Odprtje vsakega od prostorov domišljije so zaznamovali s prižigom lučke ob vhodu. / Foto: Gorazd Kavčič

»Prižgali« izložbe domišljije

V starem mestnem jedru Škofje Loke so v soboto odprli prodajne razstave škofjeloških ustvarjalcev pod imenom Izložbe domišljije, ki tudi letos v prazničnem decembru ponujajo unikatna darila.

Decembrsko dogajanje Loke v snegu so v soboto dopoldne začeli s srečanjem z vinarji in Miklavževim LUFtom. Na že 21. dnevu z vinarji je letos sodelovalo 11 vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih območij. Na povabilo župana Mihe Ješeta so ga obiskali tudi nekateri ambasadorji, akreditirani v naši državi.

Škofja Loka – Na odkrivanje domišljijskih izložb, letos jih je že petnajst, se je bilo mogoče v soboto odpraviti v družbi pripovedovalke Karle B. Rihtaršič. Pri vsaki od izložb je prižgala lučko, ki bo vse do konca decembra opozarjala na škofjeloške prostore ustvarjalnosti, v katerih poleg nakupa unikatnih daril omogočajo pogovor s tamkajšnjimi ustvarjalci, s katerimi se bo v decembru mogoče družiti tudi na ustvarjalnih delavnicah.

Izložbe domišljije, ki jih vodi in koordinira Loški muzej Škofja Loka, so letos pripravili četrtič. »Z njimi oživljamo staro mestno jedro, povezujemo tradicijo in sodobnost ter loškim rokodelcem in umetnikom omogočamo, da se predstavijo širši javnosti,« je ob odprtju Izložb domišljije poudarila direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj in dodala, da Izložbe domišljije obenem ponujajo tudi drugačen način nakupovanja novoletnih daril, ki se razlikuje od tistega v natrpanih trgovskih centrih in spodbuja bolj ozaveščeno potrošništvo. Župana Miho Ješeta, ki je v soboto slovesno prižgal tudi praznično osvetljavo, veseli, da je domišljijskih izložb iz leta v leto več. »Letos smo prvič pokukali tudi na Spodnji trg, verjamem, da bo prihodnje leto tam še kakšna nova izložba domišljije.« Če so pred štirimi leti začeli zgolj s štirimi izložbami, letos sodeluje kar petnajst različnih organizacij. Prvič so se jim pridružili tudi nekateri ponudniki gostinskih storitev, ki so svojo ponudbo združili v okviru Okusov Izložb domišljije, prostore njihovih lokalov pa prav tako krasijo izdelki loških ustvarjalcev. Za prepoznavno podobo Izložb domišljije vsako leto poskrbi oblikovalka Ana Bassin, za posebno okrasitev pročelij pa akademski kipar Matej Bizovičar. Dogajanje v okviru Izložb domišljije so letos popestrili še z nagradno igro, ki bo potekala ves december. Vsak četrtek bodo pripravili žrebanje, v katerem bodo lahko sodelovali vsi, ki bodo obiskali vseh petnajst prostorov ustvarjalnosti in torej zbrali petnajst žigov. Za nagrado bodo podarili izdelke sodelujočih ustvarjalcev.

Po odprtju Izložb domišljije in prižigu prazničnih luči se je v soboto druženje na Mestnem trgu nadaljevalo ob glasbi Moon Time Quarteta, s čimer se je začel tudi letošnji festival Loka v snegu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!