Vsaka javna predstavitev v jeseniški bolnišnici se izteče v pozive o nujnosti gradnje nove regijske bolnišnice. Na sliki: idejna skica nove regijske bolnišnice. / Foto: SBJ

Nujna nova regijska bolnišnica

Enajstega decembra 2015 so na Jesenicah odprli novi urgentni center. V treh letih so urgentno pomoč nudili 120 tisoč pacientom, vse bolj pa se kaže, da je ob sodobnem urgentnem centru bolnišnica postala premajhna in nefunkcionalna. Gradnja nove regijske bolnišnice je zato nujna, poudarjajo.

Po besedah strokovne direktorice bolnišnice Anje Jovanovič Kunstelj veliko ljudi ne ve, da sta pod streho urgentnega centra združeni dve službi, in sicer urgentna služba bolnišnice in služba nujne medicinske pomoči, ki sodi pod okrilje Zdravstvenega doma Jesenice. V prihodnje naj bi obe službi združili v eno organizacijsko enoto, je napovedala.

Jesenice – Pred tremi leti so odprli Urgentni center Jesenice, v tem obdobju pa v njem obravnavali 120 tisoč bolnikov. Urgentni center je velika pridobitev in pozitivna zgodba jeseniške bolnišnice, je poudarilo vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice na sredini novinarski konferenci. Obenem pa so opozorili, da zaradi vse večjega števila pacientov, ki obiščejo urgentni center, postaja nujna gradnja nove regijske bolnišnice. Kje jo bodo zgradili, na Jesenicah ali v Radovljici, bo odločila država.

Predstojnik urgentnega centra Robert Carotta je povedal, da se je z odprtjem novega urgentnega centra število pacientov povečalo za osem odstotkov, zlasti na račun bolnikov z območja spodnje Gorenjske, to je Kranja, Škofje Loke z obema dolinama, iz Posočja, zaradi preobremenjenosti ljubljanske urgence pa tudi iz Domžal, Kamnika, Mengša ... Po Carottovih besedah letno obravnavajo okrog 40 tisoč pacientov, kar jih uvršča med srednje velike urgentne centre. A kot je opozoril Carotta, moderen urgentni center predstavlja »velika vrata« v bolnišnico, žal pa so dvorane za temi vrati premajhne. Primanjkuje tudi bolnišničnih postelj in vsakodnevno se soočajo s težavo, da za paciente, ki jih po urgentni obravnavi morajo sprejeti v bolnišnico, še nimajo zagotovljene izpraznjene postelje.

Tako se po besedah Roberta Carotte vse bolj kaže potreba po novi, večji bolnišnici, čemur je pritrdil tudi direktor bolnišnice Janez Poklukar. Kot je dejal, je sedanja bolnišnica premajhna in prestara ter nefunkcionalna za potrebe sodobnega zdravljenja. Zato je Poklukar ponovil, da je za razvoj stroke potrebna gradnja nove, sodobne bolnišnice, o lokaciji (ali bo to na Hrušici, v Radovljici ali kje drugje) pa bo odločil ustanovitelj, to je država. Predvideni stroški gradnje naj bi znašali 200 milijonov evrov.

A kot je poudaril Poklukar, sedanja bolnišnica v vsakem primeru ostaja na Jesenicah, v prostorih bi lahko uredili negovalno bolnišnico, saj se potrebe po tovrstni oskrbi povečujejo. Namenjena bi bila pacientom, ki ne morejo v domačo oskrbo, obenem pa tudi ne v socialnovarstvene zavode. Ob tem je Poklukar napovedal tudi obnovo sedanjih bolnišničnih stavb, za energetsko in požarno sanacijo naj bi namenili dobrih osem milijonov evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...