Egi Gašperšič, častni občan, in Ciril Globočnik, župan občine Radovljica / Foto: Gorazd Kavčič

Egiju Gašperšiču naziv častni občan

Na slovesnosti ob občinskem prazniku v Radovljici so se poklonili novemu častnemu občanu – pevovodji, skladatelju in glasbenemu pedagogu Egiju Gašperšiču. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo Dejan Prešiček.

Radovljica – »Častni občani so posamezniki, ki so z izjemnim delovanjem in stvaritvami na posameznih področjih družbenega življenja in dela pomembno prispevali k ugledu in napredku občine oziroma širše skupnosti. Gospod Egi Gašperšič to nedvomno je. Občinski svet mu je naziv častnega občana – na skupni predlog kar desetih organizacij – podelil soglasno,« je v slavnostnem nagovoru ob občinskem prazniku, ki ga Radovljica obeležuje 11. decembra, na rojstni dan Antona Tomaža Linharta, poudaril župan Ciril Globočnik.

Gašperšič je naziv častni občan prejel za izjemno pomembno delovanje na glasbenem in izobraževalnem področju ter prispevek v lokalni skupnosti in širše, sicer pa je Občina Radovljica v zadnjih dvajsetih letih imenovala le še tri častne občane: Slavka Avsenika v letu 1997, skladatelja Uroša Kreka v letu 2002 in umetnostnega zgodovinarja doktorja Ceneta Avguština v letu 2003.

Na proslavi je župan Globočnik izročil priznanja letošnjim občinskim nagrajencem. Prejemniki plaket Antona Tomaža Linharta so Franci Černe za dolgoletno uspešno kulturno udejstvovanje, Linhartov oder za štiridesetletno ustvarjalno sooblikovanje in bogatenje kulturne podobe občine Radovljica na področju gledališča in umetniške besede ter Matjaž Arnol za spodbujanje in umetniško usmerjanje varovancev CUDV Radovljica. Prejemniki pečatov Občine Radovljica so Nadja Jere za petdesetletno delovanje na področju turizma v Radovljici, Branka Konc za šestdesetletno kulturno udejstvovanje in vodenje prireditev v Podnartu, Klemen Bohinc za ohranjanje kulturne dediščine in organizacijo prireditev v okviru Kulturnega društva Sotočje in Begunjski fantje in dekleta za ohranjanje etnološke dediščine z oživitvijo običaja vleke ploha v Begunjah. Medalji Občine Radovljica pa sta prejela Društvo upokojencev Kamna Gorica ob dvajsetletnici delovanja in Peter Ravnihar za uspešno vodenje Društva upokojencev Radovljica.

Študenti, ki so z odliko opravili zaključni letnik študija in diplomo, so iz rok župana prejeli priznanje in denarno nagrado za nadaljnje strokovno izpopolnjevanje. To so Mohor Fajdiga iz Radovljice, magister prava, diplomant Pravne fakultete, Teja Goli iz Krope, magistrica prevajanja, diplomantka Filozofske fakultete, Polona Potočnik iz Vrbenj, doktorica medicine, diplomantka Medicinske fakultete, in Miha Valant iz Radovljice, magister umetnostne zgodovine, diplomant Filozofske fakultete.

Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je v svojem nagovoru povezal ustvarjalnost v Radovljici rojenega Linharta in pisatelja Ivana Cankarja, katerega stoto obletnico smrti smo obeleževali prav na dan radovljiškega občinskega praznika.

»Oba literata, Linhart in Cankar, sta vsak na svoj način prelomila s tradicijo in v slovenski literaturi pustila neizbrisen pečat. Obema je bila skupna izkušnja velemesta, življenja na Dunaju, kjer sta se vsak v svojem času seznanila s sodobnimi evropskimi literarnimi in družbeno-političnimi tokovi. Oba sta svojemu okolju in prihodnjemu času vrnila z visoko mero odličnosti,« je izpostavil minister Prešiček.

»Pomembno je, kakšne sledi puščamo za sabo. Po kulturi smo znani tudi v svetu, vsaka dobra posameznikova zgodba pa se najprej začne v intimi ustvarjanja. Nato se razteza v izrazu in okolju, ki ustvarjalca najbolj vznemirja, navdihuje in izpopolnjuje.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.