Ohranjanje gibljivosti (fleksibilnosti)

Gibljivost je poleg moči, hitrosti, koordinacije, ravnotežja in preciznosti ena od osnovnih človekovih motoričnih sposobnosti. Zelo pomembna je v vseh starostnih obdobjih, saj pogojuje razvoj vseh ostalih sposobnosti in je pomemben dejavnik naše splošne telesne pripravljenosti.

Pomembno je, da gibljivost ohranjamo skozi vsa življenjska obdobja, saj pogojuje tudi naše splošno počutje, telesno držo, kakovost gibanja ter vitalnost. V tretjem življenjskem obdobju se začne zaradi vplivov staranja prožnost naših mišic, tetiv, obsklepnih struktur in kože zmanjševati, zato je zelo pomembno, da jo z ustreznimi vajami čim dlje ohranjamo, saj s tem izboljšujemo kakovost življenja in zmanjšujemo verjetnost za nastanek poškodb. Če je oseba neaktivna, postaja vedno manj gibljiva in izgubi celo tisti razpon fleksibilnosti, ki je potreben za vsakdanja življenjska opravila, kar pomeni tudi manjšo delovno učinkovitost.

Če se ukvarjate s katero koli rekreativno vadbo, lahko raztezne vaje izvajate na začetku ali na koncu vadbe ali pa obakrat. Vaje za gibljivost pa lahko izvajate tudi kot samostojno vadbo. Priporočam, da si izberete termine, v katerih boste vaje redno izvajali, in naj to postane kar vadbena rutina. Sklope vaj si lahko poiščete v različni literaturi in na spletu, za povečanje gibljivosti sta zelo primerna tudi joga in pilates. Če boste vaje izvajali zjutraj, boste prebudili celo telo. Vadbe gibljivost ne smete zanemarjati niti mladi.

Gibljivost je odvisna od starosti, spola in od nekaterih prirojenih dejavnikov – tako so nekateri že od mladega bolj/manj gibljivi. Tiste vaje, ki so vam najtežje in vam povzročajo največ težav, vaše telo najbolj potrebuje – kljub naporom, ki jih od vas zahtevajo, saj imate tam očitno najslabšo gibljivost. Vendar ne obupajte in jih redno izvajajte. Gibljivost je namreč sposobnost, ki jo je mogoče z redno vadbo precej izboljšati. Gibljivost posameznih sklepov med seboj ni povezana, tako da moramo izvajati vaje za vse dele telesa. V grobem jih razdelimo na gibljivost rok in ramenskega obroča, gibljivost nog in gibljivost trupa. Zmanjšana gibljivost mišic je pogosto težava za najrazličnejše bolečine v sklepih (hrbtenica, kolena), zato se pri bolečinah splača najprej poskusiti z raztezanjem mišičnih skupin v tem sklepu.

Vadba gibljivosti ni energijsko zelo zahtevna, nujno je potrebna za vsakogar, zato poskusite že jutri. Z bolj gibljivim telesom se boste bolje počutili in boste lažje opravljali različne naloge.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

-4/8

sreda

2/6

četrtek

2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Tržič, 16. januar 2019

Po poti Alpe Adria Trail

RAZSTAVE / Bled, 16. januar 2019

Magična narava

RAZSTAVE / Jesenice, 16. januar 2019

Zgodbe minljivosti

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 22:03, 15. januar

Komunizem je v vaših praznih farških glavah, edini bivši komunisti pa v stranki kateri simpatizerji ste !!
V socializmu pa je bila šola zakon in učitelj spoštovana oseba !

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 20:43, 15. januar

@ Janez Novak
Povsod je še, ne samo na Jesenicah.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 16:36, 15. januar

Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !

Končno v novi telovadnici / 14:52, 15. januar

Na interneti strani občine Gorenja vas, je cena, ki jo je občina Gorenja vas plačala, za izgradnjo "TAPRAVE" športne dvorane. Kot laiku mi j...

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 08:02, 15. januar

"Na Osnovni šoli Koroška Bela so na nekaterih oknih tako velike špranje, da je zlasti ob mrzlem in vetrovnem vremenu v učilnicah tako hladno...

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 06:22, 15. januar

Dokaz o nesposobnem ravnatelju in občinski upravi. Stavba je primerna za rušitev in izgradnjo nove. Naj si pigledajo primer šole v kraju Cer...