveti dan, ki spominja na Italijane, ki so zapustili Istro in nad katerimi je bilo storjeno nasilje. O tem, kaj je počel pred tem fašizem v Italiji in kakšno nasilje je bilo storjeno zoper Slovence, na primer v taborišču na Rabu, pa vlada molk. Končno je šel slovenski predsednik Borut Pahor v Bruselj in predstavil knjigo naših in italijanskih zgodovinarjev, ki piše o nasilju Italijanov nad Slovenci in odnosu med narodoma med letoma 1880 in 1953,« je povedal Boris Pahor.

Novinarka in urednica mariborskega časnika Večer Darka Zvonar Predan kot soproga Milana Predana, ki je iz časnikarskih vrst presedlal v diplomatske, tudi v krajih, kjer je služboval njen soprog, ni odložila peresa. Tako v Beogradu kot v Trstu se je pogovarjala z zanimivimi ljudmi in se lotevala izzivalnih tem, tako da so nastali Beograjski in nato še Tržaški pogovori. Njena najnovejša knjiga pogovorov ima naslov Boris Pahor, najini pogovori. Izjemno berljiva knjiga obsega pogovore z znamenitim italijanskim pisateljem slovenskega rodu Borisom Pahorjem med letoma 2003 in 2018 ter avtoričine poglede na različna družbena in politična vprašanja.

Najnovejšo knjigo Darke Zvonar Predan so predstavili pretekli teden v Mohorjevi hiši v Celovcu. Predstavitve se je na veselje občinstva udeležil tudi sam pisatelj Boris Pahor, ki bo 26. avgusta letos star 106 let! Oba sta stoletnika. Naša Mohorjeva založba in pisatelj Boris Pahor, je v pozdravu gostu dejal direktor celovške Mohorjeve dr. Karel Hren. Darka Zvonar Predan je o svojem sogovorniku povedala, da je ponosna, ker ji je usoda namenila srečevati se s takim človekom, kot je Boris Pahor. Ocenila ga je kot pokončnega, narodno zavednega, pogumnega in izobraženega človeka, ki zna braniti svoja stališča, je spoštljiv in ni žaljiv do tistih, ki mislijo drugače. O Sloveniji je zunaj nje vedno govoril lepo, na njene slabosti pa je opozarjal doma, v Sloveniji.

Boris Pahor je bil v pogovoru, ki ga je usmerjal tržaški novinar Ivo Jevnikar, iskriv in neposreden z jasnim pogledom na čas in dogodke. Veliko je govoril o svojem prijatelju in somišljeniku Edvardu Kocbeku ter komunizmu, ki je storil ogromno napak pri ekonomiji, trgovini in na drugih področjih, predvsem pa je pozabil na pomen naroda. Tudi današnja Evropa je glede manjšin na slabem. Okrog 40 milijonov Evropejcev govori drugačen jezik od jezika držav, v katerih živijo, vendar veliko teh jezikov ni priznanih in niso zastopani v Evropskem parlamentu. Edvard Kocbek je vodil krščanske socialiste in z njimi je bila Osvobodilna fronta, v katero so se vključili, resnično osvobodilna in so jo priznali tudi zahodni zavezniki. Tudi zato so komunisti hoteli imeti Kocbeka v Osvobodilni fronti. »Ker sem se boril za Kocbeka, sem se hkrati boril tudi proti komunizmu, ki je v osnovi pošten, dokler ne začne terorizirati in zapirati ljudi, potem pa postane diktatura,« je dejal Pahor. Ko so on in njegovi somišljeniki pisali za razne revije, tudi za jugoslovansko oblast sporni Zaliv, niso dobili plačila. Vendar, ni težko pisati zastonj, če ne pišeš zaman.

Boris Pahor je pripovedoval o taboriščih, ki jih je preživel. Taborišča niso le moja zgodba, ampak so tudi zgodba slovenskega naroda. Slovenija tega ni vselej sposobna razumeti. Zakaj moramo z vsemi, ki so nam v zgodovini storiti kaj hudega, govoriti v rokavicah? Smo za prijateljstvo med narodi, vendar nam zaradi tega o hudem ni treba molčati, je povedal.

»Lepo se imejte in svoje otroke podučite, kaj je bistvo slovenskega človeka, in skrbite, da bo naš jezik živ tudi v prihodnosti. Živ pa bo, če bomo imeli Slovenci svojo zavest, kaj smo, in svoj ponos v svoji biti, pri čemer pa ni treba biti proti nikomur,« je sklenil svojo misel Boris Pahor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???

Volk še naprej napada / 11:29, 20. julij

Jaz res ne vem zakaj vsak svojo pelje, tako država, tako razni okoljski motilci, lovilci, naravoljubci in ne vem kdo vse še. Če se zgodi en ...

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...