Ljubljanska družba MSIN slabo desetletje po prevzemu Gorenjskega tiska dokončno ukinja tiskarsko dejavnost v Kranju. / Foto: Gorenjski glas

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo

Kranjski Gorenjski tisk, ki slovi po tisku zelo kakovostnih knjig, po vsej verjetnosti čaka skorajšnja likvidacija, o čemer so lastniki zaposlene že obvestili.

Kranj – Ljubljanska družba MSIN, ki ima že slabo desetletje v lasti podjetje Gorenjski tisk storitve, opušča tiskarsko dejavnost v Kranju, smo izvedeli iz vrst zaposlenih. Ti navajajo, da bodo ljub­ljanski lastniki kranjsko podjetje, ki se lahko pohvali kot največkrat nagrajena slovenska tiskarna na področju izdelave knjig, najverjetneje v kratkem likvidirali. Dodatna pojasnila smo želeli v zadnjem tednu pridobiti od Marka Moharja, polovičnega lastnika družbe MSIN (druga polovica je v lasti Matjaža Satlerja), ki pa nam jih kljub večkratnim zagotovilom ni posredoval.

Ljubljanski lastniki so okoli 115 zaposlenih in sindikate o skorajšnjem koncu delovanja Gorenjskega tiska obvestili prejšnji teden. To so nam potrdili tudi v Svetu gorenjskih sindikatov. Njegova predsednica Nežka Bozovičar je dejala, da je likvidacija podjetja vse bolj verjetna, vendar še ni potrjena. V MSIN naj bi namreč skušali najti prevzemnika kranjskega podjetja, po naših informacijah naj bi se pogovarjali z družbo DZS Grafik, vendar so možnosti, da bodo pogovori uspešni, minimalne, zato je vse verjetnejša uvedba likvidacijskega postopka, kar naj bi se zgodilo najkasneje marca.

»Tudi sindikat še nima dokončnih informacij, ali bo Gorenjski tisk dobil prevzemnika ali pa bo šel v likvidacijo. Kakor pa nam je bilo razloženo, bi novi lastnik težko ohranil vsa obstoječa delovna mesta, zato je likvidacija bolj verjetna,« je razložila Nežka Bozovičar iz Sveta gorenjskih sindikatov. V primeru, da do prevzema ne pride, načrtujejo, da bodo del proizvodnje in delavcev lahko preselili v EGP Škofja Loka, kamor je skupni lastnik MSIN iz Gorenjskega tiska že pred leti preselil proizvodnjo kartonske embalaže.

O razlogih za likvidacijo Gorenjskega tiska ni veliko znanega. Sliši se, da naj bi ljubljanski lastniki ob vse slabšem poslovanju spoznali, da tiskarska dejavnost ni več perspektivna. Poročilo o poslovanju v lanskem letu še ni znano, iz revidiranega poročila za leto 2017, ko so imeli 137 zaposlenih, pa lahko razberemo, da so ustvarili 10,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, od tega 7,9 milijona evrov na tujih trgih. Ob nekoliko višjih prihodkih kot leta 2016 (10,4 milijona evrov) so v letu 2017 ustvarili skoraj 405 tisoč evrov čiste izgube, kar je bistveno več kot leta 2016, ki so ga končali z dobrih 126 tisoč evrov izgube.

V Svetu gorenjskih sindikatov sicer nad likvidacijo Gorenjskega tiska niso ravno »navdušeni«, vendar pa ocenjujejo, da je v primeru neuspešnega poslovanja podjetja takojšnja likvidacija še vedno boljša rešitev za zaposlene kot pa morebiten stečaj čez dve, tri leta, je dejala Bozovičarjeva. »Bistvo likvidacije je, da se poplačajo vse terjatve, da za podjetjem ne ostane nobenih dolgov, torej tudi ne do delavcev, česar v primeru stečaja ne moremo reči. Poleg tega imajo zaposleni danes veliko zaposlitvenih možnosti. Kdo ve, koliko bi jih imeli čez dve leti,« je predstavila stališče sindikata do morebitne likvidacije Gorenjskega tiska.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,