Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik, na lokaciji, kjer bodo imeli kamniški gorski reševalci odslej svoj sedež

Reševalci začasno v zabojnikih

Člani Društva gorska reševalna služba Kamnik morajo do konca leta izprazniti prostore v stavbi kamniške veterinarske postaje, kjer so delovali zadnja leta, saj jim najemna pogodba poteče. Po dolgoletnem iskanju nove lokacije bodo ob pomoči občine zemljišče zdaj kupili na območju nekdanje smodnišnice, a bo za gradnjo nove stavbe treba najprej počakati na ustrezne prostorske akte.

Denar, ki ga člani Društva GRS Kamnik dobijo za svoje sicer prostovoljno delovanje, zadošča zgolj za nujno opremo, za tako veliko investicijo pa ne, zato so za namensko zbiranje sredstev odprli račun s številko SI56 0231 1026 1122 215.

Kamnik – Kamniški gorski reševalci, ki dejavnost reševanja v gorah kot državno javno službo prostovoljno opravljajo na območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin, imajo te dni polne roke dela s selitvijo, s čimer se je intenzivno začela odvijati večletna zgodba iskanja primernih prostorov zanje.

Da bodo morali najti novo lokacijo, je znano že nekaj let, vse odkar je Občina Kamnik odprodala svoj delež v Veterini Kamnik, kjer so gorski reševalci imeli svoje prostore, kupnino shranila v poseben proračunski sklad, namenjen prav za reševanje te problematike, novi lastniki pa so z GRS Kamnik takrat podpisali petletno brezplačno najemno pogodbo, ki pa te dni poteče. Ne glede na to, da gorska reševalna služba ni lokalna javna služba, pri reševanju problematike še vseskozi sodeluje tudi Občina Kamnik. Tako so že leta 2008 s prostorskim aktom predvideli lokacijo ob trgovskem centru na Duplici, kjer se je nato izkazalo, da je površina v ta namen premajhna. Naslednja lokacija je bila predvidena na Perovem ob stavbi veterinarske postaje, a je tudi ta padla v vodo, neprimerna se je izkazala tudi lokacija pod sedežem družbe Žurbi team, prav tako soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine ni dobil predlog, da bi gorski reševalci svoje prostore dobili v oziroma ob mekinjskem samostanu. Uresničila se ni niti namera občine, da na dražbi za te potrebe odkupi zemljišče na severnem delu nekdanje smodnišnice, saj je bil pri licitaciji uspešnejši drug ponudnik, dobra novica je bila dolgo le to, da v posebnem proračunskem skladu še vedno čaka dobrih 110 tisoč evrov.

»Izteklo se je obdobje brezplačnega najema podstrešja pri veterini, nove rešitve za prostore pa nam kljub skupnim naporom z občino vse doslej ni uspelo realizirati. Zato smo se odločili, da izkoristimo zadnjo priložnost in smo z novim lastnikom nepremičnin na področju nekdanje smodnišnice sklenili lasten nakup zemljišča s starim skladiščnim objektom. Lokacija je ena zadnjih možnih v občini, ki nam omogoča ustrezno delo s helikopterjem. Hkrati se sklada z občinskim prostorskim načrtom in tudi občina nas glede lokacije načelno podpira. Z lastnikom smo podpisali pismo o nameri, dokler nakupa uradno ne podprejo občinski svetniki na eni od svojih prvih sej, pa tudi služnostno pravico za nemoten dostop preko njegovih zemljišč. Ali bo ta objekt porušen in na njegovem mestu zgrajen nov objekt ali bo obstoječi le prilagojen našim potrebam, je ta hip še prekmalu govoriti, ocenjujemo, da vsaj še dve ali tri leta do končnih odločitev, projektov in gradnje ne bo prišlo, ne nazadnje je tudi občinski prostorski načrt za to območje še v pripravi. Za to vmesno obdobje nam je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje namenila štiri zabojnike, v dveh bomo shranili vso opremo, dva pa bomo združili in namenili za delovanje članov,« nam je povedal predsednik Društva GRS Kamnik Srečo Podbevšek in poudaril, da so za ustrezno varovanje stavbe in opreme že poskrbeli, uradno pa bodo na tej lokaciji začeli delovati s 1. januarjem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 84 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

16/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Umrl je Ivan Oman, eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije / 18:45, 18. avgust

Spoštovanje g.Omanu ! Počivajte v miru !

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 18:40, 18. avgust

Tale nova protihrupna ograja in pa na Bledu obstoječa, pol metra povišana, skoraj vse narejeno, sedaj pa vse stoji že dva meseca. Ne vem, a ...

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.