Ohranjanje gibljivosti (fleksibilnosti)

Gibljivost je poleg moči, hitrosti, koordinacije, ravnotežja in preciznosti ena od osnovnih človekovih motoričnih sposobnosti. Zelo pomembna je v vseh starostnih obdobjih, saj pogojuje razvoj vseh ostalih sposobnosti in je pomemben dejavnik naše splošne telesne pripravljenosti.

Pomembno je, da gibljivost ohranjamo skozi vsa življenjska obdobja, saj pogojuje tudi naše splošno počutje, telesno držo, kakovost gibanja ter vitalnost. V tretjem življenjskem obdobju se začne zaradi vplivov staranja prožnost naših mišic, tetiv, obsklepnih struktur in kože zmanjševati, zato je zelo pomembno, da jo z ustreznimi vajami čim dlje ohranjamo, saj s tem izboljšujemo kakovost življenja in zmanjšujemo verjetnost za nastanek poškodb. Če je oseba neaktivna, postaja vedno manj gibljiva in izgubi celo tisti razpon fleksibilnosti, ki je potreben za vsakdanja življenjska opravila, kar pomeni tudi manjšo delovno učinkovitost.

Če se ukvarjate s katero koli rekreativno vadbo, lahko raztezne vaje izvajate na začetku ali na koncu vadbe ali pa obakrat. Vaje za gibljivost pa lahko izvajate tudi kot samostojno vadbo. Priporočam, da si izberete termine, v katerih boste vaje redno izvajali, in naj to postane kar vadbena rutina. Sklope vaj si lahko poiščete v različni literaturi in na spletu, za povečanje gibljivosti sta zelo primerna tudi joga in pilates. Če boste vaje izvajali zjutraj, boste prebudili celo telo. Vadbe gibljivost ne smete zanemarjati niti mladi.

Gibljivost je odvisna od starosti, spola in od nekaterih prirojenih dejavnikov – tako so nekateri že od mladega bolj/manj gibljivi. Tiste vaje, ki so vam najtežje in vam povzročajo največ težav, vaše telo najbolj potrebuje – kljub naporom, ki jih od vas zahtevajo, saj imate tam očitno najslabšo gibljivost. Vendar ne obupajte in jih redno izvajajte. Gibljivost je namreč sposobnost, ki jo je mogoče z redno vadbo precej izboljšati. Gibljivost posameznih sklepov med seboj ni povezana, tako da moramo izvajati vaje za vse dele telesa. V grobem jih razdelimo na gibljivost rok in ramenskega obroča, gibljivost nog in gibljivost trupa. Zmanjšana gibljivost mišic je pogosto težava za najrazličnejše bolečine v sklepih (hrbtenica, kolena), zato se pri bolečinah splača najprej poskusiti z raztezanjem mišičnih skupin v tem sklepu.

Vadba gibljivosti ni energijsko zelo zahtevna, nujno je potrebna za vsakogar, zato poskusite že jutri. Z bolj gibljivim telesom se boste bolje počutili in boste lažje opravljali različne naloge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 30 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

3/13

ponedeljek

1/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,

Domen Prevc drugi na finalni tekmi sezone v Planici, Kobayashi veliki globus potrdil z zmago / 16:10, 24. marec

No ja ni švoh a vse eno doma bi moral zmagati.

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:32, 24. marec

Fraport se koplje v plusu, Adria, ki mu prinese največ, pa v minusu!

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...