Bližji ljudem

Na teren, bližje ljudem je vodilo enega največjih projektov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v pravkar minulem mandatu, reorganizacije centrov za socialno delo. Zadnji teden svojega ministrovanja ga je javnosti predstavila ministrica v odhajanju Anja Kopač Mrak, v praksi pa se bo začel uveljavljati 1. oktobra. Mreža centrov za socialne zadeve se ni spreminjala četrt stoletja in je bil že čas za njeno posodobitev. Snovalci reorganizacije so prepričani, da so našli pravo formulo za učinkovitejše delovanje sistema, ki se bo približal ljudem in njihovim življenjskim problemom. Številne naloge, ki so doslej administrativno obremenjevale centre, se bodo sedaj strnile v območnih centrih za socialno delo, dosedanji centri pa bodo postali enote centralnega CSD, razbremenjene birokracije, kar bo omogočilo, da bodo imeli strokovni delavci več časa za terensko delo, za vsebinsko ukvarjanje z različnimi težavami ljudi v lokalnem okolju. Zaposleni v centrih pričakujejo, da se bodo njihove službe tudi kadrovsko okrepile, da bodo tej nalogi kos in jim v odnosu do uporabnikov ne bo treba odločati le o denarju. Revščina, s katero najpogosteje povezujemo to institucijo, namreč ne pomeni zgolj pomanjkanja materialnih sredstev, pač pa s seboj prinaša tudi druge probleme, ki se jih morajo strokovni delavci lotiti skupaj z uporabniki in z njimi določiti način reševanja. To nameravajo doseči tudi s socialno aktivacijo ljudi, ki tvegajo revščino in so socialno izključeni, denimo dolgotrajnih prejemnikov denarnih socialnih pomoči.

Ljudje, ki imajo v katerem od svojih življenjskih obdobij opraviti s centrom za socialno delo (prosijo za otroški dodatek, subvencijo vrtca, šolske malice ali kosila, državne štipendije), bodo učinke reorganizacije bolj kot 1. oktobra začenjali čutiti prihodnje leto, ko jim ne bo več treba skrbeti za podaljševanje tako imenovanih letnih pravic iz javnih sredstev. Vlogo zanje bodo oddali le, ko bodo prvič zaprosili za katero od teh pravic, nato pa bo CSD o podaljšanju odločal po službeni dolžnosti in upravičence o tem obveščal z informativnimi izračuni, kakršne že poznamo pri dohodnini in zoper katere bodo lahko upravičenci, če se z njim ne bodo strinjali, tudi ugovarjali. Sistem, ki bo povezoval več podatkovnih baz, bo avtomatično enkrat letno preveril izpolnjevanje pogojev za nadaljnje prejemanje pravic. Upajmo, da bo informacijski sistem učinkovito deloval in s tem skrbel, da se strokovnim delavcem na centrih ne bo treba ukvarjati s formalnostmi, pač pa bodo lahko prihajali k ljudem, prepoznavali njihovo stisko in jim po najboljših močeh pomagali.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...