Somalska begunka Firdews in deklica Sabreen sta že večkrat obiskali Jesenice, kjer je bila deklica rojena. Na lanski fotografiji sta skupaj s Failo Pašić Bišić. / Foto: arhiv

Sabreen ostaja v Sloveniji

Somalska begunka Firdews in njena hčerka Sabreen sta dobili mednarodno zaščito in status begunk, torej bosta lahko ostali v Sloveniji. Iz azilnega doma bosta šli v integracijsko hišo.

Priznana mednarodna zaščita pomeni izenačitev s slovenskimi državljani na področju socialno-varstvenih storitev, zaposlitve in dela, izobraževanja, zdravstva ... Osebe s statusom begunca lahko pridobijo tudi potni list za gibanje izven Slovenije, razlaga Faila Pašić Bišić.

Jesenice – »Somalska deklica Sabreen in njena mama Firdews sta danes prejeli mednarodno zaščito – status begunk in ostajata v Sloveniji. Pot je bila težka, dve leti neutrudnega boja, a nam je uspelo uresničiti neuresničljivo,« je v sredo sporočila Faila Pašić Bišić iz Človekoljubnega društva UP z Jesenic, ki je ves čas bivanja v Sloveniji bedela nad somalsko begunko in njeno hčerko. Spomnimo, visoko nosečo mlado žensko so konec oktobra 2016 v popadkih našli domačini v Ratečah, poklicali zdravniško pomoč, zatem pa so jo prepeljali v jeseniško porodnišnico, kjer je rodila zdravo deklico Sabreen. Po bivanju v bolnišnici so ju namestili v ljubljanski azilni dom, kjer je bila njuna usoda negotova, saj bi ju – ker Somalija ni v vojni – lahko tudi deportirali v Italijo, od koder je Firdews prišla v Slovenijo.

Ves čas so si v društvu UP prizadevali, da bi Firdews in Sabreen ostali v Sloveniji, in zdaj jim je uspelo. In kaj zdaj čaka obe Somalki? Kot razlaga Pašić Bišićeva, bosta morali zapustiti azilni dom, namestili pa ju bodo v integracijsko hišo, kjer lahko ostaneta leto dni, potem pa sledi samostojno in neodvisno življenje. Deklica sicer že pol leta obiskuje vrtec, kjer je zelo napredovala, pravi Pašić Bišićeva. Mamico Firdews pa so vpisali v šolo opismenjevanja, ki jo redno obiskuje. »Naslednji korak pa je vsekakor zaposlitev, ki ji bo omogočala kvalitetno bivanje v Sloveniji, saj si ne želimo, da ne prispeva družbi, ki ji je toliko dala,« še dodaja Faila Pašić Bišić.

Ob tem velja omeniti, da bosta Somalki s tem, ko sta dobili mednarodno zaščito, v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom imeli pravico do združitve družine; v Somaliji namreč bivajo še Sabreenin oče in dve sestri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/9

sreda

1/6

četrtek

2/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Tržič, 16. januar 2019

Po poti Alpe Adria Trail

RAZSTAVE / Bled, 16. januar 2019

Magična narava

RAZSTAVE / Jesenice, 16. januar 2019

Zgodbe minljivosti

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 22:03, 15. januar

Komunizem je v vaših praznih farških glavah, edini bivši komunisti pa v stranki kateri simpatizerji ste !!
V socializmu pa je bila šola zakon in učitelj spoštovana oseba !

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 20:43, 15. januar

@ Janez Novak
Povsod je še, ne samo na Jesenicah.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 16:36, 15. januar

Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !

Končno v novi telovadnici / 14:52, 15. januar

Na interneti strani občine Gorenja vas, je cena, ki jo je občina Gorenja vas plačala, za izgradnjo "TAPRAVE" športne dvorane. Kot laiku mi j...