Ljubljanska družba MSIN slabo desetletje po prevzemu Gorenjskega tiska dokončno ukinja tiskarsko dejavnost v Kranju. / Foto: Gorenjski glas

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo

Kranjski Gorenjski tisk, ki slovi po tisku zelo kakovostnih knjig, po vsej verjetnosti čaka skorajšnja likvidacija, o čemer so lastniki zaposlene že obvestili.

Kranj – Ljubljanska družba MSIN, ki ima že slabo desetletje v lasti podjetje Gorenjski tisk storitve, opušča tiskarsko dejavnost v Kranju, smo izvedeli iz vrst zaposlenih. Ti navajajo, da bodo ljub­ljanski lastniki kranjsko podjetje, ki se lahko pohvali kot največkrat nagrajena slovenska tiskarna na področju izdelave knjig, najverjetneje v kratkem likvidirali. Dodatna pojasnila smo želeli v zadnjem tednu pridobiti od Marka Moharja, polovičnega lastnika družbe MSIN (druga polovica je v lasti Matjaža Satlerja), ki pa nam jih kljub večkratnim zagotovilom ni posredoval.

Ljubljanski lastniki so okoli 115 zaposlenih in sindikate o skorajšnjem koncu delovanja Gorenjskega tiska obvestili prejšnji teden. To so nam potrdili tudi v Svetu gorenjskih sindikatov. Njegova predsednica Nežka Bozovičar je dejala, da je likvidacija podjetja vse bolj verjetna, vendar še ni potrjena. V MSIN naj bi namreč skušali najti prevzemnika kranjskega podjetja, po naših informacijah naj bi se pogovarjali z družbo DZS Grafik, vendar so možnosti, da bodo pogovori uspešni, minimalne, zato je vse verjetnejša uvedba likvidacijskega postopka, kar naj bi se zgodilo najkasneje marca.

»Tudi sindikat še nima dokončnih informacij, ali bo Gorenjski tisk dobil prevzemnika ali pa bo šel v likvidacijo. Kakor pa nam je bilo razloženo, bi novi lastnik težko ohranil vsa obstoječa delovna mesta, zato je likvidacija bolj verjetna,« je razložila Nežka Bozovičar iz Sveta gorenjskih sindikatov. V primeru, da do prevzema ne pride, načrtujejo, da bodo del proizvodnje in delavcev lahko preselili v EGP Škofja Loka, kamor je skupni lastnik MSIN iz Gorenjskega tiska že pred leti preselil proizvodnjo kartonske embalaže.

O razlogih za likvidacijo Gorenjskega tiska ni veliko znanega. Sliši se, da naj bi ljubljanski lastniki ob vse slabšem poslovanju spoznali, da tiskarska dejavnost ni več perspektivna. Poročilo o poslovanju v lanskem letu še ni znano, iz revidiranega poročila za leto 2017, ko so imeli 137 zaposlenih, pa lahko razberemo, da so ustvarili 10,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, od tega 7,9 milijona evrov na tujih trgih. Ob nekoliko višjih prihodkih kot leta 2016 (10,4 milijona evrov) so v letu 2017 ustvarili skoraj 405 tisoč evrov čiste izgube, kar je bistveno več kot leta 2016, ki so ga končali z dobrih 126 tisoč evrov izgube.

V Svetu gorenjskih sindikatov sicer nad likvidacijo Gorenjskega tiska niso ravno »navdušeni«, vendar pa ocenjujejo, da je v primeru neuspešnega poslovanja podjetja takojšnja likvidacija še vedno boljša rešitev za zaposlene kot pa morebiten stečaj čez dve, tri leta, je dejala Bozovičarjeva. »Bistvo likvidacije je, da se poplačajo vse terjatve, da za podjetjem ne ostane nobenih dolgov, torej tudi ne do delavcev, česar v primeru stečaja ne moremo reči. Poleg tega imajo zaposleni danes veliko zaposlitvenih možnosti. Kdo ve, koliko bi jih imeli čez dve leti,« je predstavila stališče sindikata do morebitne likvidacije Gorenjskega tiska.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.