Aleš Širca in Enver Vratarič

Krasno in kraško

Pred nekaj dnevi je Uroš Štefelin gostoval v Hiši Krasna oziroma v restavraciji OK – Okusi Krasa v Lokvi na Krasu. V kuhinji sta mu delala družbo še dva kuharska mojstra: domači Aleš Širca in Španec Martín Coronado Álvarez. Poudarek je bil na kraških okusih in tudi vinska spremljava je bila obarvana kraško.

Hiša Krasna je v bistvu manjši družinski hotel, kjer sedaj domuje restavracija Okusi Krasa. In tokrat so pripravili kulinarični večer v družbi gorenjskega kuharskega mojstra iz Vile Podvin Uroša Štefelina, hrano pa so poročili z vini kraških vinarjev. Enver Vratarič in Aleš Širca – natakar in kuhar – sta tista, ki v restavraciji OK skupaj zreta v prihodnost. Ravno v tem času pa je v njuni kuhinji gostoval tudi mladi španski kuhar Martín Coronado Álvarez, doma iz Madrida, kjer ima tudi svojo restavracijo. Nekega dne se je odločil in odšel na pot – spoznavat kulinariko drugih dežel. Sedaj sta na vrsti Nemčija in Italija, v Slovenijo se vrača poleti.

Aleš Širca in Martín Coronado Álvarez sta se tokrat lotila kulinaričnega izziva: kako bi bila v prihodnosti lahko videti sodobna kraška kuhinja. K projektu je pristopil tudi Uroš Štefelin, ki je znan po prepletanju lokalnih kulinaričnih zakladov z moderno evropsko kuhinjo. Kdor ga pozna, ve, da sploh ne zna drugače razmišljati kot lokalno, o slovenskih jedeh. Te poskuša prilagoditi; tudi stare, ki še obstajajo, da ne izginejo: »Jed pa lahko obstane le tako, da se iz nje naredi več jedi in tako živi naprej. Nekoč je Joško Sirk rekel, da je ta kulinarika za v muzej, ampak muzeje vsi radi obiščemo. Kar pomeni, da mora na primer jota ostati taka, kot je, v dobrih domačih gostilnah. Za neko tako restavracijo pa jo je treba malce dodelati, kaj dodati. Preštudirali smo kraško kuhinjo in se pri jedeh ozrli naokoli, tradicijo kombinirali še z drugimi elementi.«

Glavno jed so tokrat zaupali mlademu Martínu Coronadu Álvarezu. V njej je združil španski in kraški okus, meso in ribo: odojka je postregel z gamberom, črno lečo in treviškim radičem. Tako je bila na meniju celo jed s španskim pridihom.

Enver Vratarič je še dodal, da so kraška vina ena izmed osnov restavracije in da je vinska karta narejena izključno na kraških vinih – tako slovenskih kot zamejskih. Vinska karta pa premore kar 71 etiket. Tokrat je bil seveda poudarek na teranu, kdor je želel, pa je lahko degustiral tudi konzorcijski teran. Ob sladici pa so postregli Negro 2007 vinarja Joška Renčela iz Dutovelj, za katerega smo ta večer večkrat slišali, da je pravzaprav v prvi vrsti umetnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

7/21

sobota

6/22

nedelja

8/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. maj 2024

Predmaturitetni recital Ane Jelen

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 5. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

IZLETI / Cerklje, 7. maj 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 7. maj 2024

Kopanje v Bernardinu

IZLETI / Izola, 7. maj 2024

Izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...

Pokop pokojnega brez svojcev / 12:33, 27. april

Svojcev ne iščejo, prijavijo se pa za dedovanje.

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...