Na Kamniškem deluje šest mikropivovarn; nedavno so se na pogovornem večeru predstavile tri (z desne): Anja in Urban Florjančič iz pivovarne Mali grad, Frenk Jeglič iz pivovarne Meninc in Miha Tome iz pivovarne Barut. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz dobre vode tudi dobro pivo

Kamnik se ponaša s kar šestimi mikropivovarnami, za katerimi stojijo večinoma mladi ljubitelji te pijače, ki so vsi po vrsti pivo začeli variti v domačih garažah. Zakaj pivo tako dobro uspeva prav na Kamniškem – in še marsikaj zanimivega – so razkrili na nedavnem pogovornem večeru.

Kamnik – Mesto Kamnik bi lahko poimenovali kar slovenska prestolnica mikropivovarn, saj jih je v zadnjih petih letih pot do ljubiteljev piva našlo kar šest, in sicer pivovarne Mali grad, Maister, Lampelj, Meninc, Barut in Mister.

V Samostanu Mekinje so pred dnevi pripravili že drugi pogovorni večer s pivovarji (udeležili so se ga trije), saj zgodbe o nastajanju piva in eksperimentiranju s kvasovkami, hmeljem, sladom in ne nazadnje vodo navdušujejo številne ljubitelje te pijače.

Kot prva sta v Kamniku v domači garaži, nato v prostorih na Šutni in zdaj v mali pivovarni v Šmarci svoje pivo Mali grad začela variti mlada zakonca Anja in Urban Florjančič, ki danes v stekleničkah prodajata osem vrst piva, nenehno pa se »igrata« s preizkušanjem novih okusov, saj so možnosti na tem področju neomejene. Še več eksperimentiranja si privoščijo v pivovarni Barut na območju nekdanje smodnišnice, kjer pivo varijo trije kolegi, ki so se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti, kjer so veliko delali s kvasom. »Veliko eksperimentiramo, delamo drugačne okuse, tudi bolj kisla piva, zelo specifična, saj je na tem trgu še veliko možnosti,« pravi Miha Tome.

Povsem druga zgodba prihaja izpod Menine, kjer na domači kmetiji s svojim lastnim nasadom ekološko pridelanega hmelja pivo Meninc vari Frenk Jeglič. »Naša kmetija leži sedemsto metrov nad morjem in izkazalo se je, da hmelj tu odlično uspeva, je zelo aromatičen in odpornejši proti boleznim.«

Med drugim so povedali, da je najzahtevnejše zvariti kakovostno pšenično pivo, da imamo Slovenci najraje piva vrste pale ale, da je treba pivo pri okušanju pogoltniti, da je pivo precej težje prodati kot narediti, da je daleč najdražja sestavina piva hmelj, najpomembnejša pa voda. »Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo, je kot prazno platno za vse nadaljnje procese. Kar se tega tiče, imamo izredno srečo,« so si enotni kamniški pivovarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/27

ponedeljek

16/26

torek

15/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

RAZSTAVE / Naklo, 17. junij 2019

Obalne vedute

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.