Moč nogometne igre

Že vrsto let velja, da je nogomet najpomembnejša med postranskimi stvarmi na svetu. Nekateri so temu dodali, da to ni zgolj nogomet, ampak imajo tako vlogo skoraj vsi športi, zlasti tisti, ki so popularni v večjem delu sveta, in tisti, ki jih spremljajo množice navijačev. Polemike o vlogi športa, zlasti nogometa, se stopnjujejo ob velikih športnih dogodkih – in tudi ob pravkar minulem svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji je bilo tako.

Ne ravno nogometni navdušenci, predvsem tisti, ki so jih opazovali, kako so pozabili na vsakdanje delo in skrbi, se znova niso mogli načuditi, kaj je tako privlačnega, da se ob podenju za žogo (skorajda) ustavi svet.

Dejstvo je, da je nogomet igra, ki jo pozna tako rekoč ves svet. Za prve nogometne korake ni potrebno dosti več kot žoga ali vsaj nekaj okroglega. Sporazumevanje ob žogi je preprosto in že najmlajše je moč hitro naučiti bistvo, ki se imenuje zadetek.

Seveda si večina nogometa danes ne predstavlja tako preprosto. Veliko člankov, knjig, seminarjev in še česa je bilo v zgodovini – in je še vedno – namenjenih nogometni igri. Tehnika, taktika, psihološka priprava in vse drugo so nogomet ponesli skoraj do znanosti. V nogometu se vrtijo vsote denarja, ki si ga večina komaj zna predstavljati. Mnogi so nad tem šokirani, tudi in predvsem zaradi teh vsot slavne nogometaše obožujejo skorajda kot bogove. Znane so zgodbe o dečkih, ki so iz skromnih razmer postali svetovne zvezde. Morda zaradi njihovih nogometnih vragolij, še večkrat zaradi medijskega trušča, ki ravno v primeru nogometa (tudi zaradi denarja) še posebno doni.

Ali nogomet narode združuje ali razdvaja, bi težko ugotovili. Jasno pa je, da se nekateri z uspehi svoje ekipe znajo povezati in praznovati, kot je to v primeru Hrvaške, prav tako pa znajo žalovati, kot se je letos zgodilo v primeru Nemčije, kjer sem na poti ob začetku tega meseca videla nemške zastave spuščene na pol droga.

Minulo nedeljo so se nogometne strasti umirile. Ne še povsem, saj so včeraj Francozi slavili sredi Pariza, Hrvatje pa so se zbrali v Zagrebu in svoje ognjene nogometaše slavili z malce kislimi nasmehi in tolažbo, da je srebrna medalja najboljša uvrstitev, kar so jo kdaj dosegli. Po nogometni evforiji bodo namreč jutri znova postavljeni na realna tla. Kot je v enem od intervjujev dejal legendarni hrvaški trener, je šport povezal Hrvate in jim vlil optimizma. Celo tistim, ki dan za dnem po smetnjakih iščejo hrano za preživetje. In v tem je moč ter hkrati nemoč najpomembnejše med postranskimi stvarmi na svetu.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/25

sobota

17/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. junij 2019

Sobotni Kranj

PRIREDITVE / Tržič, 22. junij 2019

Literarni večer

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.