Karitas Škofja Loka si je za svoje delovanje zaslužil eno letošnjih občinskih priznanj. Na sliki Valentin Jesenovec in Milan Mur. / Foto: Tina Dokl

Mnogim pomaga že pogovor

V Karitasu Škofja Loka se okoli šestdeset prostovoljcev ukvarja s pomočjo tistim, ki so je najbolj potrebni. Razdeljuje hrano, oblačila, pohištvo revnim, obiskujejo starejše in invalide, pomagajo otrokom s šolskimi potrebščinami ... Včasih je v stiski dovolj le pogovor.

Škofja Loka – Prostovoljci iz Karitasa Škofja Loka so lani opravili več kot devet tisoč ur prostovoljnega dela. Družinam v socialni stiski med letom razdelijo približno 25 ton hrane, jeseni zbirajo in razdeljujejo ozimnico, hrano pa dvakrat letno v posebnih akcijah zbirajo tudi po trgovinah v Loki, v Selški in v Poljanski dolini. »Za vse prejemnike hrane se ob božičnih praznikih pripravijo tudi vizitke z voščili ter sladkimi domačimi dobrotami, ki jih spečejo skrbne gospodinje iz Stare Loke. Letos jim je gospa iz Dolenčic, ki se ukvarja tudi s peko kruha, pripravila še dodatno presenečenje, saj je zanje spekla domači kruh,« pravi tajnik škofjeloškega Karitasa Milan Mur. Poleg hrane zbirajo in razdeljujejo tudi oblačila, kakih sedem ton letno. Njihovi akciji zbiranja šolskih potrebščin se pridružujejo osnovne šole in šolarji na Škofjeloškem; preko Škofijske karitas pa poskrbijo za letovanje nekaj družin na morju; bolj množično pa za nakup delovnih zvezkov, za približno od sedemdeset do osemdeset otrok. Za pridobitev bonov za šolske potrebščine morajo prosilci oddati vlogi z zahtevanimi dokazili o finančnem stanju že v maju za naslednje šolsko leto. Zbirajo in delijo tudi pohištvo in opremo za stanovanja, lani so razdelili okoli 130 kosov pohištva. Zbirajo tudi še uporabna zapakirana zdravila, ki jih oddajo v ambulanto za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja, nudijo tudi brezplačno izposojo ortopedskih pripomočkov.

Posebna pozornost otrokom

»Vsako sredo smo na voljo tudi za svetovanje. Tako opravimo letno od 250 do 300 evidentiranih pogovorov. Posebno pozornost posvečamo otrokom, ki za nastale težke situacije niso nič krivi. Zgodi se, da prav preko otroških oči vidimo, da nam je uspelo. Ni hujšega, kot dobesedno ubit, mrtev pogled majhnega otroka in za nas je vedno največja nagrada nasmeh otrok in njihov svetel radoživ pogled,« poudarja Milan Mur. Njihovi prostovoljci obiskujejo tudi bolne in ostarele na domu.

Že petič po vrsti so mladi pripravili dobrodelni koncert. Vsako leto Karitas izpelje tudi srečelov: lani so pri posameznikih in podjetjih nabrali 1360 dobitkov in zanje iztržili 4267 evrov. Konec lanskega poletja je bila zaključena obširna akcija pomoči mami in sinu, ki so ju skupaj s pomočjo več donatorjev preselili iz nevzdržnih razmer v boljše, tople in predvsem varne prostore. Sodelovali so tudi v akciji zbiranja sredstev za nakup kombija družini s fantkom, ki ima cerebralno paralizo. Omenjajo skupno Miklavževo akcijo obdarovanja otrok, v kateri so člani Lions kluba Škofja Loka in podjetje Eltip v sodelovanju z Alpino in Massom obdarovali z obutvijo 29 otrok. Pohvalijo svoje sodelovanje z Rotary in Lions klubom, ki pomagata pri reševanju socialnih stisk večjih družin in tudi družin z invalidnimi otroki. Dobro pa sodelujejo tudi s Centrom za socialno delo Škofja Loka in z občino, kjer so tudi člani v komisiji za socialna vprašanja, omenjajo sodelovanje z Rdečim križem, Prosvetnim društvom Sotočje in z osnovnimi šolami, redno jim pomaga več lokalnih podjetij, naklonjeni so jim lokalni mediji. Ob letošnjem občinskem prazniku je Karitas Škofja Loka prejel srebrni grb občine.

Nepredstavljive stiske ljudi

Ob pomoči ljudem na območju Škofje Loke z okolico imajo velikokrat opravka s hudimi in nepričakovanimi stiskami in nesrečami, včasih z raznimi odvisnostmi, mnogokrat z boleznimi, vse več je duševnih stisk in bolezni, včasih pa gre tudi za neznanje ali zanemarjenost, zato za vse oblike denarne in dolgoročne pomoči vedno preverijo podatke tudi na CSD Škofja Loka. »Trudimo se, da res pomagamo tistim, ki se znajdejo v težavah. Včasih pomaga že to, da človeka poslušamo. Zato vsi tisti, ki imate voljo in moč, lepo povabljeni k sodelovanju,« vabijo pri Karitas Škofja Loka. »Lahko nas obiščite eno od naslednjih sred v mesecu septembru v pisarni Karitas, Mestni trg 38. Pridružite se nam lahko pri zbiranju in delitvi hrane, obiskih, svetovanju, zbiranju in razdeljevanju stanovanjske opreme, izdelavi voščilnic, pripravi daril … Vsem, ki nam že zdaj stojite ob strani in pomagate, pa se iskreno in od srca zahvaljujemo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/22

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci