Vsaka javna predstavitev v jeseniški bolnišnici se izteče v pozive o nujnosti gradnje nove regijske bolnišnice. Na sliki: idejna skica nove regijske bolnišnice. / Foto: SBJ

Nujna nova regijska bolnišnica

Enajstega decembra 2015 so na Jesenicah odprli novi urgentni center. V treh letih so urgentno pomoč nudili 120 tisoč pacientom, vse bolj pa se kaže, da je ob sodobnem urgentnem centru bolnišnica postala premajhna in nefunkcionalna. Gradnja nove regijske bolnišnice je zato nujna, poudarjajo.

Po besedah strokovne direktorice bolnišnice Anje Jovanovič Kunstelj veliko ljudi ne ve, da sta pod streho urgentnega centra združeni dve službi, in sicer urgentna služba bolnišnice in služba nujne medicinske pomoči, ki sodi pod okrilje Zdravstvenega doma Jesenice. V prihodnje naj bi obe službi združili v eno organizacijsko enoto, je napovedala.

Jesenice – Pred tremi leti so odprli Urgentni center Jesenice, v tem obdobju pa v njem obravnavali 120 tisoč bolnikov. Urgentni center je velika pridobitev in pozitivna zgodba jeseniške bolnišnice, je poudarilo vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice na sredini novinarski konferenci. Obenem pa so opozorili, da zaradi vse večjega števila pacientov, ki obiščejo urgentni center, postaja nujna gradnja nove regijske bolnišnice. Kje jo bodo zgradili, na Jesenicah ali v Radovljici, bo odločila država.

Predstojnik urgentnega centra Robert Carotta je povedal, da se je z odprtjem novega urgentnega centra število pacientov povečalo za osem odstotkov, zlasti na račun bolnikov z območja spodnje Gorenjske, to je Kranja, Škofje Loke z obema dolinama, iz Posočja, zaradi preobremenjenosti ljubljanske urgence pa tudi iz Domžal, Kamnika, Mengša ... Po Carottovih besedah letno obravnavajo okrog 40 tisoč pacientov, kar jih uvršča med srednje velike urgentne centre. A kot je opozoril Carotta, moderen urgentni center predstavlja »velika vrata« v bolnišnico, žal pa so dvorane za temi vrati premajhne. Primanjkuje tudi bolnišničnih postelj in vsakodnevno se soočajo s težavo, da za paciente, ki jih po urgentni obravnavi morajo sprejeti v bolnišnico, še nimajo zagotovljene izpraznjene postelje.

Tako se po besedah Roberta Carotte vse bolj kaže potreba po novi, večji bolnišnici, čemur je pritrdil tudi direktor bolnišnice Janez Poklukar. Kot je dejal, je sedanja bolnišnica premajhna in prestara ter nefunkcionalna za potrebe sodobnega zdravljenja. Zato je Poklukar ponovil, da je za razvoj stroke potrebna gradnja nove, sodobne bolnišnice, o lokaciji (ali bo to na Hrušici, v Radovljici ali kje drugje) pa bo odločil ustanovitelj, to je država. Predvideni stroški gradnje naj bi znašali 200 milijonov evrov.

A kot je poudaril Poklukar, sedanja bolnišnica v vsakem primeru ostaja na Jesenicah, v prostorih bi lahko uredili negovalno bolnišnico, saj se potrebe po tovrstni oskrbi povečujejo. Namenjena bi bila pacientom, ki ne morejo v domačo oskrbo, obenem pa tudi ne v socialnovarstvene zavode. Ob tem je Poklukar napovedal tudi obnovo sedanjih bolnišničnih stavb, za energetsko in požarno sanacijo naj bi namenili dobrih osem milijonov evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

2/2

petek

-10/-1

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.