Ljubljanska družba MSIN slabo desetletje po prevzemu Gorenjskega tiska dokončno ukinja tiskarsko dejavnost v Kranju. / Foto: Gorenjski glas

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo

Kranjski Gorenjski tisk, ki slovi po tisku zelo kakovostnih knjig, po vsej verjetnosti čaka skorajšnja likvidacija, o čemer so lastniki zaposlene že obvestili.

Kranj – Ljubljanska družba MSIN, ki ima že slabo desetletje v lasti podjetje Gorenjski tisk storitve, opušča tiskarsko dejavnost v Kranju, smo izvedeli iz vrst zaposlenih. Ti navajajo, da bodo ljub­ljanski lastniki kranjsko podjetje, ki se lahko pohvali kot največkrat nagrajena slovenska tiskarna na področju izdelave knjig, najverjetneje v kratkem likvidirali. Dodatna pojasnila smo želeli v zadnjem tednu pridobiti od Marka Moharja, polovičnega lastnika družbe MSIN (druga polovica je v lasti Matjaža Satlerja), ki pa nam jih kljub večkratnim zagotovilom ni posredoval.

Ljubljanski lastniki so okoli 115 zaposlenih in sindikate o skorajšnjem koncu delovanja Gorenjskega tiska obvestili prejšnji teden. To so nam potrdili tudi v Svetu gorenjskih sindikatov. Njegova predsednica Nežka Bozovičar je dejala, da je likvidacija podjetja vse bolj verjetna, vendar še ni potrjena. V MSIN naj bi namreč skušali najti prevzemnika kranjskega podjetja, po naših informacijah naj bi se pogovarjali z družbo DZS Grafik, vendar so možnosti, da bodo pogovori uspešni, minimalne, zato je vse verjetnejša uvedba likvidacijskega postopka, kar naj bi se zgodilo najkasneje marca.

»Tudi sindikat še nima dokončnih informacij, ali bo Gorenjski tisk dobil prevzemnika ali pa bo šel v likvidacijo. Kakor pa nam je bilo razloženo, bi novi lastnik težko ohranil vsa obstoječa delovna mesta, zato je likvidacija bolj verjetna,« je razložila Nežka Bozovičar iz Sveta gorenjskih sindikatov. V primeru, da do prevzema ne pride, načrtujejo, da bodo del proizvodnje in delavcev lahko preselili v EGP Škofja Loka, kamor je skupni lastnik MSIN iz Gorenjskega tiska že pred leti preselil proizvodnjo kartonske embalaže.

O razlogih za likvidacijo Gorenjskega tiska ni veliko znanega. Sliši se, da naj bi ljubljanski lastniki ob vse slabšem poslovanju spoznali, da tiskarska dejavnost ni več perspektivna. Poročilo o poslovanju v lanskem letu še ni znano, iz revidiranega poročila za leto 2017, ko so imeli 137 zaposlenih, pa lahko razberemo, da so ustvarili 10,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, od tega 7,9 milijona evrov na tujih trgih. Ob nekoliko višjih prihodkih kot leta 2016 (10,4 milijona evrov) so v letu 2017 ustvarili skoraj 405 tisoč evrov čiste izgube, kar je bistveno več kot leta 2016, ki so ga končali z dobrih 126 tisoč evrov izgube.

V Svetu gorenjskih sindikatov sicer nad likvidacijo Gorenjskega tiska niso ravno »navdušeni«, vendar pa ocenjujejo, da je v primeru neuspešnega poslovanja podjetja takojšnja likvidacija še vedno boljša rešitev za zaposlene kot pa morebiten stečaj čez dve, tri leta, je dejala Bozovičarjeva. »Bistvo likvidacije je, da se poplačajo vse terjatve, da za podjetjem ne ostane nobenih dolgov, torej tudi ne do delavcev, česar v primeru stečaja ne moremo reči. Poleg tega imajo zaposleni danes veliko zaposlitvenih možnosti. Kdo ve, koliko bi jih imeli čez dve leti,« je predstavila stališče sindikata do morebitne likvidacije Gorenjskega tiska.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!