Egi Gašperšič, častni občan, in Ciril Globočnik, župan občine Radovljica / Foto: Gorazd Kavčič

Egiju Gašperšiču naziv častni občan

Na slovesnosti ob občinskem prazniku v Radovljici so se poklonili novemu častnemu občanu – pevovodji, skladatelju in glasbenemu pedagogu Egiju Gašperšiču. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo Dejan Prešiček.

Radovljica – »Častni občani so posamezniki, ki so z izjemnim delovanjem in stvaritvami na posameznih področjih družbenega življenja in dela pomembno prispevali k ugledu in napredku občine oziroma širše skupnosti. Gospod Egi Gašperšič to nedvomno je. Občinski svet mu je naziv častnega občana – na skupni predlog kar desetih organizacij – podelil soglasno,« je v slavnostnem nagovoru ob občinskem prazniku, ki ga Radovljica obeležuje 11. decembra, na rojstni dan Antona Tomaža Linharta, poudaril župan Ciril Globočnik.

Gašperšič je naziv častni občan prejel za izjemno pomembno delovanje na glasbenem in izobraževalnem področju ter prispevek v lokalni skupnosti in širše, sicer pa je Občina Radovljica v zadnjih dvajsetih letih imenovala le še tri častne občane: Slavka Avsenika v letu 1997, skladatelja Uroša Kreka v letu 2002 in umetnostnega zgodovinarja doktorja Ceneta Avguština v letu 2003.

Na proslavi je župan Globočnik izročil priznanja letošnjim občinskim nagrajencem. Prejemniki plaket Antona Tomaža Linharta so Franci Černe za dolgoletno uspešno kulturno udejstvovanje, Linhartov oder za štiridesetletno ustvarjalno sooblikovanje in bogatenje kulturne podobe občine Radovljica na področju gledališča in umetniške besede ter Matjaž Arnol za spodbujanje in umetniško usmerjanje varovancev CUDV Radovljica. Prejemniki pečatov Občine Radovljica so Nadja Jere za petdesetletno delovanje na področju turizma v Radovljici, Branka Konc za šestdesetletno kulturno udejstvovanje in vodenje prireditev v Podnartu, Klemen Bohinc za ohranjanje kulturne dediščine in organizacijo prireditev v okviru Kulturnega društva Sotočje in Begunjski fantje in dekleta za ohranjanje etnološke dediščine z oživitvijo običaja vleke ploha v Begunjah. Medalji Občine Radovljica pa sta prejela Društvo upokojencev Kamna Gorica ob dvajsetletnici delovanja in Peter Ravnihar za uspešno vodenje Društva upokojencev Radovljica.

Študenti, ki so z odliko opravili zaključni letnik študija in diplomo, so iz rok župana prejeli priznanje in denarno nagrado za nadaljnje strokovno izpopolnjevanje. To so Mohor Fajdiga iz Radovljice, magister prava, diplomant Pravne fakultete, Teja Goli iz Krope, magistrica prevajanja, diplomantka Filozofske fakultete, Polona Potočnik iz Vrbenj, doktorica medicine, diplomantka Medicinske fakultete, in Miha Valant iz Radovljice, magister umetnostne zgodovine, diplomant Filozofske fakultete.

Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je v svojem nagovoru povezal ustvarjalnost v Radovljici rojenega Linharta in pisatelja Ivana Cankarja, katerega stoto obletnico smrti smo obeleževali prav na dan radovljiškega občinskega praznika.

»Oba literata, Linhart in Cankar, sta vsak na svoj način prelomila s tradicijo in v slovenski literaturi pustila neizbrisen pečat. Obema je bila skupna izkušnja velemesta, življenja na Dunaju, kjer sta se vsak v svojem času seznanila s sodobnimi evropskimi literarnimi in družbeno-političnimi tokovi. Oba sta svojemu okolju in prihodnjemu času vrnila z visoko mero odličnosti,« je izpostavil minister Prešiček.

»Pomembno je, kakšne sledi puščamo za sabo. Po kulturi smo znani tudi v svetu, vsaka dobra posameznikova zgodba pa se najprej začne v intimi ustvarjanja. Nato se razteza v izrazu in okolju, ki ustvarjalca najbolj vznemirja, navdihuje in izpopolnjuje.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 37 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

3/16

torek

-1/11

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,