Novi prostori za gorske reševalce

Gorska reševalna služba Tržič naj bi se preselila v del nekdanjega komunalnega podjetja v Pristavi. Pri nakupu opreme pa se morajo gorski reševalci, vsi prostovoljci, finančno (žal) znajti tudi sami.

Tržič – Gorska reševalna služba (GRS) Tržič se bo morala zaradi izteka najemne pogodbe izseliti iz sedanjih prostorov Policijske postaje Tržič, na kar je opozorila tudi občinska svetnica Vida Raztresen na prvi letošnji seji občinskega sveta. Predvsem je svetnica želela spodbuditi občinsko vodstvo, naj pomaga pri pridobitvi drugih prostorov in naj GRS, kjer so prostovoljci z dušo in srcem, občina še naprej pomaga tudi finančno.

Župan Borut Sajovic je pojasnil, da pogodba med GRS Tržič in Policijsko postajo Tržič poteče aprila 2020, da je občina GRS Tržič ponudila nekaj lokacij. Odločili naj bi se za prostore v delu nekdanjega komunalnega podjetja v Pristavi. »A treba je ločiti. Za delo gasilske reševalne službe je zadolžena občina, za gorsko reševalno službo pa prvenstveno ministrstvo za obrambo oziroma Uprava za zaščito in reševanje. Gorski reševalni službi Tržič smo na tržiški občini nudili vedno več, kot je naša dolžnost,« je menil župan in dodal, da bodo uporabo novih prostorov za GRS Tržič brezplačno prenesli na pristojno ministrstvo, to pa bo opremilo prostore skupaj z GRS Tržič. »Občina pa ne more, noče in ne sme prevzemati vseh nalog, ki jih mora v tem delu opraviti država. Občina je gorskim reševalcem tudi že pomagala z nakupom opreme,« je poudaril Sajovic. Predsednik društva GRS Tržič Janez Primožič je potrdil dobro sodelovanje z občino in povedal, da so od občine v zadnjih štirih letih dobili še dodatna namenska sredstva za opremo za reševanje v zimskih razmerah in izpod plazov. »Ker se je pogodba o financiranju s strani Občine Tržič z lanskim letom iztekla, močno upamo, da bo letos prišlo do podaljšanja pogodbe,« je dejal Primožič, v zvezi z opremljenostjo pa ponazoril: »V eni reševalni akciji GRS Tržič sodeluje približno 15 članov. Da pa lahko zagotovimo to število, ker smo prostovoljci in delujemo lahko le v svojem prostem času, imamo članov več, trenutno 39. Normativno število, ki sta ga za naše društvo določili Uprava za zaščito in reševanje ter Gorska reševalna zveza Slovenije, pa je 26 reševalcev. Do tega števila nam država financira, sredstva za opremo nad normativnim številom (za 13 reševalcev) pa moramo zagotoviti sami iz drugih virov, kot so donacije, prodaja nalepk, koledarjev in podobno.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

0/10

sreda

-2/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,