Slepi in slabovidni volivci na voliščih dobijo posebno šablono, s katero si lahko pomagajo pri glasovanju. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako volijo slepi in slabovidni

Slepim in slabovidnim volivcem posebne šablone in povečevala nekoliko olajšajo možnost glasovanja na volitvah, a brez pomoči drugega človeka vendarle ne gre.

Kranj – Na voliščih lahko vidimo posebne šablone, ki so v pomoč slepim in slabovidnim pri glasovanju. Gre za papirnati, kartonasti ali plastični list enake velikosti kot glasovnica. Volivec ga postavi na glasovnico, v šabloni pa je toliko odprtin kot kandidatov oziroma list pri glasovanju. Slepi volivec tako skozi odprtino v šabloni na glasovnici označi izbranega kandidata.

Koliko si lahko slepi in slabovidni volivci pomagajo s šablono, smo vprašali tajnika Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj Bena Virta.

»Osebno si s šablono na volitvah ne pomagam, ker je nepraktično in preveč zamudno. Na volitve greva vedno z ženo in ona mi prebere imena kandidatk in kandidatov ter mi jih pomaga obkrožiti,« pove Beno Virt, prepričan, da slepi volivec brez pomoči videčega človeka ne bi mogel glasovati. Volilna zakonodaja sicer tudi predvideva, da imajo ljudje z različnimi invalidnostmi na volitvah lahko spremljevalca. »Če bi slepi volivec želel samostojno glasovati, mu zgolj šablona z izrezanimi krogci za številko in pravokotniki za imena strank in list ter še za morebitni preferenčni glas ne pomaga. Nekdo mu mora prebrati kandidate ali pa se na volitve pripravi doma in si zapomni vrstni red. To bi denimo za volitve županov še nekako šlo, vseh imen pa je bilo na lokalnih volitvah okoli tristo, kar je vendarle preveč. Osebno si torej pomagam s svojcem, lahko pa bi slepemu na volišču enako pomagala tudi druga oseba. Če bi bilo že možno internetno glasovanje, bi bila to rešitev za slepe in slabovidne, saj imamo prilagojene računalnike z govornimi programi,« pojasni Virt.

Pove tudi izkušnje enega od slabovidnih članov društva, ki je bil na lokalnih volitvah in je glasoval s pomočjo šablone, potreboval pa je tudi dve povečevali. Na volišču je bila na voljo povečevalna lupa, vendar drugačna, kot jih uporabljajo slabovidni. Nekateri slabovidni lahko berejo povečan tisk z dvajsetkratno povečavo, na volišču pas je bila lupa z dvakratno povečavo. Slabovidni si je z njo nekako pomagal, a se je doma na volitve pripravil in volil župana in mestne svetnike, ne pa tudi v krajevne skupnosti. Za to pa je po besedah Bena Virta potreboval petkrat toliko časa, kot ga videči volivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

ponedeljek

11/18

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???