Obiskovalke in obiskovalce Prešernovega smenja je nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. / Foto: Primož Pičulin

Praznično petzvezdično doživetje

Kot vrhunski dogodek je državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar označila Prešernov smenj, ki je v petek napolnil Kranj. Vesel, prešeren dan je bil tudi v Vrbi.

Kranj – Na kulturni praznik se je Kranj znova odel v podobo 19. stoletja. Kot je ob slovesnem odprtju pred Prešernovim gledališčem povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe, je pri organizaciji prazničnega dogodka sodelovalo več kot sto različnih organizacij, vsi pa so se potrudili, da so obiskovalci uživali ob številnih kulturnih dogodkih in predstavitvi rokodelskih mojstrov domače in umetnostne obrti.

»Danes že sedemnajstič zapored obujamo spomin na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna in podoživljamo čas 19. stoletja. Pred nekako 170 leti so v Kranju živeli trgovci, obrtniki, gostilničarji ..., bilo je nekaj uradnikov, nekaj častnikov, nekaj duhovnikov, bil je celo doktor in lekarnar. Kranj je bil nekakšen most med Trstom in koroškimi mesti, v Kranju se je v tistem času začela razvijati manufaktura. Ravno v tistem času, leta 1846, je v Kranj po 14 letih prošenj prišel dr. France Prešeren, ki mu je država dala soglasje za lastno advokaturo,« je zbrane nagovoril župan Matjaž Rakovec in poudaril, da se Kranj poteguje za evropsko prestolnico kulture leta 2025. »Prav dr. France Prešeren bo tista rdeča nit, za katero verjamem, da nas bo popeljala v Evropo,« je povedal župan Rakovec.

Slavnostna govornica je bila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Podlogarjeva je poudarila, da sta turizem in kultura medsebojno močno povezana. »Turizem in kultura sta rdeča nit, ki jo promoviramo v slovenskem turizmu, in občina Kranj z okolico je ena od vodilnih 34 destinacij, na katere smo v Sloveniji ponosni in jih še posebno poudarjamo ter si želimo njihove še večje rasti in povezovanja v kraju in okolici. O povezovanju nas je zelo veliko naučil že dr. France Prešeren. Veliko nam je povedal, kako pomembno je biti ponosen na svojo domovino, o pomenu domoljubja in o tem, da je treba ob tem obdržati odprto srce,« je povedala Eva Štravs Podlogar, ki si je skupaj z okoli dvajset tisoč obiskovalci Prešernovega smenja z zanimanjem ogledala številne kulturne dogodke v mestu. »V novo strategijo slovenskega turizma smo zapisali, da želimo, da Slovenija postane zelena, aktivna, zdrava, kulturna destinacija za petzvezdično doživetje. Menim, da je danes Kranj ponos in sinonim za to,« je tudi poudarila Eva Štravs Podlogar. Pogovoru z letošnjimi nagrajenci v Prešernovem gledališču se je zvečer pridružil tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Več tisoč ljudi je v lepem in toplem vremenu obiskalo Vrbo, številni so si ogledali Prešernovo rojstno hišo, se ustavili na stojnicah, uživali v pestrem kulturnem programu. Ogromna množica se jih je podala na pohod po Poti kulturne dediščine, ki vodi mimo rojstnih hiš znanih mož, rojenih v vaseh pod Stolom. Med pohodniki sta bili tudi Janja Budič z Bleda in Mateja Antolič Peternel iz Lesc. Kot sta povedali, sta pot prehodili prvič, a z velikim užitkom in posebnim ponosom. »Ogromno potujeva po svetu, bili sva na Kubi, v Mehiki, na Zanzibarju, Tajskem in drugod, z motorjem po Evropi ... A tudi če potuješ po celem svetu, tvoja duša vselej ostaja slovenska,« sta zatrdili. Navdušeni tekači so v Vrbo pritekli iz Kranja, peš iz Radovljice prek Bleda in Piškovce so v Vrbo prišli člani veteranskega združenja.

Na osrednji slovesnosti pri Prešernovem spomeniku je obiskovalce pozdravil žirovniški župan Leopold Pogačar, slavnostni govornik pa je bil etnolog in publicist dr. Janez Bogataj. Kot je dejal, obisk rojstnega kraja Franceta Prešerna dokazuje nesmrtnost pesnikove ustvarjalnosti in je postal pravo sodobno slovensko kulturno romanje. Letos mineva osemdeset let, odkar je bila pesnikova rojstna hiša odprta kot muzej, kar je bil tedaj prvi tovrstni primer na Slovenskem.

Igralka in pevka Lara Jankovič je recitirala Prešernove pesmi, zapeli so člani domače Mešane pevske skupine dr. France Prešeren, kot glasbeni gost pa je nastopil Adi Smolar, navdušen nad izjemnim obiskom Vrbe. Kot je dejal, je nastopiti v Vrbi zanj velika čast.

Med gosti so bili tudi evropska komisarka Violeta Bulc, predstavniki državnega zbora in državnega sveta, župani ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: JV, hitrost: 43 km/h

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!