Somalska begunka Firdews in deklica Sabreen sta že večkrat obiskali Jesenice, kjer je bila deklica rojena. Na lanski fotografiji sta skupaj s Failo Pašić Bišić. / Foto: arhiv

Sabreen ostaja v Sloveniji

Somalska begunka Firdews in njena hčerka Sabreen sta dobili mednarodno zaščito in status begunk, torej bosta lahko ostali v Sloveniji. Iz azilnega doma bosta šli v integracijsko hišo.

Priznana mednarodna zaščita pomeni izenačitev s slovenskimi državljani na področju socialno-varstvenih storitev, zaposlitve in dela, izobraževanja, zdravstva ... Osebe s statusom begunca lahko pridobijo tudi potni list za gibanje izven Slovenije, razlaga Faila Pašić Bišić.

Jesenice – »Somalska deklica Sabreen in njena mama Firdews sta danes prejeli mednarodno zaščito – status begunk in ostajata v Sloveniji. Pot je bila težka, dve leti neutrudnega boja, a nam je uspelo uresničiti neuresničljivo,« je v sredo sporočila Faila Pašić Bišić iz Človekoljubnega društva UP z Jesenic, ki je ves čas bivanja v Sloveniji bedela nad somalsko begunko in njeno hčerko. Spomnimo, visoko nosečo mlado žensko so konec oktobra 2016 v popadkih našli domačini v Ratečah, poklicali zdravniško pomoč, zatem pa so jo prepeljali v jeseniško porodnišnico, kjer je rodila zdravo deklico Sabreen. Po bivanju v bolnišnici so ju namestili v ljubljanski azilni dom, kjer je bila njuna usoda negotova, saj bi ju – ker Somalija ni v vojni – lahko tudi deportirali v Italijo, od koder je Firdews prišla v Slovenijo.

Ves čas so si v društvu UP prizadevali, da bi Firdews in Sabreen ostali v Sloveniji, in zdaj jim je uspelo. In kaj zdaj čaka obe Somalki? Kot razlaga Pašić Bišićeva, bosta morali zapustiti azilni dom, namestili pa ju bodo v integracijsko hišo, kjer lahko ostaneta leto dni, potem pa sledi samostojno in neodvisno življenje. Deklica sicer že pol leta obiskuje vrtec, kjer je zelo napredovala, pravi Pašić Bišićeva. Mamico Firdews pa so vpisali v šolo opismenjevanja, ki jo redno obiskuje. »Naslednji korak pa je vsekakor zaposlitev, ki ji bo omogočala kvalitetno bivanje v Sloveniji, saj si ne želimo, da ne prispeva družbi, ki ji je toliko dala,« še dodaja Faila Pašić Bišić.

Ob tem velja omeniti, da bosta Somalki s tem, ko sta dobili mednarodno zaščito, v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom imeli pravico do združitve družine; v Somaliji namreč bivajo še Sabreenin oče in dve sestri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci