Moč nogometne igre

Že vrsto let velja, da je nogomet najpomembnejša med postranskimi stvarmi na svetu. Nekateri so temu dodali, da to ni zgolj nogomet, ampak imajo tako vlogo skoraj vsi športi, zlasti tisti, ki so popularni v večjem delu sveta, in tisti, ki jih spremljajo množice navijačev. Polemike o vlogi športa, zlasti nogometa, se stopnjujejo ob velikih športnih dogodkih – in tudi ob pravkar minulem svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji je bilo tako.

Ne ravno nogometni navdušenci, predvsem tisti, ki so jih opazovali, kako so pozabili na vsakdanje delo in skrbi, se znova niso mogli načuditi, kaj je tako privlačnega, da se ob podenju za žogo (skorajda) ustavi svet.

Dejstvo je, da je nogomet igra, ki jo pozna tako rekoč ves svet. Za prve nogometne korake ni potrebno dosti več kot žoga ali vsaj nekaj okroglega. Sporazumevanje ob žogi je preprosto in že najmlajše je moč hitro naučiti bistvo, ki se imenuje zadetek.

Seveda si večina nogometa danes ne predstavlja tako preprosto. Veliko člankov, knjig, seminarjev in še česa je bilo v zgodovini – in je še vedno – namenjenih nogometni igri. Tehnika, taktika, psihološka priprava in vse drugo so nogomet ponesli skoraj do znanosti. V nogometu se vrtijo vsote denarja, ki si ga večina komaj zna predstavljati. Mnogi so nad tem šokirani, tudi in predvsem zaradi teh vsot slavne nogometaše obožujejo skorajda kot bogove. Znane so zgodbe o dečkih, ki so iz skromnih razmer postali svetovne zvezde. Morda zaradi njihovih nogometnih vragolij, še večkrat zaradi medijskega trušča, ki ravno v primeru nogometa (tudi zaradi denarja) še posebno doni.

Ali nogomet narode združuje ali razdvaja, bi težko ugotovili. Jasno pa je, da se nekateri z uspehi svoje ekipe znajo povezati in praznovati, kot je to v primeru Hrvaške, prav tako pa znajo žalovati, kot se je letos zgodilo v primeru Nemčije, kjer sem na poti ob začetku tega meseca videla nemške zastave spuščene na pol droga.

Minulo nedeljo so se nogometne strasti umirile. Ne še povsem, saj so včeraj Francozi slavili sredi Pariza, Hrvatje pa so se zbrali v Zagrebu in svoje ognjene nogometaše slavili z malce kislimi nasmehi in tolažbo, da je srebrna medalja najboljša uvrstitev, kar so jo kdaj dosegli. Po nogometni evforiji bodo namreč jutri znova postavljeni na realna tla. Kot je v enem od intervjujev dejal legendarni hrvaški trener, je šport povezal Hrvate in jim vlil optimizma. Celo tistim, ki dan za dnem po smetnjakih iščejo hrano za preživetje. In v tem je moč ter hkrati nemoč najpomembnejše med postranskimi stvarmi na svetu.

Oddaj svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 85 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-6/0

ponedeljek

-7/3

torek

-1/0

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...