Na ekoloških otokih se znajde marsikaj, kar tja ne sodi in bi bilo treba odpeljati v zbirni center.

Odpadkov je vsako leto več

Na Komunali Kranj sicer ugotavljajo, da postajamo pri ločevanju odpadkov vedno skrbnejši, kljub temu pa imajo v zadnjem času največje težave s kopičenjem odpadne embalaže in nesnago okoli ekoloških otokov.

Kranj – »Vsako leto opažamo napredek pri ločevanju odpadkov in uporabniki so zelo vestni pri njihovem razvrščanju. Sodimo v vrh slovenskih komunal s tako velikim deležem ločeno zbranih odpadkov, ki dosega skoraj sedemdeset odstotkov. Opažamo, da se količine odpadkov zvišujejo, kar je sicer pozitivno, saj ti odpadki ne končajo v naravi oziroma so pobrani in obdelani skladno z regulativo, je pa res, da na koncu ti odpadki vseeno tako ali drugače, predelani ali pa nepredelani, končajo na našem planetu in boljši rezultat od več zbranih podatkov bi bil manj proizvedenih odpadkov,« pravijo na Komunali Kranj, ki izvaja obvezno gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki v mestni občini Kranj in občinah Preddvor, Šenčur, Naklo in Jezersko.

Kot ugotavljajo, se je lani v primerjavi z letom prej celotna količina zbranih odpadkov povečala za več kot odstotek, količina odpadkov za odstranjevanje se je povečala za skoraj šest odstotkov, količina mešanih komunalnih odpadkov, zbranih prek rednega odvoza, se je povečala za štiri odstotke, količina odpadne embalaže za tri odstotke, količina bioloških odpadkov pa za enajst odstotkov. Opažajo pa znižanje pri zbranih nevarnih odpadkih.

Porazno na ekoloških otokih

Največje težave ima Komunala Kranj ravno na področju kopičenja odpadne embalaže in na področju čistoče oziroma nesnage okoli ekoloških otokov. »V zadnjem letu in pol so razmere na terenu okoli posameznih ekoloških otokov porazne. Vse pogosteje se dogaja, da se ekološki otoki marsikje spreminjajo v mini deponije oziroma priročna odlagališča za različne vrste odpadkov, ki tja ne sodijo. Kljub rednemu praznjenju zabojnikov zvonov, ki jih je več kot 250, samo v Mestni občini Kranj pa skoraj dvesto, se ob njih kopičijo nepravilno odloženi odpadki, ki kazijo podobo mesta in krajevnih skupnosti, vplivajo na zdravje ljudi in ne nazadnje bodo ob takem tempu v bližnji prihodnosti vplivali tudi na naše denarnice. Dejstvo je, da ekipe Komunale Kranj redno čistijo nesnago, ki se pojavlja v okolici ekoloških otokov, vendar pa je to prav tako kot stalni poostreni nadzor za komunalo dodatni strošek, ki ga bomo morali nekako pokriti, če se razmere ne bodo izboljšale,« pravijo na Komunali Kranj, kjer z različnimi analizami ugotavljajo, da je zagotovo največji vzrok nesnage okoli ekoloških otokov ta, da se standard uporabnikov zvišuje, da se troši več, kakor se je včasih, in da so tudi dobrine, ki se jih trenutno največ menjava, bistveno bolj cenovno dostopne. Za tiste, ki ob otokih zagledajo kose nepravilno odloženih odpadkov, to pomeni tudi neke vrste spodbudo za nepravilno odlaganje in to se ciklično dogaja.

»Ekipe Komunale Kranj pregledujemo stanje na terenu, se odzovemo na klice uporabnikov in neprestano pospravljamo okolico ekoloških otokov. Pomagamo si tudi z varnostno službo, ki ponoči dežurajo v posameznih delih mesta, poostren nadzor izvajamo tudi skupaj z medobčinskim inšpektoratom, vendar še vedno na dan v povprečju pospravimo okoli dvajset kubičnih metrov nepravilno odloženih odpadkov, kar za naše podjetje predstavlja resno velik strošek in pa velik izziv, kako stvari urediti v prihodnje,« pravijo pri Komunali Kranj, kjer skrbijo za redno ozaveščanje in opozarjanje ter tudi sankcioniranje.

Kazni so visoke

Kazni so visoke, v lanskem letu jih je bilo izrečenih kar nekaj. Gibljejo se med petsto in 1500 evri. Poleg tega so na nekaterih mestih, kjer je bilo stanje res nevzdržno in kjer so bili kupi nesnage na otokih stalni, zvonove začasno tudi umaknili. Odstranili so sedem ekoloških otokov, prav toliko pa je še kritičnih. »Vsi ekološki otoki so postavljeni v soglasju z lokalno skupnostjo in so praviloma na zemlji, ki je v javni lasti. Ekološke otoke moramo umakniti na podlagi zahteve lastnikov oziroma lokalnih skupnosti, vendar moramo zagotavljati zbiranje frakcij, ki se zbirajo na ekoloških otokih. To bi lahko pomenilo ali skupna odjemna mesta ali pa, da bi vsakemu gospodinjstvu dodali še zabojnik za papir in stekleno embalažo ter temu primerno višjo položnico,« pojasnjujejo na Komunali Kranj in znova opozarjajo, da je treba odpadke vedno odložiti v zabojnik. Odlaganje poleg zabojnikov je prepovedano in kaznivo. Večje količine in večje kose odpadkov je treba peljati v zbirni center. Za večje količine odpadkov je moč tudi dvakrat letno uporabiti odvoz na klic v količni enega kubičnega metra.

Komunala Kranj hkrati poziva uporabnike, naj opozorijo ali pa sporočijo na katerega izmed kontaktov Komunale Kranj ali medobčinski inšpektorat, ko koga vidijo, da na ekološki otok pripelje stvari in jih tam odloži na nepravilen način ali pa odloži stvari, ki tja ne sodijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/20

sobota

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Medvode, 23. marec 2019

Kos

OBVESTILA / Kranj, 23. marec 2019

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Lesce, 23. marec 2019

Letna skupščina

PRIREDITVE / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Predoslje, 23. marec 2019

Koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...