V Galeriji Pogled se na svoji prvi razstavi predstavlja mlada umetnica Katja Sorta. / Foto: Igor Kavčič

Abstrakcija s kvadratom

V Galeriji Pogled, ki deluje v okviru Galerije Miha Maleš v Kamniku, se z razstavo Razmišljanje o kvadratu predstavlja mlada likovna ustvarjalka Katja Sorta.

Kamnik – Mlada likovnica Katja Sorta, doma iz vasi Kodreti pri Štanjelu, v tem šolskem letu na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani zaključuje dodiplomski študij s področja abstraktne risbe. Med študijem je pod mentorstvom docenta Andreja Brumna Čopa začela delati kot demonstratorka za Galerijo UL PEF, kjer je še vedno aktivna. Doslej se je predstavila na več skupinskih razstavah, ta čas pa se prvič samostojno predstavlja v Galeriji Pogled. Kot poudarja vodja galerije umetnostna zgodovinarka Saša Bučan, v njej razstavljajo tako mlajši avtorji kot že uveljavljeni umetniki, ki pa so predvsem mladi po vsebini. Tako galerijski svet vsako leto na priporočilo mentorjev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje oziroma Pedagoški fakulteti ponudi razstavišče enemu izmed mladih avtorjev študentov. Tokrat je to prav Katja Sorta, ki je dve seriji slik naslovila za Razmišljanje o kvadratu.

Katja Sorta zase pravi, da ji je geometrična abstrakcija pisana na kožo, ker uteleša red, natančnost, doslednost in meditacijo ter da je preko »miselne blokade«, ki nastaja zaradi navezanosti na realni svet, treba slediti notranji intuiciji in meditativno zarisati nepredmetne oblike ter jih nato skonstruirati v osmišljeno formo. Njen cilj je ustvariti »čisto« abstrakcijo, ki bo nastala izhajajoč iz ideje črnega kvadrata, ki jo je v svet likovnega pred več kot stotimi leti vnesel Kazimir Malevič. Prav njegova slika Črni kvadrat je postala ne le sinonim za umetnika, ampak uvertura v novi -izem – suprematizem. Ta je stopil na do tedaj znano umetnost, pohodil jo je s svojo enostavnostjo, prečiščenostjo.

Mlada umetnica se predstavlja s serijo risb z ogljem, ki so nastale v povezavi z diplomskim delom Meditacija o ideji črnega kvadrata, drugi del razstave – slike v tehniki akril na platnu – so nastale v letu 2018. »Ko sem videla razstavni prostor, me je ta spodbudil, da sem prav za to razstavo pripravila še serijo platen, ki prav tako sodijo v koncept geometrične abstrakcije,« pove Katja Sorta, vesela svoje prve likovne razstave. Platna naslavlja in oštevilči za Krajine, pri čemer se želi izogniti razmejitvi nebo – zemlja. Ob tem predvsem iz tehničnega vidika uporablja tudi priročnejši kolaž. Kolažirane barvne zapise ustvarja s prepletanjem, spajanjem posamičnih barvnih, vertikalno potujočih trakov. Barvno se giblje v prečiščenih hladnih tonih modre, zelene in sive.

»Najprej naredim osnovno kompozicijo, v nadaljevanju pa dodam še drugi plan, ki bo prostorsko za prvo kompozicijo. Prvotno kompozicijo potem še enkrat prebarvam, da dobim dodatno globino in s tem še tretjo dimenzijo v praznih prostorih. Osnovna dimenzija je seveda kvadrat, moja želja pri tem pa je ustvariti čisto geometrično abstrakcijo,« še pove Katja Sorta.

»V delih Katje Sorta se izpostavlja raziskovalni moment tako v smeri barve in njene čistosti kot tudi v raziskovanju kvadrata kot vodila, iz katerega Katja ustvarja številne variacije v svojih študijskih risbah. V obeh primerih slikarkina dela nakazujejo/izpostavljajo dva pomembna elementa, gradnika tega likovnega jezika – črto in čisto barvo oziroma njun vnaprej jasno določen medsebojni odnos,« še dodaja Bučanova; da se Katjin likovni jezik uspešno osvobaja subjektivnega in postaja vse bolj univerzalen. Razstava bo na ogled do 15. februarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?