Člani TD Bled so v pravi krušni peči pripravljali staro gorenjsko jed posmoduljo.

Blejske vasi na promenadi

Na Bledu so minuli konec tedna prvič pripravili Vaški vikend, v okviru katerega so svoje delo predstavila lokalna turistična in kulturna društva, ki skrbijo za ohranjanje dediščine blejskih vasi.

Bled – Vaški vikend je ob zaključku poletnih prireditev na Jezerski promenadi ponudil vpogled v bogato dediščino, ki jo ohranjajo turistična in kulturna društva v občini. Skozi ljudske zgodbe in kulinarično ponudbo so prostovoljci iz blejskih društev pričarali utrip življenja na Bledu in v okoliških vaseh. »Društva v naši občini so zelo dejavna, zato smo jim želeli ponuditi priložnost, da zgoščeno prikažejo bogato dediščino, ki jo pomagajo ohranjati,« je razložila Romana Purkart iz Turizma Bled.

Turistična društva z Bleda, Bohinjske Bele, iz Zasipa in Ribnega so se tako v sodelovanju z domačimi kulturnimi društvi predstavila skozi vaške običaje in lokalne jedi. Veliko pozornosti je med drugim pritegnila posmodulja, stara gorenjska jed, pripravo katere so obudili v Turističnem društvu (TD) Bled. Spečejo jo v posebni peči, ki je posnetek prave krušne peči. Pri njeni izdelavi sta sodelovala Miran Lavrič in Franc Pavlič, je razložil predsednik TD Bled Ludvik Kerčmar. »Temperatura v peči doseže tudi tristo stopinj, tako da je posmodulja pečena v minuti do dveh.« Testo pripravlja njihova članica Vanja Piber, za njegovo nadaljnjo obdelavo in nadev pa je sproti skrbela Natalija Kos. Kot je razložila Romana Purkart, so posmoduljo včasih pekle ženske ob pripravi kruha, ki so ga otroci zelo težko čakali, zato so ženske odlomile košček testa, ga sploščile in namazale s kakšnim nadevom, recimo kislo smetano, ter na hitro popekle v peči. Ker je bilo testo zelo tanko, se je lahko hitro posmodilo. Od tod tudi ime posmodulja, je pojasnil Kerčmar. V društvu so jo minuli konec tedna pripravljali z olivnim oljem s česnom in polnomastnim ribanim sirom ter je bila tudi tokrat prava uspešnica med obiskovalci. »Na posamezni prireditvi jih spečemo od tristo do štiristo, pa tudi petsto smo jih že,« je Kerčmar zadovoljen, da se je ta stara jed tako dobro prijela. Kulinarično ponudbo iz Zasipa so predstavile Prgarke, ki pripravljajo jedi iz hrušk tepk oziroma prg. Tepke so v preteklosti preprečile lakoto v vasi, saj so iz prgine moke pekli celo kruh, danes pa jim tepka predstavlja osnovo za najrazličnejše kulinarične poslastice, pripravljajo pa tudi tepkino žganje. Člani TD Bohinjska Bela so obiskovalce Vaškega dneva razvajali s potico in domačim pecivom, ljubitelji suhomesnatih izdelkov pa so na svoj račun prišli pri stojnici TD Ribno, kjer je bilo mogoče poskusiti tudi Blejski sir.

Dediščino blejskih vasi so predstavili tudi skozi prikaze ljudskih plesov in običajev. Blanske perice z Bohinjske Bele so predstavile običaje in pesmi ob ročnem pranju perila, na odru pa so poleg tega nastopili še Folklorna skupina Bled, Kulturno umetniško društvo Kamot Zasip s predstavo Pokljuški zdravnik, Mladi prgarji in Folklorna skupina Ribno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/22

četrtek

6/23

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

IZLETI / Naklo, 11. april 2024

S kolesom v Voglje

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

IZLETI / Kokrica, 12. april 2024

Pohod na Križno goro

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...